DINO JELUSIĆ

Od pobjednika Dječjeg Eurosonga do metalca!

17.12.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Dino Jelusić, simpatični dječarac koji je prije desetak godina pobijedio na Dječjem Eurosongu u Kopenhagenu, danas je 22-godišnji student zagrebačke Glazbene akademije i pjevač Iron Maiden tribute banda Made in Iron. Evo što nam je otkrio u intervjuu

Predstavi nam se u kratkim crtama!
Imam 22 godine, student sam treće godine Glazbene akademije. Imam svoj autorski bend i također sam pjevač Iron Maiden tribute banda- Made in Iron. Napisao sam glazbu za dramu '260 dana' koja će premijerno biti izvedena u HNK-u u Osijeku u studenome ove godine.

Što se sve događalo od tvoje pobjede na Dječjem Eurosongu?

U zadnjih 10 godina sam proputovao svijet, nasvirao se po Australiji, Južnoafričkoj Republici, Americi i Europi, izdao sam album u 13 zemalja i u Australiji snimio album s bivšim producentom Davida Bowieja, glumio sam u kazalištu, pjevao u rock operama, posuđivao glas u animiranim filmovima... Jako puno toga.

Na što si posebno ponosan u svojoj dosadašnjoj karijeri?
Ponosan sam na to što se nisam promijenio nakon velikog uspjeha koji sam doživio kao klinac. Mnogi ljudi, posebno u toj dječjoj dobi, znaju u glavi stvoriti drugačiju sliku o sebi nakon što osjete kamere i svjetla pozornice, a ja sam ostao takav kakav sam i bio, i na to sam izuzetno ponosan. Uz sve navedeno, jako sam ponosan na muziku koju radim i na moju obitelj koja mi je oduvijek bila izuzetno velika podrška i vjetar u leđa. Velike pozornice i zajednički koncerti s Ronanom Keatingom, UB40, Mastodonom i Arcade Fire bile izuzetne stvari kojih se svakodnevno lijepo sjetiti.

Predstavi nam svoj bend! Što planirate u budućnosti? Gdje vas možemo čuti?
Imam najbolji bend na svijetu! Pronašao sam ljude koji razmišljaju slično kao ja i koji nisu glazbeno ograničeni tako da uvijek radimo vrlo kreativno i stvaramo vrlo raznolike pjesme. Alen Lukač svira gitaru, Damjan Mileković bas gitaru, Zvonimir Mihaljević bubnjeve, a na klavijaturama se izmjenjuju Igor MatkovićBonzo i Stjepan Jambrec i oni su moja ekipa! Dosad smo puno svirali po cijeloj Hrvatskoj, a trenutno završavamo raspored koncerata za ljetnu turneju. Sve informacije možete saznati na Dino Jelusic Official stranici na Facebooku i na web stranici www.dino.hr.

337449,337410,337393,337302Opiši nam kreativni proces u bendu!
Prošlo smo ljeto zajedno bili kod mene na moru i snimili dosta novih pjesama. Autor sam svih pjesama, ali dečki daju svoj velik doprinos idejama pa smo sve to i snimali, a nakon preslušavanja snimljenog materijala malo sam popunio aranžmane klavijaturama, električnim orguljama, akustičnim gitarama i back vokalima. Slijedi preslušavanje te finaliziranje i najmanjih detalja tako da svi budemo zadovoljni konačnom verzijom.

Tko su tvoji glazbeni uzori? S kim bi, da možeš, podijelio pozornicu?
Trenutno sam u nekakvoj progressive fazi, pa najviše slušam Symphony X, Dream Theater, Opeth, Katatoniju, ali kod mene stvarno ovisi o raspoloženju. Znam poslušati i Phil Collins Big Band, posebno prije ispita, jer je to nešto sasvim drugačije i opuštajuće, Jeffa Healeyja, Alannah Myles, Whitesnake, Toto, Mr.Big. Sve što mi se svidi, bez obzira na žanr. Ipak, od glazbenih uzora izdvojio bih Jorna Landea, Russella Allena, Davida Coverdalea, Erica Martina i Stevea Leeja. To su pjevači koji su najviše utjecali na moje pjevanje!


