U MARIJANSKOJ BRAZDI

Otkrivena vrsta ribe, novi dubinski rekorder

24.12.2014 u 09:45

Bionic
Reading

Promatrajući Marijansku brazdu, najdublje mjesto na Zemlji, znanstvenici su otkrili dosad nezapaženu vrstu ribe čije se stanište nalazi na dosad najvećoj dubini

Nova vrsta zabilježena je na dubini od 8.145 metara, čime je srušen dosadašnji rekord iz 2008. za gotovo 500 metara, objavili su znanstvenici u priopćenju.

'Ova uistinu dubinska riba ne izgleda kao nešto već viđeno prije, nešto što nam je poznato', izjavio je Alan Jamieson sa Sveučilišta u Aberdeenu i dodao: 'Nevjerojatno je krhka, s velikim krilima poput peraja i glave nalik crtanom psu.'

Marijanska brazda leži na gotovo 11.000 metara ispod razine mora u Tihom oceanu, gdje je pronađeno vrlo malo velikih životinja jer je previše hladno i tamno za većinu njih. Međutim nova robotska tehnologija omogućava istraživačima da podrobnije istražuju relativno nepovoljan okoliš za koji se dugo mislio kako je previše surov za postojanje bilo kakvog života.

Snimku je zabilježio tim škotskih znanstvenika sa Sveučilišta u Aberdeenu tijekom 30-dnevne ekspedicije u kojoj su koristili robotskog istraživača oceana Hadal-Lander.

Uz novu vrstu Liparidae (porodice riba iz reda Scorpaeniformes, koje žive u morima na velikim dubinama), istraživači su snimili nekoliko drugih rijetko viđenih stvorenja, između ostalih ogromne rakove koji dosežu duljinu više od 30 centimetara i često se spominju kao 'morski kukci'.

Najdublje stanište ribe