Putokazi

'Mjesec'

18.06.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Malo je koji domaći izvođač tako dosljedan svom originalnom glazbenom izrazu, kojim ujedno i pomiče granice popularne glazbe, kao što su to Putokazi. Novim albumom ponovo su napravili korak dalje i ponudili nam album čije slušanje je čisto zadovoljstvo i kojem je doista teško pronaći manu

Kada su, kao najavni singl, još 2008. izbacili pjesmu 'Output', koju je pratio i animirani video spot koji su napravili Multimedijalni studio i japanski umjetnici Hitoshi Akajama i Katsuyuki Kamei, bilo je jasno da Putokazi ponovno pomiču granice popularne glazbe. Štoviše, zborno pjevanje koje Putokazi njeguju još od prvog albuma objavljenog davne 1987, a sve pod korepeticijom i vodstvom Mirande Đaković, na novom albumu 'Mjesec' dobilo je jednu sasvim novu dimenziju.

I dok su zborovi u ovim krajevima negdje do kraja 80-tih pjevali uglavnom pjesme posvećene domovini, maršalu i socijalističkoj revoluciji (ne ubrajajući tu i zborove poput akademskog zbora I.G.K. s repertoarom ozbiljne glazbe i klasičnih skladatelja), Putokazi su kontinuirano istraživali glazbene žanrove. 'Mjesec' je tako fuzija ambijentalne glazbe bazirane na vrhunskoj elektronskoj glazbi i zbornog pjevanja, u tako fantastičnoj simbiozi koja se doista rijetko može čuti. Kako kod nas, tako i u svijetu.

Sa druge pak strane, vokalni aranžmani mogu komotno biti interpretirani samostalno a capella, kao i glazba koju su napravili vrhunski autori elektronske glazbe. Ponajprije se to odnosi na Iztoka Turka, poznatog po radu s Videosexom, Laibachom i manje poznatom grupom Rotor. Štoviše, Turk je nastavio s Putokazima na ovom albumu tamo gdje je stao s Videosexom 1992. godine, na njihovom posljednjem albumu 'Ljubi in sovraži', s kojeg je čak i iskoristio pjesmu 'The Laughter of King Dada', ali u novom aranžmanu, kao i još par pjesama koje je u novim verzijama i novoj produkciji vrlo teško prepoznati. Na svu sreću, nema ništa loše u tome što je reciklirao sam sebe, jer je spomenuti album Videosexa i tako bio debelo ispred svog vremena kada je objavljen, a danas je nadopunjen i obogaćen sjajnim vokalima Putokaza.

Uz Turka se na albumu 'Mjesec' pojavljuje i izvjesni Anonim, kojeg Putokazi drže u tajnosti, namjeravajući otkriti tko je on 'kad za to dođe pravi trenutak'. 'Mjesec' je zapravo album vrhunske elektronske glazbe u savršenoj fuziji sa zbornim pjevanjem, u aranžmanima pred kojima se samo možete pokloniti i uživati od prve do posljednje pjesme, uz naglasak na aktualni singl 'Tu sam', koji zvuči kao da su Massive Attack upoznali Mirandu Đaković te nakon dobre pijanke i brainstorminga udružili snage pa pod produkcijskom palicom Iztoka Turka stvorili ovo malo remek-djelo, bazirano na trip hopu, vokalnim etno elementima ovih krajeva i rijetko prisutan groove u domaćoj glazbi.

Valja spomenuti i Markovskog, koji je također svojom kreativnošću sudjelovao na ovom albumu, kao i čitav niz manje poznatih gostiju, ali i eksperimentalni pristup elektronskoj glazbi u najavnom singlu 'Input' (u spotu 'Output') kojeg se ne bi posramio ni avangardni skladatelj (i predsjednički kandidat) Ivo Josipović. Bit će prava šteta ne pobrinu li se Putokazi da scenski uprizore ovaj album jer jednostavno vapi za vrhunskim kazališnim redateljem poput jednog Tomaža Pandura, koji bi mogao od 'Mjeseca' stvoriti jedinstveni mjuzikl mračne atmosfere i specifičnog glazbenog izraza koji karakterizira ovaj album.

Vraški dobar album, koji će ponajprije cijeniti svi štovatelji glazbe, ljubitelji elektronike, pa čak i skladatelji i aranžeri, a nikako prosječni konzumenti popularne glazbe, iako je svih 14 pjesama (+ bonus) nevjerojatno pitko.

Ocjena 9/10

Izdavač: Dallas records