ZLATNA KAMERA

Michaelu J. Foxu nagrada za životno djelo

04.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Američki glumac najpoznatiji po ulozi Martyja McFlya u filmskom serijalu 'Povratak u budućnost', 5. veljače dobit će u Berlinu nagradu za životno djelo Zlatna kamera

Iako je ranije najavljeno da će ovogodišnja Zlatna kamera pripasti Johnu Travolti ili njemačkom glumcu Arminu Mueller-Stahlu, u subotu će slaviti 49-godišnji Michael J. Fox koji je, osim po ulozi u slavnoj filmskoj trilogiji, poznat po ulogama u humorističkim serijama 'Obiteljske veze' i 'Svi gradonačelnikovi ljudi' te brojnim komedijama.

Michael J. Fox djelomično se povukao iz svijeta filma 1991. kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Početkom 2000. godine napustio je seriju 'Svi gradonačelnikovi ljudi' kako bi se usmjerio na skupljanje novca i širenje saznanja o Parkinsonovoj bolesti. Zbog toga je u svibnju 2000. osnovao zakladu Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research.

Nagrada Zlatna kamera dijeli se za dostignuća u svijetu filma televizije i glazbe. Ove godine dodjeljuje se 46. put, a samu ceremoniju dodjela nagrada u prosjeku prati šest milijuna ljudi.