PRVA, DRUGA I TREĆA SREĆA

Najbolje filmske trilogije

  • Autor: Vanja Žeželić
  • Zadnja izmjena 09.10.2010 12:30
  • Objavljeno 09.10.2010 u 12:30
lord-of-the-rings-the-fellowship-of-the-ring-1

lord-of-the-rings-the-fellowship-of-the-ring-1

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sipa

Snimiti vrhunski film nije nimalo lako, a snimiti cijelu trilogiju koja je izvrsna gotovo je nemogući pothvat. No nekolicini majstora sedme umjetnosti to je pošlo za rukom, i to čini se s lakoćom. Prisjetimo se najboljih filmskih trilogija


Originalna trilogija 'Ratovi zvijezda'

Izvorna baraža Georgea Lucasa prvim dijelom najpoznatije space-opere izmijenila je krajobraz filmske industrije, promijenila pogled na svijet cijele generacije te postavila nedostižan standard za svaki pokušaj nastavka.

Na sreću obožavatelja, redatelj Irvin Kershner je nastavkom povisio letvicu, donio gledateljima još bolji i potpuniji filmski doživljaj, pritom nam ponudivši vjerojatno najpoznatiji obrat u povijesti kinematografije, a rečenica 'Luke, I'm your father' postala je jedan od najčešće ponavljanih filmskih citata. Cijela trilogija je konačno zaokružena u savršeno povezanu cjelinu koja se i danas gleda u jednom dahu, a osim filmske, ostavila je u naslijeđe i religijsku ostavštinu pokrenuvši kult jedizma, nove religije, ponajviše popularne u Australiji i na Novom Zelandu. Koliko trilogija se može pohvaliti time?

Najslabija karika?
Na stranu najnovije prequel trilogije, većina obožavatelja složit će se da su najmanje uživali u 'Povratku Jedija', iako se treći nastavak može pohvaliti nekima od najboljih scena trilogije (posljednji dvoboj svjetlosnim mačevima na Zvijezdi smrti dok oko njih bjesni svemirski rat). Usto, koliko god se sada plišanima činili, nitko kao klinac nije mrzio Ewokse, bar ne u istim razmjerima mržnje koju je izazvao Jar Jar Binks.

Zanimljivost
Posljednju rečenicu u prvom nastavku, 'Novoj nadi', izgovara – Chewbacca.


'Povratak u budućnost

Vjerojatno ne postoji osoba iz bilo koje generacije koja se nije jednostavno zaljubila u 'Povratak u budućnost'. Režija Roberta Zemeckisa i produkcija Stevena Spielberga osvojile su gledatelje pričom o putovanju kroz vrijeme u kojoj mladi Marty McFly juri brzinom od 88 milja na sat u automobilu pogonjenom plutonijem kako bi osvojio publiku svojim neodoljivim šarmom kroz avanturu u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Ideja putovanja kroz vrijeme bila je previše primamljiva da se Zemeckis i Spielberg ne bi pozabavili novim aspektima.

Tako je nastao drugi dio s pregršt neobičnih zapleta u dvije paralelne budućnosti, vješto izbjegavajući sve zamke teorije vremenskog paradoksa. Naposljetku, tvorci trilogije priuštili su si zabavu u vrijeme koje im je očito priraslo srcu, u eri Divljeg zapada. Djelić ljepote i privlačnosti cijele trilogije leži u činjenici da zapravo kroz sva tri dijela susrećemo iste likove, no u raznim vremenskim periodima prikazani su s neočekivanom dozom svježine koja cijelu radnju održava lepršavom i iznova zabavnom. Trilogija 'Povratak u budućnost' je zabavna i duhovita avantura koja je s razlogom jednako popularna i danas.

