STRKA U SARAJEVU

Mediji iz cijele Europe stižu na Angelininu premijeru

Glumačka ekipa filma 'U zemlji krvi i meda'

Glumačka ekipa filma 'U zemlji krvi i meda'

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iako posljednjih desetak dana stanovnici prijestolnice BiH muku muče sa snježnim padalinama, a atmosfera polupraznih ulica u večernjim satima pomalo podsjeća na ratne godine, Sarajlije s nestrpljenjem očekuju gala premijeru scenarističkog i redateljskog prvijenca Angeline Jolie 'U zemlji krvi i meda'
Robert Anić

Robert Anić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Gala premijeri, zakazanoj za utorak u Olimpijskoj dvorani Zetra, kako je najavljeno, trebala bi prisustvovati i Angelina Jolie u pratnji Brada Pitta te njihovih šestoro djece. Njen dolazak u Sarajevo bez točnog termina (zasad) najavljen je za utorak.

Od javnosti se strogo čuvaju i informacije gdje će ekipa filma odsjesti i što će sve obuhvatiti protokol tokom njihovog boravka u Sarajevu. Crvenim tepihom osim redateljice i njenih najbližih prošetat će i glumačka ekipa na čelu sa Zanom Marjanović, Vanesom Glođo, Goranom Kostićem i Radom Šerbedžijom, kao i Erminom Bravom, Borisom Lerom, Jasnom Ornela Bery, Erminom Sijamijom i Brankom Đurićem.

Kolik interes vlada za sarajevsku gala premijeru, govori i podatak da su pored domaćih i regionalnih medija zahtjeve za akreditacije uputili i predstavnici medija iz Austrije, Bugarske, Francuske, Katara, Njemačke, Poljske, SAD-a, Velike Britanije, a tu su i najveće svjetske agencije Reuters, AP i AFP.

Praćenje ceremonije crvenog tepiha bit će moguće isključivo uz akreditaciju koju izdaje organizator, a po završetku ceremonije crvenog tepiha, nakon ulaska ekipe filma, predstavnici medija ući će na službeni ulaz u dvoranu, i to isključivo u pratnji predstavnika press-ureda. Za utorak ujutro zakazana je i press-projekcija filma, nakon koje će biti održana i konferencija za novinare.

Uoči sutrašnje premijere Jolie je publici iz BiH poklonila ukupno 2.100 ulaznica, koje su distribuirane u suradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI), s kojim je Jolie prethodno surađivala na organiziranju specijalne zatvorene projekcije za udruženja žrtava, održane 9. prosinca 2011. godine.

'Angelina je donirala ulaznice kako bi omogućila mladima, studentima, organizacijama žrtava, predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava da prisustvuju premijeri', rekla je izvršna direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić.

Podsjetimo, Angelinin prvijenac koji je u BiH, pa i regiji, izazvao brojne kontroverze, Sarajlije su imale priliku vidjeti u prosincu prošle godine kada je prikazan na posebnoj sedmodnevnoj projekciji. Proteklog vikenda ovaj film, koji je naišao na neodobravanje prikazivanja u Republici Srpskoj, imao je svoju 'privatnu premijeru' u jednom stanu u Prijedoru za koju je inicijatorka Ana Vidović pod Facebook imenom Radost Stroynik dobila podršku same autorice.

U središtu ovog ostvarenja je ljubavna priča između Ajle i Danijela koja počinje u BiH prije rata, ali se prekida ratnim godinama. Njih dvoje se igrom sudbine sreću u logoru u kojem je Danijel srpski vojnik, a Ajla zatočenica.

Jolie je fokus filma stavila na emocije koje se prepliću kroz tri temeljna odnosa – muslimanske djevojke Ajle i srpskog vojnika Danijela, Ajle i njene sestre Lejle, te Danijela i njegovog oca Nebojše. Usprkos kontroverzama koje je ovo ostvarenje izazvalo u bosanskohercegovačkoj javnosti i prije nego što je prikazano, redateljica se u filmu ne svrstava ni na jednu zaraćenu stranu, prvenstveno se fokusirajući na žene i strahote koje su u logorima i mimo njega preživjele, ali i težinu rata koju je osjetio svaki pojedinac bez obzira na kojoj se strani rata u BiH našao. Jolie također snažan akcent stavlja na nezainteresiranost međunarodne zajednice koja nije učinila ništa da zaustavi rat u BiH.

Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu film su u kinodistribuciji mogli pogledati od 23. prosinca prošle godine, dok će se u kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije početi prikazivati od 16. veljače.

Pogledajte foršpan filma

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!