PRIJETNJE I NAPADI

Moraju li poznati koji misle drugačije nabaviti zaštitare?

08.05.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Nakon učestalih napada, prijetnji te provale u stan kazališnog redatelja i donedavnog intendanta HNK Rijeka Olivera Frljića proteklih mjeseci zaredale su se prijetnje i napadi na sve kazališne umjetnike, glumce i voditelje koji su javno iznijeli svoje mišljenje i nezadovoljstvo stanjem u ovoj zemlji, a nekad su bili dovoljni srp i čekić na majici da budu izloženi fizičkoj agresiji neistomišljenika. Posljednji u nizu onih koji su se našli na udaru su Daniela Trbović i Rene Bitorajac, a potonji je trenutno pod paljbom kritika na Facebooku zbog satirične obrade hita 'The Sound of Silence' dvojca Simon & Garfunkel

U današnjoj hrvatskoj svakodnevici nedostaje mnogočega, no prvenstveno tolerancije. Sudeći po mnogim umjetnicima koji su zbog svog rada ili izrečenog mišljenja trpjeli bilo kakav oblik agresije, u našoj zemlji mnogi ne znaju što znači snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života, što znači harmonija u različitosti.

Nakon dobro poznatih prijetnji Oliveru Frljiću, kazališnom redatelju koji je svojim stavovima i kazališnim predstavama nerijetko podizao prašinu te zbog toga dobio i pismo s ilustracijom na kojoj mu odsijecaju glavu, najveći šok u javnosti izazvalo je to što je zbog jednog posta na Facebooku prijetnjama bila izložena Nina Violić. Glumica je tada otvoreno progovorila o prijetnjama smrću, progonom i silovanjem.

'Više od 20 godina prostor moje borbe je gluma i u tom prostoru uvijek sam bila spremna na sve. Pokušavala sam mijenjati stvari i uspijevala ponekad. Osobna sloboda je ono čime sam se bavila i bavit ću se zauvijek. Sloboda u glavi, sloboda od onoga što su me naučili, sloboda od onoga čime me straše. Zalažem se i zalagat ću se za neovisnost kulture od politike bez obzira tko je na tronu. Ne zanimaju me oni, zanima me istina. Drugačija, neprilagođena, odbačena, hrabra, plemenita, velikodušna.

Borim se i borit ću se protiv tradicionalističke i baštinske umjetnosti zato što je mrtva i nema odnosa s vremenom u kojem živimo. Ne podnosim nacionalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizama. Gnušam se diktature i jednoumlja. Ne pristajem na podjele desno i lijevo i zauvijek ću se sprdati s ljudima kojima svijet tu počinje i završava. Zato vas molim da me ostavite na miru. Ne pripadam svijetu za koji se vi borite. Slobodna sam od vašeg jada i gluposti i znam da nisam usamljena u tome. Brine me ono što je, u posljednjih nekoliko sati, moje benigno pisamce izazvalo. Ne mogu vjerovati da se to pismo smatra hrabrošću. Ne želim ni pomisliti da se bojimo reći ono što osjećamo. I ne pristajem na društvo u kojem je to podvig', poručila je tada Nina.

Kazališni redatelj Dario Harjaček pak nije ni trebao izgovoriti svoje mišljenje - prije dva tjedna u centru grada napadnut je zbog majice sa srpom i čekićem.

'Vozio sam bicikl Ilicom, odjeven u majicu sa srpom i čekićem. Kod križanja s Gundulićevom nepoznati čovjek s pedesetak je metara vidio moju majicu i stao vikati da što to imam na sebi, da mi p... m..., da nam svima j.. m... komunističku i slične uvrede. Došao je do mene, gurnuo me s bicikla i pljunuo mi u lice. Nisam pao, dočekao sam se na noge. Nisam nasilan i samo sam poželio što prije otići odatle. Ne želim se u cijeloj priči predstaviti kao žrtva, ali nitko nam ne može oduzeti slobodu, premda situacija postaje strašna. Prvi put imam osjećaj javnog linča. Kao da postoji široka strategija uništenja elementarnoga građanstva i težnje da budemo slobodni građani', izjasnio se redatelj nakon napada.

Sljedeća u nizu trenutno izloženih govoru mržnje u Hrvatskoj jest voditeljica Daniela Trbović, za koju je nedavno ogranak HND-a na HTV-u zatražio javnu zaštitu. Daniela je zajedno s timom emisije 'BezVeze', urednice Maje Tokić, zadnjih mjeseci na nekim web portalima bila izložena nedopustivim napadima i osobnim uvredama koji su prerasli u govor mržnje.

'Kolege na HTV-u su procijenile da ono što se piše o emisiji 'BezVeze' i o meni nema veze s mojim profesionalnim radom, već da je to govor mržnje i vrijeđanje. To govori o općoj klimi u društvu i ljudima koji na neki način dopuštaju takve stvari. Mislim da je u demokratski uređenoj državi u 21. stoljeću vraćati kotač povijesti unatrag zaista nepoželjno', zaključila je Daniela.

U sličnoj situaciji ovih se dana našao i Rene Bitorajac. Glumac nije ostao pošteđen vrijeđanja desničara nakon što je obradio hit 'The Sound of Silence' dvojca Simon & Garfunkel u satiričnu verziju 'Mi Hrvati'. Taj čin rezultirao je zahtjevima Zagrebačkoj pivovari da s njim, inače reklamnim licem za Ožujsko pivo, prekine suradnju. Glumac je svoj odgovor objavio na svom profilu na Facebooku. A dan nakon njegove objave javila se i Reneova bivša djevojka Lana Mihić, koja je također zbog jednog posta o ljutitim susjedima koji su joj u rano jutro zvonili na vrata zbog njezine raspjevane djece na društvenim mrežama bila izložena kritikama i osudama.