BEATLEMANIJA

Nikad viđene fotografije Beatlesa na aukciji

13.06.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Nikad objavljene fotografije skupljale su prašinu u podrumu više od 40 godina, ali sada je američki fotograf Mike Mitchell odlučio na aukciji prodati zbirke slika koje su uhvatile trenutke kada su Beatlesi postajali svjetski fenomen

Fotograf Mike Mitchell, danas 60-godišnjak, 1964. godine dobio je novinarsku propusnicu za Fab Four, prvi američki koncert Beatlesa u Washingtonu 1964. Kasnije iste godine snimao je njihov koncert u Baltimoreu.
'Čuo sam glazbu i morao sam biti tamo', prepričao je Mitchell za Reuters, okružen izborom crno-bijelih fotografija čija je glavna odlika spontanost koja mnogim kasnijim fotografijama nedostaje.

Odlučio je prodati zbirku na aukciji u Christie's u New Yorku sredinom srpnja, a sada ih je izložio u Londonu kako bi pronašao potencijalne kupce.
'Stvari su tada bile bitno drukčije', rekao je za Reuters. 'Nije bilo prevelikog osiguranja, reporteri nisu bili u getu i imao sam slobodu snimiti što hoću.'
Nekoliko fotografija, čiju vrijednost procjenjuje između 1.000 i 6.000 dolara, snimljeno je iz posebnog kuta i fokusirane na pojedine detalje.

Fotografija koju je Christie's odabrao za ilustraciju zbirke pokazuje četiri Beatlesa snimljena sleđa kako gledaju u svjetla reflektora koje će ih kasnije slijediti kamo god su išli.
Druga je snimljena s pozicije konferencijskog stola s kojeg su četiri glazbenika govorila na konferenciji za novinare, dok su drugi fokusirane isključivo na detalje: ruku RingaStarra ili nogu Paula McCartneyja na pozornici punoj slatkiša koje su bacile obožavateljice.

Rođenje generacije

Mitchell je fotografije snimio kad je imao 18 godina i kaže da je već sedamdesetih godina bio svjestan da je snimio dio povijesti rock and rolla. Kako je i on žrtva nedavne američke krize, odlučio je obrisati prašinu s kutija u svojoj arhivi i prodati zbirku čija je vrijednost procijenjena na 100.000 dolara.
'Ne možete zaboraviti prizor u kojem 8.000 djevojaka vrišti', kazao je. 'To je bilo kao ponovno rođenje moje generacije.'

Cathy Elkies, jedna od direktorica prodaje Christie'sa u New Yorku, kaže da je znala da je zbirka posebna čim je vidjela prve slike. 'Postoji puno slika Beatlesa, no rijetke su ovakve na kojima je fotograf imao tako ekskluzivan pristup. Ovo je kao pronalazak rijetke riznice umjetnosti.'

Kaže da očekuje da će dva člana Beatlesa koja su živa te obitelji Johna Lennona i Georgea Harrisona možda doći vidjeti fotografije prije nego što krenu u prodaju. Elkies dodaje da je 100.000 dolara relativno skromna cijena te da vjeruje da će se lako naći kupci koji za sebe žele komad povijesti Beatlesa.

Beatlesi u Washingtonu 1964.