ALJOŠA ŠERIĆ

'Nitko se nije toliko puta nanovo izmislio kao Huljići'

16.07.2015 u 10:57

Bionic
Reading

Uoći večerašnjeg koncerta na Medvedgradskim večerima, Aljoša Šerić, frontmen grupe Pavel, govori o popularnosti grupe, kritikama i svom odvjetničkom radu

'Nešto ćemo izmijeniti set listu u odnosu na onu sa zadnjeg koncerta u Zagrebu i odsvirat ćemo jednu potpuno novu pjesmu. Naime, pripremamo se polako za ulazak u studio u listopadu jer je plan izdati novi album krajem 2016. godine', kaže Aljoša Šerić, pokretačka osnovica grupe Pavel.

Nastupali su do sad u brojnim, velikim i malim klubovima i svi su im podjednako atraktivni i zanimljivi za sviranje.
'Svaki prostor ima svoje, imali smo sreću pa smo u posljednjih nekoliko mjeseci svirali na prekrasnim prirodnim pozornicama od Đardina u Splitu, glavnog trga u Makarskoj pa do Parka Orsula u Dubrovniku, a odsvirali smo i dosta klubova-kafića gdje koncerti često počinju iza ponoći, dobro je kombinirati, jedne večeri sviraš na otvorenom, opušteni, rashlađeni koncert, gdje se svi smješkaju i ljuljaju s noge na nogu, a druge sviraš oznojen u jedan ujutro pred dvjestotinjak ljudi u prostoru za sto, sve u rok službe', izjavio je.

Na pitanje je li Pavel 'narastao' više nego što je očekivao, odgovara da se svira puno više, ali ne toliko da bi ikome iz benda dnevni posao dolazio u pitanje. Uz dobru logistiku, kaže Aljoša, sve se stiže.

Iako je na sceni već dugi niz godina, tek je u novije vrijeme postao prepoznat autor te počeo dobivati priznanja za svoj dugogodišnji rad. 
'Sve u svoje vrijeme, valjda, teško je uprijeti prstom u jednu stvar i kazati - eto, to je sad zbog toga i toga - češće je kombinacija faktora u pitanju, a jedan od tih faktora je sigurno i činjenica da je Antonia zapjevala 'Čuvaj me'', pojasnio je. Kad piše za druge, kaže, pokušava svoje riječi i melodije staviti u tuđa usta i to je 'zeznuta rabota' jer iziskuje dosta vježbe i ponešto iskustva. To je, po njemu, prava vještina.

Za napisati pjesmu ili pripremiti se za sudski proces, kaže, jednak je intelektualni put. 'Pristup je jednak, kreacija je u pitanju u oba slučaja', pojasnio je.

Kao odvjetnik je i strog i blag, ovisno o kakvom je slučaju riječ. 'Ako se treba svađati, nema problema, međutim, uvijek se trudim biti što blaži ako okolnosti dopuštaju, a takav je pristup i bliži mom karakteru', otkrio je.

Kad stvara pjesme, u procesu sudjeluje i njegova supruga Antonija, koja je uz njega okosnica banda Pavel.

'Jako cijenim njeno mišljenje, pogotovo kad se radi o pjesmama u kojima ona pjeva, a najveći kritičar sam ja sam sebi, utvaram si da sam dovoljno naslušan i donekle verziran u pisanju da mogu ocijeniti što je 'govno'. Najbolji pristup je pisati i snimati što više, pustiti da odstoji, macerira i onda svježih ušiju poslušati ponovo. Međutim, ono što je najbitnije što sam naučio, jest da se nikad ne smije ništa bacati ili brisati, jer nikad ne znaš kad će relativno skromna melodija neke strofe iz trenutno loše pjesme sjesti na novo napisan refren neke druge i to će sljubljivanje onda uroditi onom 'pravom' pjesmom', rekao je.

Bio je član tima u prvoj sezoni 'The Voicea'. Upitan kako se kao urbani autor osjećao i snalazio u 'estradnom okruženju', odgovara da nije imao nikakav problem s tim.

'Dapače, cijenim svakoga tko stvara, pjeva ili svira i tko je uspješan u onome što radi, volio ja takvu glazbu osobno ili ne', ističe. Nikad se nije bojao reći što mu se sviđa pa je tako, među ostalim, izjavio da mu je jedna od pjesama grupe Magazin - genijalnost.

'Inače mislim za Huljićev rad da je zanatski gotovo savršen, kao primijenjeno umijeće naravno, on zna točno što hoće, za koga piše, kojoj publici je to namijenjeno i zbog čega, a njegov i Vjekoslavin rad je iz desetljeća u desetljeće najuspješniji na ovim prostorima, nitko se nije toliko puta nanovo izmislio kao njih dvoje, to su dokazali sad i s Madre Badessom. Imam samo iznimno poštovanje za bilo koga tko je tako uspješan, varaju se svi koji misle da je to lako, da je lako napisati recimo 'Sve bi seke ljubile mornare', ja to ne bih znao napisati, istina, ni ne stremim pisanju takvih pjesama, ali iskreno sumnjam da bih umio čak i da se odlučim na takvo što', izjavio je.

Kad je riječ o kritikama, tvrdi da je važno tko ih piše.
'Postoje oni koji dobro pišu recenzije i oni koji to loše rade, oni koji to dobro rade, a usput im se i glazbeni ukus poklapa s mojim, znam, uvjetno rečeno, poslušati, ali to ne znači da ću takav savjet i primijeniti. Ne mislim za sebe da sam genijalan autor, ne bih rekao ni da sam izvrstan, ali mislim da sam dobar, neke sumnje u svoje autorstvo sam i javno obznanio u pjesmi 'Autentično osrednji', ali ono što sam htio reći jest da sve više i više vjerujem sebi i svom impulsu, to je na koncu i jedino ispravno', ističe.

Ljeto će provesti odmarajući se.
'Posljednji koncert sviramo u sklopu West Herzegowina festa u Širokom Brijegu 1. kolovoza, a nakon toga samo more i plaža', otkrio je.


Sa svojom Antonijom povezan je privatno i poslovno


365820 ,356952,343594 ,353046