Najslabija karika?
Ako ćemo biti iskreni, sva tri dijela su jednako zabavna te svaki nudi nove zaplete i originalnu radnju. Ipak, sudeći prema rezultatima s renomiranog Internet Movie Data Basea, gledatelji najslabijom karikom smatraju posljednji dio trilogije, iako tek za neznatni broj bodova, dajući i trećem dijelu visoku ocjenu 7,1. Tko zna, možda nas Zemeckis još koji put strpa u DeLorean i ubrza do 88 milja na sat u još jednu vremensku avanturu.

Zanimljivost
Nekada davno, stroj koji Martyja vodi kroz vrijeme trebao je predstavljati hladnjak. No Zemeckis i Spielberg zamijenili su hladnjak automobilom u strahu da bi mnoga djeca pokušala kopirati Martyjeve avanture i ostati zatočena u starim hladnjacima.


'Kum'

Coppolina epska adaptacija jednako epskog romana Maria Puza pokazala se kao sretan spoj redatelja i materijala. S obzirom da i sam potiče iz talijanske obitelji, Coppola je savršeno shvatio teme iz romana o lojalnosti spram obitelji, imigraciji u Ameriku te dostizanje 'američkog sna' kroz kriminal, ucjene i ubojstva.

Drugi dio pokazao se ključnim elementom trilogije spajajući prošlost i sadašnjost u briljantni dodatak koji objašnjava čitav svijet glavnih mafijaških obitelji. Nesumnjivo je da su sva tri dijela 'Kum' trilogije filmska remek-djela, čemu u prilog govori da se prva dva dijela nalaze na drugom i trećem mjestu ljestvice najboljih filmova svih vremena Internet Movie Data Basea.

Najslabija karika?
Najslabiji je nesumnjivo treći dio, što ne čudi s obzirom da je nastao više od 15 godina nakon drugog dijela. Usto su kritičari i publika složni oko tvrdnje da je Sofia Coppola daleko uvjerljivija kao redateljica nego kao Corleoneov potomak. Unatoč brojnim poklonicima koji zagovaraju njegove kvalitete, treći nastavak jednostavno ne doseže visoko postavljen standard prva dva dijela.

Zanimljivost
Winona Ryder je izvorno angažirana za ulogu Mary Corleone, no uloga je ipak pripala Sofiji Coppoli jer je Winona Ryder prihvatila ulogu u 'Edwardu Škarorukom'.


'Indiana Jones'

Znamo, nedavno je izašao i četvrti nastavak, no isti je okorjelim obožavateljima značio jednako kao najnoviji nastavci sage 'Ratova zvijezda'. Prvotna trilogija daleko je smislenija, povezanija i zabavnija. Prvim dijelom, 'Otimačima izgubljenog kovčega', redatelj Steven Spielberg i producent George Lucas okrenuli su novu stranicu kinematografije udahnuvši život na platnu jednom od najpoznatijih arheologa u povijesti. Istovremeno je porasla prodaja šešira fedora, kožnih jakni, ali i prijava na studije arheologije diljem svijeta.

Indy je odmah ušao u legendu. Do nastavka u kojem se sukobljava s indijskim fanatičnim kultom, Indiana Jones je bio već zaokružen i definiran lik, uvelike zaslugom Harrisona Forda koji je poznatom istraživaču dao kvalitetu momka iz susjedstva kojeg je lako zavoljeti. Nije odviše spretan, često upada u nevolje i dobiva enormne količine batina, ali uvijek nalazi izlaz, zabavljajući nas pritom spontanim humorom. Treći dio prihvaćen je kao najviše epski i najduhovitiji u trilogiji, a kao bonus, počastio nas je Riverom Phoenixom kao mladim Indyjem te neponovljivim Seanom Conneryjem kao Henryjem Jonesom Seniorom.

Najslabija karika?
Kao što smo već spomenuli, najslabija karika je posljednji nastavak, 'Kraljevstvo kristalne lubanje'. No s obzirom da ga nismo uzeli u obzir, nego smo se radije skoncentrirali na izvornu trilogiju, najsigurnije je reći da su sva tri dijela odlična. Najslabiji je ipak 'Ukleti hram', barem sudeći prema IMDB-u, koji je udaljio Indyja od njegovih tradicionalnih neprijatelja, nacista.

