NE ŽELE PRIHVATITI

Organizatori koncerata još jednom upozorili na visok PDV

20.03.2013 u 18:17

Bionic
Reading

Udruga glazbenih menadžera i organizatora ocijenila je danas neprihvatljivom odluku Ministarstva financija da ne smanji PDV na ulaznice za koncerte zatraživši razgovor s nekim iz tog ministarstva kako bi se zaustavilo daljnje propadanje djelatnosti u kojoj, rečeno je na konferenciji za novinare, radi između 15 i 20 tisuća ljudi

Nema logike da se za djelatnost, u kojoj su i glazbeni festivali koji privlače veliki dio turista, ne daje povlaštena porezna stopa, rekao je Darko Tuček u ime udruge. Iako smo posljednjih godina radili s 25-postotnim PDV-om stanje je sada neizdrživo, u protekle tri godine pad tržišta je sve veći, a zabrinjavajuće veći od ukupnog pada potrošnje u Hrvatskoj, dodao je.

Po njegovim riječima, očekivali su da će se ta porezna stopa izjednačiti s onima u zemljama u okruženju, koje su između šest i devet posto, ali to obećanje nije im ispunjeno pa bi se moglo dogoditi da se tvrtke za organizaciju koncerata moraju preseliti u države gdje je porez manji.

To nije bezazlen problem, mi smo izvozni proizvod i dio kulture baštine, a naša je egzistencija ugrožena, ustvrdio je Tuček objasnivši kako od prodaje ulaznica ne ostaje puno kada se podmire sve obveze, od onih za PDV, ZAMP, vatrogasce, policiju, zaštitare, razglas, tehniku, marketing.

Paolo Sfeci iz Hrvatske glazbene unije izvijestio je da postoje signali da će se cijela situacija uspjeti riješiti na povoljan način i da će se porezna stopa za ulaznice ujednačiti s onima kakve su u okruženju, a kako se ne bi dogodilo da s organizatorima iz zemlje odu i glazbenici.

Želimo da Hrvatska postane konkurentna kada uđe u Europsku uniju, da zadržimo postojeće programe i priređujemo nove, a ne da i zagrebačka Arena završi tužno kao ostale koje se u posljednje vrijeme zatvaraju, poručili su organizatori i glazbeni menadžeri.