6. ZAGREB DOX

Od Severine i Bajage do kineske socijale i suicida

01.02.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Šesti po redu ZagrebDox kreće s novim programima, u novom kinu i s novim filmovima – saznajte sve što trebate znati o jednom od najboljih filmskih festivala u regiji

Postoji nekoliko kriterija po kojima ljudi vrednuju kvalitetu nekog filmskog festivala – za jedne je važna količina i vrsta tuluma, za druge su bitni gosti i ponuda na crvenom tepihu, a za treće jedino što ima ikakvu težinu jest: kvaliteta programa! Potonjima pripadamo i mi, sretni što T-Com kroz KulTurist ima još jednu priliku sudjelovati kao glavni pokrovitelj jednog od najkvalitetnijih i svakako najrelevantnijih filmskih festivala u zemlji.

'Anvil'

ZagrebDox se ove godine održava već šesti put, od 28. veljače do 7. ožujka, i to u novom prostoru - u kinodvoranama Movieplexa zagrebačkog Centra Kaptol. Nekoliko novih programa i više od 140 filmova u njima, od čega je njih više od 40 s potpisom hrvatskih autora, ZagrebDox čini hrvatskim međunarodnim festivalom s najviše domaće produkcije u ponudi!

Međunarodna i regionalna konkurencija uključuju 65 naslova koji se natječu za Zlatni pečat, glavnu nagradu, a neke od novosti ovogodišnjeg festivala su 'Stanje stvari', program ispunjen dokumentarcima koji se bave problemima globalizacije i suvremenog kapitalizma, kao i 'Dox događanja', sa svjetskim premijerama hrvatskih i regionalnih naslova, među kojima će se naći film o Bajagi, ali i Severini i njezinom koncertu u Beogradu.

Teško je među tih 140 filmova izabrati ono što morate pogledati – lista bi jednostavno bila preduga, no u moru atraktivnih 'must see' naslova nalaze se genijalni uratci kakvi su 'Videokracija' i 'Anvil', priča o Berlusconiju te utjecaju površne celebrity kulture i televizije na današnju politiku, tj. duhovita i emotivna saga o legendarnom heavy metal bendu koja se nalazila na mnogim listama najboljih dokumentarnih filmova prošle godine.

Raspored projekcija

Tu je i hrpetina višestruko nagrađivanih filmova, kao što je, primjerice, 'Zadnji vlak', dokument radničkih migracija u Kini; 'Zvuk insekata – bilješka o mumiji' vodi nas u mračni svijet čovjeka koji se ubio izgladnjivanjem, a program kontroverznih naslova i ove je godine ispunjen atraktivnim provokacijama, poput 'Anatomije mržnje' koja analizira povezanost religije i širenja mržnje među ljudima.

Sve to za samo 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije, plus besplatni parking u garažama Centra Kaptol – ako ste propustili prethodnih pet, ovog puta nema izgovora!