MEDITERANSKI FILMOVI

Najbolji hrvatski film je 'Autofokus' Borisa Poljaka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2014 14:49
  • Objavljeno 15.06.2014 u 14:49
Prizor iz filma 'Autofokus'

Prizor iz filma 'Autofokus'

Izvor: Promo fotografije / Autor: HAVC

Sedmi festival mediteranskog filma završen je u subotu navečer u Splitu dodjelom nagrada: Veliku udicu za dugometražni film ravnopravno su podijelili španjolski film 'Ranjena' i egipatski film 'Trg', Udicu za domaći kratkometražni film dobio je 'Autofokus' Borisa Poljaka, a publika je Udicu za film u međunarodnom kratkometražnom programu dodijelila tursko-češkom filmu 'Pismaniye'

Direktor FMFS-a Alen Munitić je prilikom zatvaranja Festivala izrazio zadovoljstvo jer je, rekao je, do polovice Festivala već bio premašen prošlogodišnji broj posjetitelja. Zahvalio je žiriju, gostima, partnerima i sponzorima, Splitu, HAVC-u te najviše ekipi i volonterima.

Žiri u sastavu menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić te redatelj Nebojša Slijepčević, u obrazloženju za Veliku udicu naveo je da ih je 'Ranjena' briljantnom glumom i režijom navela da povjeruju kako je glavni lik stvarna osoba.

'Trg' je dokumentarni filmski projekt koji se mijenja s razvojem događaja u Egiptu i prati veliku i važnu priču dugo nakon što su mediji izgubili interes, ističe žiri. 'Ova dva filma su previše različita da bi se mogla usporediti, no zajedno lijepo pokazuju smjer u kojem ide suvremena kinematografija', naveo je žiri.

Nagradu za najbolji domaći kratkometražni film 'Autofokusu' Borisa Poljaka dodijelio je žiri u sastavu redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić te spisateljica Olja Savičević Ivančević. Ocijenile su da je 'svježa i inovativna ideja da jedan autentični lokalni topos turizma posluži kao ogledalo ljudskih očekivanja i razočaranja, kombinirana s vrhunskom vještinom u izvedbi i pametnom metafilmskom alegorijom naslova, rezultirala uzbudljivom i duhovitom pričom'. Po njihovoj ocjeni, radi se o jednom od najboljih hrvatskih filmova u dugo vremena.

Tijekom devet dana Festivala prikazan je 81 film iz 30 zemalja u pet programa. Dva su se glavna programa održavala u Ljetnom kinu 'Bačvice' i kinoneteci 'Zlatna vrata', a međunarodni program, tribine, predavanja i razgovori s gostima bili su u caffeu 'Galerija' u Galeriji umjetnina. Program 'mali meDITEran', bio je namijenjen djeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!