SPREMITE SE ZA DRUGI DAN

Otvoren 6. ETNOFILm festival u Rovinju

25.04.2014 u 09:47

Bionic
Reading

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvoreno je još jedno izdanje međunarodnog ETNOFILm festivala koji već šestu godinu predstavlja najnovije etnografske dokumentarce i bogat popratni program. Ovogodišnji program su otvorili Marino Budicin, dogradonačelnik Rovinja, i Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre koji je i organizator festivala. Oboje su naglasili važnost ETNOFILma za kulturnu ponudu grada, ali i za bilježenje i interpretiranje nematerijalne kulture

Voditeljica festivala, Tamara Nikolić Đerić, istaknula je koliko je festival bitan za kulturu, ali i film u međunarodnom smislu: 'Posebno mi je drago što je festival prepoznat ne samo kao manifestacija koja promovira bilježenje i važnost interpretacije kulturne baštine, već i u kontekst razvoja filmske kulture.'

O važnosti ETNOFILma govori i činjenica da predstavlja 25 filmova domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije s ciljem otvaranja dijaloga među kulturama. S glavninom događanja u Multimedijalnom centru, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILm-a.

Drugi dan festivala, 25. travnja, službeno počinje u Multimedijalnom centru u 11 sati predstavljanjem knjige 'Drugi na filmu: etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo' autorice Etami Borjan. Knjiga je nastala kao pokušaj klasifikacije filmskih djela koja imaju etnografsku vrijednost, a ujedno na različite načine propituju žanrovske i rodovske granice te načine stvaranja audiovizualnog prikaza.

Od 13.30 u MMC-u na rasporedu je film Davora Borića 'Komiški kvarantore'. Filmski je to dokument o čovjekovu pokušaju približavanja Bogu preko tradicionalne četrdesetosatne molitve na dan blagdana Cvjetnice. Nakon njega slijedi 'Sveti Patrik u Hrvatskoj' autora Marka Dimića o uvođenju tog blagdana u Hrvatsku. Rumunjski film 'Pjesme za muzej' autorice Elize Zdru možete pogledati od 14.30 sati. Priča je to o četiri starija muškarca, pjevača tradicionalne polifone glazbe koji iz svojeg sela kreću na turneju kako bi promovirali jedinstveno pjevanje, i imali ga kome prenijeti da ne izumre. Slijedi rad Ive Kuzmanića 'Zubanje u Dubici'. Film govori o predstavnicima srpske, hrvatske, bosanske i romske nacionalnosti koji sudjeluju u tradicionalnom godišnjem natjecanju Zubanja s kojim se odlučuje tko dobiva titulu Kralja Cigana u Kozarskoj Dubici u BiH.

Gradsko kazalište Gandusio lokacija je posebnog programa talijanskog etnografskog filma koji je organiziran u suradnji s Festival dei popoli iz Firenze. Od 16.30 predstavljaju se dva klasična dokumentarca. 'La Taranta' iz 1962. godine dokumentira kult Tarantizam iz južne Italije, a prema vjerovanju tadašnjih seljaka, žrtve ugriza mistične tarantule moraju se podvrgnuti egzorcizmu koji uključuje mahniti ples, glazbu i mnoštvo boja. 'Un giorno in Barbagia' iz 1958. dokumentira selo na Sardiniji i život u kojem žene brinu o kućanstvu jer muškarci veći dio godine provode daleko od kuće čuvajući stada ovaca.

Film studentice Barbare Babačić, 'Naseljenici – naši novi susjedi s puškama', želi dekonstuirati stereotipe i predrasude palestinskog bombaša samoubojice preko portretiranja suptilnog etničnog čišćenja. Možete ga pogledati od 18 sati. Nakon toga slijedi belgijski film 'Pismo Muhamedu' autorice Christine Moderbacher. Film je snimljen godinu nakon tuniske revolucije, a predstavlja poetsko putovanje kroz tu problemima prožetu zemlju.

Još jedan belgijski film 'Dugovi Lovaniuma' studentice Ccil Michel na rasporedu je od 21 sat. Govori o kongoanskom umjetniku koji pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak u šezdesetima nasilno prekinut. Nakon toga slijedi film 'Ameer je dobio svoj pištolj' dvojca Naomi Levari, Saar Yogev. U njemu mladi izraelski musliman odlučuje se dobrovoljno prijaviti u Izraelske obrambene snage vjerujući da će tako steći ravnopravnost i osjećaj pripadnosti
državi u kojoj živi i koju želi voljeti.

Ranije je u Centru za vizualne umjetnosti Batana otvorena izložba fotografija Petera Nagliča - 'Od domaćeg praga do Jeruzalema', autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem. Izložba je otvorena do 30. travnja.

ETNOFILm festival traje do 26. travnja u Rovinju, a zatvara se koncertom etno ansambla Čipkice u MMC-u. Sav program festivala je besplatan. Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 6. ETNOFILm festivala. Više informacija saznajte na stranici etnofilm.com