Zanimljivost
Karl Urban, poznat kao Eomer iz 'Gospodara prstenova', nazvao je mlađeg sina Indiana u čast liku poznatog arheologa.'Matrix'

Prvi dio trilogije 'Matrix' jedan je od filmova, poput 'Ratova zvijezda', za koje se čini da su izmijenili kinematografiju preko noći. Nakon što je Keanu Reeves krenuo u pohod spašavanja čovječanstva od mašina koje ga žele podjarmiti, pojavile su se tisuće parodija, bezbrojne kopije, no nijedna dostojna originala.

Nastavljajući se na početno prostiranje filozofije cijele priče, nastavci razvijaju filozofske ideje, stoga nema sumnje da su braća Wachowski od početka do kraja bili odlučni pokazati da igraju na sve ili ništa – podjednako što se tiče iznašanja ideja i akcije. Jurnjava autocestom drugog nastavka i napad na Zion trećeg ostaju mjerilo prave akcijske scene.

Najslabija karika?
Mišljenja su podijeljena između drugog i trećeg nastavka, no posljednji, 'Revolutions', ipak je ponudio kulminaciju i odgovor na većinu pitanja. Stoga bismo mogli reći da je 'Reloaded' najslabiji dio trilogije, a u prilog mu ne ide ni često ismijavana scena podzemnog rave partyja.

Zanimljivost
Klupa na kojoj Oracle sjedi na kraju trećeg nastavka ima natpis: 'U sjećanje na Thomasa Andersona'.


'Gospodar prstenova

Očaravajuća trilogija Petera Jacksona, snimljena u jednom komadu u periodu od tri godine te poslužena gledateljima kao božićni poklon tri godine za redom, ustobočila se kao najpopularnije filmsko djelo modernog doba. Mnogi okorjeli obožavatelji djela J. R. R. Tolkiena tvrdili su da se toliko kompleksno ostvarenje mašte ne može pretočiti u smislenu filmsku cjelinu, no Jackson ih je razuvjerio, oduševivši publiku i pobravši lovorike čak unatoč tome što se usudio neke bitne dijelove originalne radnje temeljno izmijeniti.

Ostvarenje se nije pokazalo epskim samo zbog odlično prenesene radnje i karakterizacije likova, nego zbog vremena i rezultata izrade beskonačno mnogo detalja. Svaki član glumačke ekipe nosio je oklop ili kostim posebno dizajniran za njega, s inskripcijama na jeziku vilenjaka i patuljaka, ostavljajući dojam stvarnih, drevnih alata za ratovanje, koje su stvorile rase sa stvarnom povijesti. Kada se u cijelu priču uklope nevjerojatni pejzaži Novog Zelanda i dotad neviđeni specijalni efekti, rezultat je zaokružena cjelina koja ostavlja bez daha. No ono što trilogiji daje posebnu težinu jest činjenica da je usred cijele akcije, efekata i monumentalnosti cijelog projekta Peter Jackson uvijek uspijevao držati jedno oko na emocijama likova i njihovim odnosima. Upravo njihovi odnosi naposljetku svode sve na priču o prijateljstvu koje savladava sve prepreke.

Najslabija karika?
Iskreno, ne postoji. Razvidno je da je cijela trilogija snimljena u jednome dahu, stoga je tempo od početka do kraja na jednakoj visini. Ako bismo morali baš nešto izdvojiti, mogli bismo odgledati trilogiju bez Aragornovog završnog glazbenog nastupa.

Zanimljivost
Iako 'Povratak kralja' dijeli prvo mjesto za rekord filma s osvojenih najviše Oscara s 'Ben Hurom' i 'Titanicom' (ukupno 11 osvojenih), znakovit je po tome što je osvojio sve nagrade Akademije za koje je bio nominiran.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!