INTERVIEW: ALESTORM

Mislite da je metal smrtno ozbiljan? Upoznajte ove pirate!

17.12.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Škotski pirate metal veseljaci Alestorm ponovno su posjetili Zagreb oduševivši fanove u rasprodanom Vintage industrial baru u utorak 30. rujna

Alestorm su dobro poznati hrvatskoj publici koja ih je imala prilike vidjeti kao predgrupu Grave Diggeru 2009, Sabatonu 2010. te na Metalfestu 2012. u Zadru. Ovi otkačeni Škoti iz Pertha objavili su u kolovozu novi album 'Sunset on the Golden Age' (Napalm Records) koji promoviraju na aktualnoj turneji.

Uoči koncerta popričali smo s razgovorljivim frontmenom Christopherom Bowesom o glazbi, pirate metalu, ali i o politici. Evo što nam je otkrio!
 
Otkud ideja o pirate metalu? Možete li objasniti o čemu se zapravo radi?
Sviramo veselu glazbu s elementima tradicionalne, sve to začinjeno klavijaturama, povezima za oči i uz puno, puno ludila, haha.
 
352943,352879,352828,352793Održali ste brojne nastupe. Koji vam se posebno urezao u pamćenje?
Pa ove godine nastupili smo na festivalu Graspop Metal Meeting u Belgiji. Zbilja je nevjerojatno svirati na glavnoj pozornici pred 30-40 tisuća ljudi! Sjajan je osjećaj održati koncert pred toliko ljudi.

Sjećate li se kakvih ludih iskustava s obožavateljima?
Bilo je toga, ali ne mogu se sad sjetiti. Imam problema s pamćenjem, hahaha… Moram poraditi na tome. Ili početi zapisivati.




Već ste bili nekoliko puta u Hrvatskoj - kakvi su vam dojmovi?

Ovo nam je već četvrti put da smo u Hrvatskoj. Bilo je odlično i na Metalfestu u Zadru 2012. Prekrasan grad, krajolik, more... Obično nemam vremena obilaziti gradske znamenitosti, ali uspio sam otići do centra Zagreba i zbilja mi se sviđa vaš grad. Jako je lijep.

Pronalazite li inspiraciju u knjigama, povijesti? Kako nastaju vaše pjesme?
Iskreno, ništa ne znam o povijesti. Sve je proizvod našeg ludila (smijeh). Pokušavao sam snimiti pjesme koje nisu isključivo o piratima, ali to na kraju nije ispalo kao dobra ideja, pa se držim ovoga, dakle: pirati, pirati, pirati…

Tko smišlja scenske kostime? Postoji li neki koncept?
Nema tu puno filozofiranja. Na sceni ni ne izgledamo kao neki pirati, već više šašavo. Primjerice ja nosim kilt, basist Gazza iz nekog razloga jako voli nositi srebrne hlače… Još mi nije jasno zašto mu se to toliko sviđa (smijeh). Zapravo, piratska odjeća nije toliko praktična kad morate svirati. Oni raskošni rukavi na košuljama padaju po instrumentima, s povezom na oku gubite osjećaj za prostor… Zato nismo za takve kostime.

Što slušate u slobodno vrijeme? Kakva vam se glazba sviđa?
Zapravo u posljednje vrijeme uopće ne slušam puno metal glazbe. Zvučat će čudno, ali ja sam jedan od onih kojima je dosta slušanja metala. Zbilja sam došao u fazu kad sam se zasitio. Sviđa mi se country glazba, bluegrass… To mi odgovara - sviđaju mi se pjesme o kaubojima…

Radite li nešto izvan benda? Kako se opuštate kad niste u bendu?
Ne, to je to! Alestorm je moj posao. Odradim koncerte i zatim se mjesecima odmaram, spavam, opuštam se… I zatim sve ispočetka. U slobodno vrijeme spavam, odmaram se, šećem, pijem, igram računalne igrice… Ne radim puno toga. Vjerujem da je to zato što mi angažman s bendom donosi i previše uzbuđenja.

Moram vas to pitati, budući da ste iz Škotske, o rezultatima nedavnog referenduma. Što se dogodilo na kraju?
Nisam imao pravo glasovanja jer više ne živim u Škotskoj - preselio sam se u Bristol. Ondje je ljepše vrijeme i grad je zbilja predivan, a osim toga, bilo je ondje i pirata. On je dobro mjesto za bendove. Što se tiče referenduma, žao mi je da je tako završilo. Bilo bi lijepo imati novu putovnicu, haha… Mislim da je na njega jako utjecala kampanja za ostanak u Velikoj Britaniji u kojoj se stalno isticalo da nezavisnost nije dobar izbor za Škote. Plašili su ih da će gospodarstvo krenuti nizbrdo i da će se živjeti lošije. A ljudi se boje promjena. Tako da me ne čudi da je tako završilo. Žao mi je zbog toga.

Da niste glazbenik, čime biste se bavili?
Pa zapravo sam studirao matematiku, ali sam napustio studij zbog karijere u bendu. Danas bih se bavio vjerojatno nečim vezanim uz znanost. Drago mi je da se tako dogodilo jer ne bih sad bio ovdje. Ovo je mnogo bolje.