Ronan Keating i Dino

Kako ocjenjuješ našu glazbenu scenu? Može li se kod nas živjeti od npr. metala, hard rocka, rocka…?

Smatram da imamo odličnu mladu alternativnu, rock metal scenu, samo što joj se ne daje dovoljno pozornosti i prostora. Ono što se može vidjeti na CMC-u zapravo nije realan prikaz stanja na našoj sceni i ne prikazuje glazbenike i bendove koji rade u Hrvatskoj. Jako puno instant zvijezda izlazi sa spotovima i dobivaju air play, bez obzira na to što je njihova glazba u najmanju ruku loša. Oni koji rade nešto manje komercijalno jednostavno se ne vrte. Nažalost, to je tako u Hrvatskoj, nadajmo se da će se promijeniti.

Kakve ti se djevojke sviđaju? Jesi li ikad bio zaljubljen u neku slavnu osobu?
Nemam neki tip cure koji volim. Sviđaju mi se prije svega cure koje su normalne i dobro odgojene, što je danas rijetkost. Naravno, mora biti i fizičke privlačnosti.

Studiraš na Glazbenoj akademiji - je li ona ispunila tvoja očekivanja?
Na Akademiji sam upoznao toliko svojih srodnih duša da mislim da bolji fakultet za sebe nisam mogao izabrati. Znanje koje sam dobio do sada je već velik korak naprijed, a vjerujem da ću u sljedeće dvije godine još puno toga naučiti i napredovati. Ispitni rokovi su baš u toku i (zasad) sve mi ide po planu! Naravno, smatram da stalno treba učiti i raditi na sebi jer je znanja svakim danom sve više, a treba ići u korak i s novim tehnologijama koje će nas pregaziti ukoliko ne budemo držali korak s njima.

Bi li ikad mogao biti s curom koja npr. sluša narodnjake?
Nemam predrasuda. Iz dosadašnjeg iskustva, sve cure koje sam upoznao, a koje slušaju cajke otprilike su izgledale slično, slično se ponašale i slično djelovale. Nijedna se nije ni s čime posebnim izdvajala od drugih. I čini mi se da im je nedostajalo mašte. Nekako mislim da bih teško mogao biti kompatibilan s takvom osobom, morala bi biti posebna i unikatna da bi me privukla, ali čim zasvira Ceca kao ringtone, malo mi je teže zažmiriti na to. Nažalost, danas muzika može dosta reći o osobi, ali može i taj osjećaj prevariti.

Da nisi glazbenik, čime bi se bavio?
Oduvijek sam volio putovati i istraživati, jako volim zemljopis, tenis i stolni tenis… Vjerojatno bih mogao studirati nešto na Filozofskom fakultetu… Međutim toliko sam se dosad posvetio muzici da mi se čini da se ne bih mogao maknuti od nje. Muzika mi treba kad sam najsretniji, muzika mi je spas kad sam u depresiji ili kad sam loše volje… Nevjerojatno je to koliko utječe na mene i moj život u svim njegovim segmentima.

Vidiš li možda svoju priliku izvan granica Hrvatske?
Radi se na tome, već u srpnju idem u Bjelorusiju na izuzetno ugledan i velik festival, a u kolovozu putujem u Južnoafričku Republiku promovirati album pod nazivom 'Synkropation'. Snimio sam ga 2012. s velikim tamošnjim zvijezdama i za njega sam napisao većinu pjesama. Osim toga, čast mi je to da ću biti dio velike rock opere – 'David's confession' - i tome se posebno veselim. Već sam gostovao u njoj prije dvije godine, a glazbenici koji sviraju u tom projektu su apsolutna sviračka krema Južnoafričke Republike i to je fantastičan projekt na izuzetno visokom nivou. Album vezan uz taj rock projekt također je u pripremi, a izvodit će se uživo na pozornicama širom zemlje.

Što bi savjetovao mladim glazbenicima kod nas? Što bi im poručio?

Kad god dođe ovo pitanje, ne znam što bih rekao, uvijek kažem nešto drugo, ali sve se svodi na to da treba raditi ono što voliš kad god i dok god to možeš. Ako vam hobi postane postao, to je najbolja stvar na svijetu, a ako ne, nađite sreću u nečem drugom, a hobi radite paralelno s tim!