TONKA, OLIVERA, LAYLA, ANGIE...

Ovim su ženama pisane najljepše pjesme

12.02.2012 u 14:44

Bionic
Reading

'Ne bih svakoj pjesme pisao… da sam znao da postojiš… Olivera', tim je stihovima Đorđe Balašević opjevao svoju suprugu Oliveru. No Đole je samo kap u moru muškaraca kojima je upravo stvarna žena bila inspiracija za stihove koji će biti vječni hitovi

'Tonka, reci cvrčak, Tonka, reci more, brzo nešto reci, da ne bude gore', za te je stihove Splićanka Tonka Čović Popadić bila inspiracija svome suprugu Momčilu Popadiću. Hit Novih fosila, koji je posije postao evergrin, jedne su noći Rajko Dujmić i Momčilo Popadić, kojega je Tonka voljela zvati Pope, stvorili u tri ujutro, a potom su odmah nazvali Tonku i diktirali joj pjesmu. Tonka je danas gospođa, a i dalje ne može reći 'r'.

Tonka

Najpoznatija djevojka Johnnyja Štulića, Snježana Banović iz Hrvaca, danas je uspješna kazališna redateljica, a sa Štulićem je provela pune tri godine. Snježana je opjevana u pjesmi 'Usne vrele višnje'. 'Prijehavši u Zagreb, zadovoljstva svega rad, na djevojku iz Hrvaca naletio sam tad, strijele moćne ljubavi pomračile mi um, dah usne vrele višnje nagonile na blud', pjevao je Štulić Snježani.

Usne vrele višnje


Više od 30 godina ljubavi i zajedničkog života, ali i troje djece, veže Đorđe Balaševića i njegovu suprugu Oliveru, a upravo je istoimena pjesma samo jedna od glazbenih poslastica za koje je bila njegova muza. Zanimljivo je da se ako se na njegovom trinaestom albumu 'Dnevnik starog momka' pogleda popis pjesama koje su složene po redu te pročitaju prva slova naziva pjesme, vidimo da je Đole 'napisao': 'Olja je najbolja.'

Olivera

Selma Borić, koja je opjevana u pjesmi Bijelog dugmeta, autorsko je djelo Vlade Dijaka iz 1949, a zahvaljujući Goranu Bregoviću postala je jedan od najvećih jugoslavenskih hitova. Selma je tada bila studentica, a Vlade je bio zaljubljen u nju, pa joj se tako jednom prilikom ponudio da joj ponese kofere do vlaka i rekao joj: 'Selma, ne naginji se kroz prozor.'Tek 13 godina kasnije Selma je saznala da postoji pjesma koja je napisana za nju, a čula ju je tek 1975, kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: 'Ja sam ta Selma!' Navodno je Vlade bio toliko zaljubljen u nju da se iz Sarajeva preselio u Zagreb, ali kako nije imao dovoljno novca, ubrzo se vratio doma. Selma danas ima 83 godine i živi u Zagrebu.

Selma

Dvije Tamare opjevali su Bajaga i Boris Novković. Zanimljivo da je Borisovu Tamaru napisao njegov prijatelj, današnji glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević. Bajaga je još jednoj ženi napisao pjesmu. Riječ je o baladi 'Zažmuri', za koju mu je inspiracija bila Alka Vuica

Zažmuri

Medicinska sestra Milena iz Negotina na Vardaru poslužila je kao inspiracija velikom hitu otprije tridesetak godina. Rajko Dujmić upoznao ju je u Herceg Novom, a nakon cjelovečernjeg razgovora toliko ga se dojmila da joj je obećao napisati pjesmu. Kada je dvije godine kasnije održao turneju koja se zvala 'Milena, generacijo', ona je već bila udana žena s dvoje djece, oduševljena što je Rajko održao obećanje.

Milena


Fatalna Pattie 'kriva' za 'Laylu' i 'Wonderful Tonight'
Dileme o inspiraciji i porijeklu pjesme 'Angie' Micka Jaggera traju do danas. Usprkos raširenim glasinama da je Jagger napisao pjesmu o vezi koju je imao s tadašnjom suprugom Davida Bowieja po imenu Angela, Jagger to kategorički poriče. Kieth Richards je izjavio da je osnovnu ideju i akorde imao godinu dana prije izlaska albuma, a u vrijeme snimanja rođena je njegova kći Angela.

Angie


'Wonderful Tonight'Erica Claptona posvećena je Pattie Boyd, tadašnjoj ženi Georgea Harissona, u koju je Clapton bio zaljubljen. Tijekom te tajne ljubavi napisana je i 'Layla', također posvećena njoj. Pattie se razvela od Harissona, a nedugo zatim udala za Claptona. Unatoč tome, svi su ostali dobri prijatelji, čak toliko dobri da je Harrison bio na njihovom vjenčanju.

Wonderful Tonight


Kurt Cobain svojoj je Courtney Love napisao 'Heart-Shaped Box'. Edie Sedgwick bila je vječna inspiracija za Boba Dylana pa je većina pjesama na albumu 'Blonde on Blonde' napisana za nju, poput hita 'Just Like A Woman'. Iako je mnogi krive za raspad Beatlesa, Yoko Ono vjerojatno je zaslužna za mnoge hitove, pa i za 'Woman', koju je John Lennon posvetio upravo njoj. Frontmen Babyshamblesa svojedobno je napisao pjesmu 'Bohemian Love' za zgodnu Kate Moss

Woman