ASTRO PROFIL

Ovnovi - vatreni znak proljeća i Uskrsa

24.03.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Ovnovima vlada Mars, a njihovo vrijeme označava i dolazak proljeća. Ovnovi su tako glasnici ponovnog rođenja i kraja sezone hibernacije

Vlada: od 21. ožujka do 20. travnja (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element: vatra
Kvaliteta: kardinalna
Vladar: Mars
Srodna kuća: prva
Suprotan znak: Vaga
Dan u tjednu: utorak
Simboli: ovca, jazavac, orao, jastreb, morski pas, osa, stršljen
Biljke: narcis, šafran, gorušica, mak, kozja krv
Metali: zlato, čelik, željezo
Kamenje: dijamant, rubin, hematit, jaspis
Boje: crvena, ljubičasta, crna
Gradovi: Firenca, Napulj, Marseille, Utrecht, Leicester, Krakow
Države: Engleska, Francuska, Njemačka, Danska, Litva, Poljska, Sirija


Ovan je znak vatrenog elementa i kardinalne kvalitete kojim vlada Mars. Stari su astrolozi dodijelili Ovnu boga rata Marsa kao vladara, jer je tipičan predstavnik ovog znaka temperamentan, borben, silovit i nagao.

Kardinalan u astrološkom smislu znači glavni ili prvorazredni te se odnosi na znakove koji otvaraju godišnja doba. Uz Ovna kardinalni su znakovi i Rak, Vaga i Jarac.

S vladavinom Ovna počinje i novi klimatsko-solarni ciklus na sjevernoj hemisferi. Vladavina ovog znaka uvijek počinje na proljetni ekvinocij, jer je nula stupnjeva Ovna i ekvinocij jedna te ista točka na ekliptici.

Proljetni ekvinocij, koji je ove godine pao 20. ožujka u 5:31 ujutro, važan je trenutak u godišnjem ciklusu. Slavlje proljetnog ekvinocija vjerojatno je među najstarijim ljudskim svetkovinama.

Tada se dan nakon šest mjeseci izjednačava s noću, nakon što je ova vladala od jesenskog ekvinocija. Biološki i kulturno, dolazak proljeća stanovnicima sjeverne polutke označava kraj sezone hibernacije i ponovno rođenje života.

U stara vremena čovjek je mnogo više ovisio o prirodi pa je slavio sve prirodne pojave koja su mu donosile blagodati. I ništa nije čekao toliko željno kao proljeće, vrijeme kad rađaju prvi plodovi, kad počinju poljoprivredni radovi i kad mu ljepše vrijeme čini život lakšim.

Prirodne okolnosti ovnovskog razdoblja, kao što su porast temperature, navala svjetlosti i bujanje prirode odražavaju se na rođene u ovom znaku tako što ih čine optimističnima, energičnima, dinamičnima i nametljivima.

Kao što je znak Ovna onaj koji, metaforički, predvodi zodijak, tako je i pripadnik ovog znaka rođeni vođa i revolucionar, ili to barem želi biti.

Povezanost ratobornosti sa znakom Ovna odražava se i u udarnom ovnu, borbenoj napravi za probijanje vrata ili zidina utvrđenja. Ključan je dio te naprave brvno, na čijem je kraju figura glave ovna, koji se kao i pravi ovan zalijeće u metu.

Veliki kršćanski blagdan Uskrs proizašao je iz drevnih poganskih svetkovina u čast proljeća i plodnosti. Postoji simbolička povezanost između Kristovog uskrsnuća i proljetne pobjede svjetla i buđenja prirode iz zimskog sna.