'BAJKA NAD BAJKAMA'

Najbolji animirani film svih vremena na Animafestu

30.04.2014 u 14:24

Bionic
Reading

U čast dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, jednog od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma Jurija Norštejna (r. 1941., SSSR), Animafest 2014. u programu 'Majstori animacije' priređuje retrospektivu njegovih radova. Najpoznatiji među njima svakako je film 'Bajka nad bajkama' (1979.) koji su animacijski stručnjaci u dva navrata (1984. u Los Angelesu i 2002. u Zagrebu) proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena, a osvojio je i Animafestov Grand Prix 1980. godine

Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti koristi se širokim rasponom tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih iz drugih audiovizualnih umjetnosti, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Ništa manje značajan nije ni 'Ježić u magli' (1975.) koji je svoje mjesto pronašao i u petominutnom sažetku cjelokupne ruske umjetnosti, znanosti i kulture na proteklim Olimpijskim igrama u Sočiju. Norštejnovo djelo ulazi u sve antologije najvažnijih ostvarenja druge polovice 20. stoljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Publika Animafesta 2014. imat će prilike vidjeti i '25. listopad - prvi dan' (1968.) nadahnut sovjetskom avangardom, kao i animirani spektakl 'Bitka kod Keržence' (1971.) temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji. Iznimna su i danas rado gledana ostvarenja i 'Lisica i zec' (1973.) te 'Čaplja i ždral' (1974.) u kojima se očituje prepoznatljiv rukopis majstora koji tradiciju folklora, bajke i basne sa slavenskim senzibilitetom i inovativnim tehnikama povezuje u originalnu cjelinu.

Jurij Norštejn bit će i jedna od tema Međunarodnog znanstvenog simpozija Animafest Scanner 2014., koji će se u sklopu festivala održati 4. i 5. lipnja u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova ulica 28). Ovaj skup novi je korak u Animafestovu kontinuiranom podupiranju znanstvenog interesa za animirani film, na koji ukazuje i u festivalskom svijetu jedinstvena Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije pokrenuta 2002. godine. Prvi dobitnik te nagrade, najugledniji svjetski povjesničar animiranog filma, autor seminalnog djela 'Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation' i stari prijatelj Animafesta Giannalberto Bendazzi na simpoziju Animafest Scanner 2014., govorit će o historiografiji animiranog filma. Među izlagačima je i vodeći teoretičar animacijskih studija Paul Wells. Wells će u Zagrebu predavati o studiju Mackinnon & Saunders, poznatom po lutka-filmu koji se nalazi i u središtu tematskog programa ovogodišnjeg Animafesta. O lutka-filmu govorit će i Midhat Ajanović-Ajan, bosansko-švedski filmolog i animator koji je obnašao i funkciju programskog direktora zagrebačkog festivala, dok će nova čitanja opusa Jurija Norštejna ponuditi Mikhail Gurevič i Nobuaki Doi. Znanstvenici iz Kine, Australije i Velike Britanije raspravljat će i o proširenoj animaciji te aktualnim trendovima animacijskih studija. Počasni prvi izlagač bit će, pak, Marcel Jean - ravnatelj festivala u Annecyju i ovogodišnji dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije.

Namjesto suhoparnog akademskog okupljanja, Animafest Scanner 2014. iskoristit će festivalsku atmosferu kako bi se recentni istraživački dosezi kroz 16 predavanja podijelili s autorima, producentima i drugim protagonistima umjetničke prakse, ali i s mnogobrojnom publikom koja je pozvana pratiti izlaganja vrsnih predavača koji osim što znaju podučiti, umiju i zabaviti slušatelje. Animafest Scanner 2014. organizira se u suradnji s ASIFA-om Austrija, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, AG Animation Društva za medijske studije (GfM), Odsjeka za kazalište, film i medije Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Webster u Beču. Skup moderiraju umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te filmolozi Franziska Bruckner, Holger Lang, Irena Paulus, Hrvoje Turković i Nikica Gilić. Povijesni i aktualni trendovi, brojne perspektive i pristupi, novi pronalasci u brzorastućem polju animacijskih studija te zanimljivi predavači - sve to publici nudi simpozij Animafest Scanner 2014. čiji je primarni cilj stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa o animaciji, zbog čega je vremenski i tematski smješten upravo u kontekst projekcija, izložba i preostalih programa Animafesta 2014.

Ulaznice za ovogodišnji Animafest, dostupne su već danas u pretprodaji po nižim cijenama!

Early Bird iskaznica koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije osim svečanog otvaranja može se kupiti do 23. svibnja po cijeni od 150 kuna Obiteljska Early Bird iskaznica 1+1 (jedan roditelj i jedno dijete) koja omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci stoji 80 kuna, a 2+1 (jedan roditelj i dvoje djece) 120 kuna. Early Bird iskaznice kupite putem sustava Entrio ovdje

 
Redovne cijene ulaznica (nakon 24. svibnja):
Iskaznica ANIMATE (ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja): 200 kuna
Iskaznica ANIMATE za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom: 180 kuna
Obiteljska iskaznica 1+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 1 dijete): 100 kuna
Obiteljska iskaznica 2+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 2 djeteta): 150 kuna
Pojedinačna ulaznica Veliko natjecanje i Best of Animafest: 30 kuna
Pojedinačna ulaznica ostali programi: 25 kuna

Pojedinačne ulaznice u online prodaju kreću 12. svibnja.

328887,327382,326725,324928