VRH VRHOVA

Otvoren Motovun Film Festival

29.07.2012 u 08:18

Bionic
Reading

Neprekidan niz filmskih projekcija pet dana i pet noći, od danas do srijede, s glavnim programom koji čine 22 filma odabrana između stotina naslova recentne svjetske kinematografije, ovodišnji je 15. Motovun Film Festival koji je večeras svečano otvoren na motovunskom trgu

Direktor festivala Igor Mirković na svečanosti otvaranja ocijenio je da su izabrani filmovi zapravo 'vrh vrhova' te da je sačinjena, kako je rekao, 'jedna dobra kombinacija poznatih i manje poznatih radova'.

U nastavku je upozorio da je ovo vjerojatno posljednji festival na kojem se filmovi prikazuju s filmske vrpce, budući da 'nastupa era digitalizacije, pa će s nekoliko posveta ovogodišnji Motovunski filmski festival odati počast filmskoj vrpci kao mediju koji je na svojim leđima iznio 110 godina filmske povijesti'. Stoga su i posjetitelji pozvani da minutom šutnje odaju počast 'preminuloj filmskoj vrpci'.

Među pratećim programima Mirković je posebno izdvojio filmove o apokalipsi, odnosno o smaku svijeta, kroz četiri filma koja tematiziraju posljednje dane na Zemlji, te programe Konfucijeva instituta, koji će kroz pet festivalskih dana nizom radionica približiti kinesku kulturu ovom dijelu Europe.

Svečanosti otvaranja 15. Motovun Film Festivala nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.
Nazočnima se obratila Ursula Meier, redateljica filma 'Sestre' koji je prikazan na motovunskom trgu nakon otvaranja.

U glavnom programu prikazat će se, među ostalim, film 'Raj: Ljubav' austrijskog redatelja Ulricha Seidla, prošlogodišnjeg dobitnika motovunske nagrade 'Maverick', zatim film ' Tajni adut' američkog redatelja Todda Solondza, čiji je film 'Sreća' obilježio prvi MFF te 'Danak anđelima' Kena Loacha, što je četvrti put da se neki njegov film prikazuje u Motovunu.

Na kraju festivala dodijelit će se glavna nagrada Propeler Motovuna, nagrada Bauer za najbolji film godine za filmove snimljene u sedam regionalnih kinematografija. Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Žirijem nagrade 'Propeler' predsjeda glumica Jagoda Kaloper