SEKSI, TALENTIRANI I NEODOLJIVI

Najveći irski šarmeri Hollywooda

20.03.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Tjedan obilježen zelenim bojama najzagriženijih štovatelja svetog Patrika i svega što on predstavlja je iza nas, no zašto bi nas to spriječilo da još malo uživamo u čarima irskog šarma? U tom duhu, prisjetimo se najvećih irskih faca Hollywooda


Peter O'Toole

Lawrence od Arabije, Henry II, Don Quijote, Robinson Crusoe, Sherlock Holmes, Prijam... Čini se da je O'Toole glumio većinu poznatih likova stvarne ili fiktivne povijesti, i to briljantno.

Njegov prepoznatljivi karizmatični stil mu je priskrbio osam nominacija za Oscara te jedan počasni zlatni kipić kao zahvalu za doprinos filmskoj povijesti svojim nezaboravnim likovima. No ovaj legendarni Irac koji je vidio 77 ljeta nema namjeru uskoro posustati.

Ove i sljedeće godine imat ćemo prilike uživati u njegovim novim upečatljivim likovima u čak tri filma, od kojih su dva ponovo povijesne priče. Radi se o 'Katherine of Alexandria' te 'Mary Mother of Christ' u kojem će filmsko platno podijeliti s još jednim velikanom, Alom Pacinom.

Sudeći po tempu i elanu koji su označili njegovu karijeru, neće nas odveć iznenaditi ako kolekciju nagrada upotpuni i Oscarom za životno djelo.


Liam Neeson

Moglo bi se reći da Neeson praktički drži monopol na nevjerojatno hrabre, mudre i neustrašive likove. Pritom mu pomaže i činjenica da je najčešće najviša pojava na setu, što samo po sebi privlači nužnu pažnju.

Irskim tempramentom dominira svakim kadrom u kojem se pojavi, bez obzira zrači li samo smirenom odlučnošću ili se baca u šakački obračun s neistomišljenicima.

Iako su ga uloge u 'Ratovima zvijezda' i 'Narnijskim kronikama' učinile glumcem za cijelu obitelj, ipak ga najviše volimo gledati u dramatičnim ulogama snažnih likova poput Roba Roya, Alfreda Kinseya ili Schindlera, koji mu je zamalo omogućio prvi zlatni kipić.

Priliku za 'popravni' imat će vrlo uskoro, obzirom da je u pripremi biografska drama u kojoj će utjeloviti glavom i čuvenom bradom velikana američke povijesti, Abrahama Lincolna.


Pierce Brosnan

Iako je njegov engleski kolega Daniel Craig uletio u svijet Jamesa Bonda u pravom kaubojskom stilu mlateći šakama i pucajući iz pištolja, Pierce Brosnan mu je svojom interpretacijom zapravo dobro utabao put.

Kroz čak šest filmova u kojima je utjelovio najpoznatijeg tajnog agenta, Brosnan je pokazao da ima akcijski potencijal te da se uglađeni i elegantni James Bond može uhvatiti u koštac sa zlikovcima svim raspoloživim sredstvima, ali i da može izdržati poštenih batina.

Usto se može pohvaliti da ga je časopis People proglasio najseksi muškarcem na svijet, a osvojio je i srca publike koja ga je nagradila Blockbuster Entertainment nagradom te istom proglasila omiljenim glumcem podjednako u akcijskim koliko i u romantičnim ulogama.


Colin Farrell

Colin Farrell trenutno je najpopularniji zločesti dečko Hollywooda. Na svojevrstan način utjelovljuje stereotipnog Irca – temperamentan je, strastven, a dok ne traži kavgu ili nove nepodopštine u koje bi se mogao upustiti, 'upucava' se zgodnim novinarkama.

No, on nije samo ljepuškasti klinac čija slika krasi zidove soba brojnih tinejđerki. Njegova pojava pršti karizmom junaka radničke klase.

Vječno neobrijan ispod vječno povijene obrve šarmira jednakom lakoćom kao što nam lako dočara likove koje glumi. Za nekog tko tvrdi da je nespretan sa ženama, dosta se dobro snalazi u domeni slamanja srdaca.




Jonathan Rhys-Meyers

Tko god misli da kralj Henry VIII ne može biti seksi, očito nije pratio hit seriju 'Tudori'. Sneni pogled uz tračak zlobe u osmijehu pokazali su se kao pravi magnet za zaljubljene poglede žena diljem svijeta.

Istovremeno ga okružuje ozračje intrige, obzirom da se povučeni život u Corku, gradu njegovog djetinjstva, pokazao kao pravo oružje protiv objektiva paparazza kojim svoju intimu uspješno održava neotkrivenom.

No, da ne biste krivo shvatili, najjače oružje mu je ipak glumački talent. Prije privlačenja pogleda javnosti svojim prikazom britanskog monarha, Jonathan je osvojio Zlatni globus za svoju interpretaciji kralja Rock'n'Rolla u miniseriji 'Elvis'.

Ukratko, njegova karizma, mudro odmjerene izjave u intervjuima i hrabrost da se uhvati u koštac sa zahtjevnim ulogama izdigli su ga iz nepoznatih uličica Corka do holivudskih crvenih tepiha.


Gabriel Byrne

Byrneov prepoznatljivi irski naglasak jedan je od razloga zašto ga volimo, a Byrne je ujedno i jedan od rijetkih glumaca koji ga ne skrivaju.

Zamišljeni glumac iz Dublina može se pohvaliti Zlatnim globusom za ulogu u HBO-ovoj seriji 'In Treatment', ali jednako je dobro odradio sva 63 filma u kojima se pojavio. Policajac, ubojica, svećenik, Sotona – glumio ih je sve i u svakoj ulozi nam je plijenio pažnju svojom uvjerljivom izvedbom.

Neki bi rekli da se stari Irac ne može nositi s mladim snagama poput Colina Farrella ili Jonathana Rhys-Meyersa, ali prevarili bi se. Internetsko izdanje eminentnog časopisa Entertainment Weekly Gabriela Byrnea proglasilo je najpoželjniji muškarcem starijim od 50 godina. Ostaje nam da vidimo hoće li zvijezde spomenutih mladih snaga i u poodmakloj dobi sjajiti istim sjajem.



Zamimat će vas u MAXtv videoteci:

Schindlerova lista
Misija
Ubojstvo i margarite
Aleksandar Veliki
Kriminalci na godišnjem
Poroci Miamija
Ponos i slava
Baš kao Beckham