'X FACTOR'

Oprosti Jacques, ali zvijezda je već rođena

12.09.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Dok vi i dalje sjedite i čekate Jacquesov nastup, mi, poput vjernih špijuna, osluškujemo konkurenciju u 'X Factoru', smješkajući se i podsmjehujući, plačući i skačući. Zašto? Poslušajte i sve će vam biti jasno

Nakon dvije ovotjedne audicijske emisije Jacques je dobio još nekoliko opakih konkurenata, među kojima je i 16-godišnja zvijezda. No krenimo od početka (napomena za friške: otvorite video klikom na imena pjevača).

Drvenu medalju dodjeljujemo Lascelu Woodsu, čija tužna životna priča nije natjerala suzu na naše oko, za razliku od članice žirija Kelly (kojoj, ruku na srce, i ne treba previše), ali nas je zato glas poprilično razveselio. Nimalo tužan i depresivan, već čist i jasan, na trenutke začudno visok, Lascelov pjev potjerao ga je u dalji krug natjecanja, a nama pružio dvije minute čistog glazbenog zadovoljstva.

U razgovoru sa žirijem Sami nije djelovala nimalo uvjerljivo – neobično visokog i tanušnog glasića u odnosu na stas, djelovala je kao leptirić koji je sletio na krivi cvijet, odnosno uletio u krivu priču. Na prve taktove glazbe Sami nas je u potpunosti negirala, usput začudivši toplim i elegantnim glasom što se s razvojem pjesme pretvarao u moćnu i energičnu glasinu koja je u potpunosti osvojila publiku. I mi smo se osjetili osvojenima, tako da smo joj oprostili pokoje glasovno lelujanje.

Osim srebra za pjevačke sposobnosti, Jonju dajemo čisto zlato iz treme jer ta profesionalna vojničina potpisuje daleko najnervozniji nastup dosad. Trema je pojela Jonjov prvi pokušaj izvedbe, nakon čega se pribrao i u drugom pokušaju osvojio sve, a posebice, pogađate, Kelly. Kako je Jonjo otpuštao kočnice, strahove pretakavši u pjevačku energiju, Kelly je otpuštala napetost u suznim žlijezdama, omotavši lijepo lice emocijama upakiranim u tople, vlažne kapi.

1. Amelia Lily – zvijezda je rođena ili barem tako kažu

Mlađahna Amelia zapjevala je staru dobru Janis Joplin, šokiravši publiku i žiri svojim snažnim glasom, a samu Janis, vjerojatno, natjeravši u grobu na osmijeh zadovoljstva. 16-godišnjakinja je svojom izvedbom pobrala daleko najsnažniji i najdulji pljesak, a žiri je zaključio da je zvijezda rođena. Mi potiho priznajmo da nas Amelia nije baš ostavila bez daha, ali pokazala je više od konkurencije.

Umjesto komentara, samo ćemo napisati ovo – kad čujete Grahama, shvatit ćete zašto smo ostali bez teksta.

Za kraj, po običaju, nudimo vam Jacquesa da se igrate usporedbe.

Jacques Houdek: Živim za to