'LJUDI U OLUJI'

Nikad viđeni filmski materijali u Hypo centru

31.01.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Od 17. veljače u 20.30 u Dvorani Rab, u Hypo centru, počinje jedinstvena seriju filmskih projekcija i predavanja na kojima će se nakon više od šezdeset godina po prvi puta javno biti prikazani brojni filmski materijali

Hrvatski povijesni prostor često je bio poprište sukoba mnogih propagandnih ideja. Te ideje i ideologije uspjele su ostati sačuvane na nitratnoj, acetatnoj i poliesterskoj vrpci – jednom riječju filmskoj traci.

TVORNICA DELUXE i udruga KINOFON organizira jedinstvenu seriju filmskih projekcija i predavanja na kojima će se nakon više od šezdeset godina po prvi puta javno biti prikazani brojni filmski materijali koji se i danas smatraju kontroverznima, a koji su nastali kao rezultat dobro organizirane propagandne mašine.
Vrijeme je II. svjetskog rata – država je NDH.

Daniel Rafaelić, filmski povjesničar i arhivist, dobitnik nagrade Vjekoslav Majcen za doprinos proučavanju i istraživanju hrvatske filmske baštine, održat će seriju filmskih predavanja i projekcija koja će obuhvatiti kako cjelokupnu filmsku proizvodnju Nezavisne Države Hrvatske – filmski žurnali, dokumentarni, igrani i tada vrlo popularni tzv. kultur-filmovi - tako i njemačku, talijansku, sovjetsku i američku filmsku propagandu toga vremena. Jedinstvena je ovo prilika vidjeti te filmske materijale, od kojih je većina još uvijek nedostupna javnosti.

Raspored predavanja:

17.  veljače 2011.Pojava filmske propagande; (zlo)upotreba filma u vojno-političke svrhe – animirani (ratni crtići Walta Disneyja), dokumentarni (Trijumf volje Leni Riefenstahl) i igrani film (rusko-jugoslavenski U planinama Jugoslavije) kao propagandni medij – filmska propaganda u vrijeme Domovinskog rata – politička predizborna audiovizualna propaganda u kinu i na TV-u (stranački i predsjednički predizborni spotovi)