LAŽI, SKANDALI I PONEKO UBOJSTVO

Najzlobniji filmski političari

  • Autor: Vanja Žeželić
  • Zadnja izmjena 26.09.2009 09:39
  • Objavljeno 26.09.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povjerenje u naše političare, ako je ikada postojalo, uz nedavno minule događaje i šokove koje su nam priuštili spalo je na najniže grane i okopnilo u neprepoznatljivu lokvicu na tlu Lijepe Naše. No optimističan duh našeg naroda nadaleko je poznat, često i po krilatici – može i gore! Stoga smo odlučili zabaviti vas kolekcijom filmskih političara uz koje se naši državnici doimaju poput amatera


Hynkel ('Veliki diktator')

Adenoid Hynkel čvrstom rukom vlada zemljom Tomanijom. Uz pomoć ministra unutarnjih poslova Garbitscha te ministra rata Herringa, Hynkel planira izmijeniti budućnost Tomanije.

Budući da su, prema njegovom idealu, demokracija, sloboda i jednakost samo riječi koje zavaravaju ljude uz koje nijedna nacija ne može napredovati, osmislio je plan za boljitak Tomanije koji uključuje samo 'prave' vrijednosti. Plan je jednostavan - zatočiti disidente, istrijebiti Židove i zaratiti sa susjedima.

Odakle samo Charlieju Chaplinu ideja za naslovni lik? Svakako, Hynkel dijeli karakterne i fizičke osobine s određenim luđakom koji je, osim po smiješnim brkovima, ostao zapamćen i po neponovljivim zločinima protiv čovječanstva. No, moramo Chaplinu odati priznanje, budući da je u svojem prvom govornom filmu, a po mnogima i njegovom najboljem djelu, briljantno satirizirao jednog od najzloglasnijih tirana u povijesti.

Senator Palpatine ('Ratovi zvijezda')

Škotski glumac Ian McDiarmid učinio si je svojevrsnu medvjeđu uslugu kad je prihvatio ulogu u Ratovima 'zvijezda' zbog jednostavne činjenice – kojom god ulogom da nastavi karijeru, publika ga uvijek prepoznaje kao Palpatinea. Uistinu, svojom dojmljivom interpretacijom zlog imperatora stvorio je lik jednog od najupečatljivijih i najpoznatijih filmskih negativaca.

Doduše, McDiarmidov senator je sve osim klasičnog zlikovca s celuloidne vrpce koji se tašto razmeće vlastitom okrutnosti. Prepredeno skrivajući svoju zlobu ispod svilenih halja političara 'u službi narodu', Palpatine poput kakvog zlog zen majstora mudro trenira strpljivost.

Spreman je vrlo dugo čučati u sjeni pletući svoju mrežu zavjere koja će obuhvatiti cijelu galaksiju. A kada se svi naviknu na njegovo nasmiješeno lice i obećanja o boljitku Republike, Palpatine udara žestoko i brzo, proglasivši se imperatorom i započevši rat koji će promijeniti svemir. 'A bio je tako miran', rekli bi vjerojatno njegovi susjedi...Adam Sutler ('O za osvetu')

Dok je u alternativnoj stvarnosti Ameriku poharala kuga biblijskih razmjera, rezultirajući razjedinjenjem njezinih država, Velika Britanija se očuvala i njome vlada red zahvaljujući njezinom prvom čovjeku, Adamu Sutleru. No problem je u tome što je Sutler plan za spas Velike Britanije prekopirao od gore spomenutog Hynkela ili nekoga njemu sličnoga.

Naime, prekaljeni totalitarist i profašist u duši, Sutler je odlučio svoju zemlju očistiti od svih ljudi koji nisu bijelci, heteroseksualci, kršćani, desničari i fizički sposobni. Kada se tome pridoda da on zapravo stoji iza virusa koji mu je i omogućio preuzimanje vlasti neofašističkim stampedom, njegova politička persona koja sjedi na dvije stolice je potpuna.

Zastrašujuća je činjenica da je John Hurt inspiraciju za interpretaciju lika totalitarističkog vođe pronašao u Georgeu W. Bushu.

Eleanor Shaw ('Mandžurijski kandidat')

Gramzljiva, manipulativna i hladna ispod frizure koje se ne bi posramila ni Jovanka Broz, senatorica Eleanor Shaw je filmski spoj Hillary Clinton i Atile Biča Božjeg – oklopljena neprobojnim štitom uglađene retorike, ne preza ni pred čime kako bi postigla svoje ciljeve.

Njezine veze s vojnom industrijom isprepletene s otvorenim nepotizmom dok gura svog sina na mjesto pomoćnika predsjednika čine je arhetipom filmske političarke.

'Kamo su nestali pravi muškarci?' pita se senatorica, nezadovoljna što je okružena mekušcima od kojih nitko nije sposoban organizirati političko ubojstvo, a iz usta Maryl Streep te riječi zvuče toliko uvjerljivo da se nadamo da je neće dopasti kakva politička fotelja i transformirati je iz omiljene glumice u okrutnu političarku.


Gradonačelnik Cole ('Grad svjetla')

Lik Billa Murrayja prava je mustra. Vodeći izbornu kampanju pod sloganom 'Možete mu vjerovati jer on tako kaže', gradonačelnik fiktivnog Grada svjetla pouzdan je poput guje ljutice.

Istini za volju, nije lako upravljati podzemnim gradom koji je posljednje utočište čovječanstva, no njegovi govori o nadi, promjeni, napretku i miru samo su paravan iza kojeg potkrada vlastiti narod i skuplja osobno bogatstvo. Zvuči poznato i domaće, zar ne?

Na svoju sreću, gradonačelnik Cole sposoban je izvući se iz svake situacije izjavama dvostrukog značenja od kojih zaboli glava. 'Trebamo rješenja više nego odgovore', jedna je od njih, a zvuči kao da je ukradena iz retoričkog arsenala našeg bivšeg premijera.

George W. Bush ('W.')

Pitate se kako se stvarni predsjednik našao na listi najgorih filmskih političara? Sasvim jednostavno, budući da je predsjednik koji je najviše puta gostovao u raznim filmovima i televizijskim serijama, čak više i od njegovog prethodnika Ronalda Reagana koji je prije političke karijere bio glumac. Svojim eskapadama pred kamerama stekao je čak i svjetsku slavu, bolje rečeno zloglasnost.

Na lik i djelo Georgea Busha ne treba trošiti previše riječi, no posljednji upečatljiv portret nedavnog predsjednika najmoćnije sile na svijetu vjerno nam je iznio Josh Brolin u još jednoj kontroverznoj biografiji redatelja Olivera Stonea. Slavni redatelj već je nekoliko puta podigao prašinu Hollywooda svojim političkim ostvarenjima, među kojima se našla biografija Nixona, kojeg je portretirao na neobično topao način, te dva dokumentarca o kubanskom revolucionaru Fidelu Castru.

Stone je Busha pak prikazao u toliko bizarnom svjetlu da su američki gledatelji odbili mogućnost da se zaista radi o biografiji bez autorske slobode redatelja. A prikazao ga je kao najviše kontroverznog, tajnovitog, ciničnog i okrutnog predsjednika SAD-a koji, osim sa shvaćanjem i prihvaćanjem tuđih mišljenja, ima problema i s prekomjernom konzumacijom raznih tableta i alkohola. Ne možemo se oteti dojmu da bi bilo zanimljivo vidjeti Stoneovu ekranizaciju života nekih naših političara, primjerice Sanadera ili Jadranke Kosor.

Zanimat će vas u MAXtv Videoteci:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi