MAXtv DIGITEKA

Mladi Slavko Štimac za digitalnu generaciju

09.12.2008 u 13:00

Bionic
Reading

'Breza' i 'Vuk samotnjak' prvi su naslovi u zbirci restauriranih i digitaliziranih klasika hrvatskog filma, nazvanoj MAXtv Digiteka

'Velika je čast biti dio klasika, postati dio lektire', izjavio je legendarni glumac Slavko Štimac, koji je prije gotovo 37 godina odabran za glavnu ulogu u filmu 'Vuk samotnjak'. Danas, nekoliko desetljeća kasnije, Slavko i njegov Hund dostupni su novim, digitalnim generacijama, zahvaljujući projektu restauracije i digitalizacije filmskih klasika MAXtv Digiteka.

Na današnjoj press konferenciji održanoj u zagrebačkom restoranu Plato čelni ljudi projekta koji vodi T-Hrvatski Telekom u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, Jadran filmom i Croatia filmom, predstavili su MAXtv Digiteku i prva dva naslova koja su se pojavila u njoj, 'Breza' i 'Vuk samotnjak'.

'Breza' Ante Babaje iz 1967. godine i 'Vuk samotnjak' Obrada Gluščevića iz 1972. godine prva su dva filma koja su ne samo obnovljena i digitalizirana za masovno HD gledanje u MAXtv Videoteci (gdje će je svi korisnici u prvih šest mjeseci moći pogledati besplatno), već je izrađen i DCI master prilagođen svjetskim standardima, dok će se DVD izdanja donirati obrazovnim ustanovama, institucijama koje se bave audio-vizualnom edukacijom i popularizacijom filma.

U svakom slučaju, klasici hrvatske filmske produkcije više neće trunuti u podrumima studijskih arhiva i biti rezervirani za filovanje noćnog programa HTV-a, a ovo mumificiranje (u najboljem smislu te riječi) hrvatskog filma nastavit će se i dalje – T-HT planira sponzorirati obnovu i digitalizaciju barem dva naslova godišnje (trošak za ova dva filma zajedno iznosi oko 700.000 kuna), a sljedeći film koji će biti dostupan u MAXtv Digiteci jest čuveni 'H8', remek-djelo Nikole Tanhofera, o čijem se remakeu također nedavno govorilo.