16. KOLOVOZA

Njujorški Interpol u Ljubljani

03.08.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Ljubljanski Centar urbane kulture Kino Šiška na Križanke 16. kolovoza dovodi post-punk band koji još nije koračao ovim dijelom Europe - njujorški Interpol

Trenutno tročlani sastav koji nadopunjuju za turneju angažirani David Pajo i Brandon Curtis, 8. kolovoza započinje svoju europsku turneju kojom promoviraju novi, četvrti album jednostavno nazvan 'Interpol'.

Hrvatima je ova koncertna prilika tim više jedinstvena jer će nam Interpol na ljubljanskim Križankama biti daleko najbliže,

budući da će im ovo biti prvi i zasad jedini koncert na jugoistoku Europe. U međuvremenu će svirati na Lokrese Festivalu u Belgiji, zatim u Portugalu, pa na mađarskom Szigetu, u Slovačkoj Češkoj, Rumunjskoj gdje su po jednoj od njihovih pjesama (Summer Well) nazvali cijeli festival. Nakon Križanki, u blizini će nam biti još jedino u Austriji, osim ako ne namjeravate potegnuti do Poljske ili Izraela koji će biti pretposljednja destinacija njihove europske turneje.

Potpis videa ...

U Ljubljani su im predgrupa slovenski powerpop band We Can’t Sleep At Night, karte se po cijeni od 35 eura mogu kupiti na stranicama i prodajnim centrima Eventima, a na dan koncerta prodavat će se po 38 eura

Interpol je američki post punk bend iz New Yorka okupljen još 1997. godine. Originalnu su postavu činili glazbenici koji su bendu još uvijek vjerni - Paul Banks (vokal, gitara) i Daniel Kessler (vokal, gitara), da bi im se kasnije priključio i Carlos Dengler (bas, klavijature) te Greg Drudy (bubnjevi, perkusije). Drudyja je već 2000. zamijenio Sam Fogarino, a lani je, nedugo nakon snimljenog posljednjeg, četvrtog albuma Interpol napustio i Dengler koji se posvetio vlastitim projektima. Jedan su od onih bendova koji čine okosnicu indie scene New Yorka, a česte su njihove usporedbe s post-punkerima kao što su Joy Division i The Chameleons.

Interpol je najveći uspjeh postigao debitantskim alubmom 'Turn on the Bright Lights' iz 2002, dok su i albume koji su uslijedili, 'Antics' iz 2004. i 'Our Love to Admire' iz 2007, glazbeni kritičari dobro prihvatili. Posljednji album, nazvan kao i sam bend, izdan je u rujnu 2010. Bubnjar Sam Fogarino u intervjuima je izjavljivao da se s 'Interpolom' vraća na zvuk debitantskog 'Turn on the Bright Lights'. Međutim, ono što je za Interpol specifično upravo je snažna koncertna energija koju je, primjerice, bend potvrdio lani kad je po Americi svirao zajedno s U2, u sklopu turneje 360º.

Stoga su preporuke benda uživo čujete jedan od najboljih post-punk bendova današnjice, u vrijeme dok još uvijek žari i pali, a ne iskače iz naftalina, uistinu brojne!