DODIJELJENE NAGRADE SFF-a

Matanićevu 'Tulumu' Srce Sarajeva za kratki film

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada završio je službeni dio 15. Sarajevo Film Festivala, a među nagrađenima je Matanićev film 'Tulum' koji je osvojio Srce Sarajeva za kratki igrani film

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u četvrtak navečer proglašeni su dobitnici nagrada 15. Sarajevo Film Festivala. Među nagrađenima je i naš Dalibor Matanić, čiji je film 'Tulum' osvojio Srce Sarajeva u konkurenciji kratkog filma.

'Nakon dugo vremena odlučio sam napraviti film vezan uz rat i gdje god sam se pojavio s njim, ljudi su bili oduševljeni', izjavio je Matanić za tportal nakon dodjele nagrada. Što se tiče konkurencije i očekivanja na Festivalu, rekao je: 'Bilo je jako puno filmova u konkurenciji, čak 18, tako da nisam uopće razmišljao o pobjedi, utoliko je slađa.'

Još jedan hrvatski redatelj nagrađen je za svoj kratki film. 'Ciao mama', Gorana Odvorčića, osvojio je specijalnu nagradu žirija kratkog filma.

Srce Sarajeva za igrani film osvojio je srpski film 'Ordinary People' u režiji Vladimira Perišića, a glavni glumac filma Relja Popović osvojio je Srce za najboljeg muškog glumca. Popović je zahvalio na nagradi, naglasivši kako mu je posebno vrijedna jer mu je ovo prvo pojavljivanje na filmu. Srce za najbolju glumicu podijeljeno je između Aggeliki Papoulia i Mary Tsoni, koje su žiri oduševile ulogama u grčkom filmu 'Očnjak', nagrađenom i specijalnom nagradom žirija.

U niski nagrađenih istaknut je srpski film 'Kavijar konekšn' Dragana Nikolića koji je osvojio Srce Sarajeva u konkurenciji dokumentarnog filma.

Vladimir Perišić s članovima žirija
Danko Stjepanović
Goran Odvorčić pozira s nagradom
Aggeliki Papoulia preuzela je oba Srca


Svečanoj dodjeli prethodila je posljednja ovogodišnja šetnja crvenim tepihom. Viđeni su, uz autore filmova u konkurenciji, Stellan Skarsgård, Darren Aronofsky, Gillian Anderson, Anamaria Marinca, predsjednica žirija Mirjana Karanović i mnogi drugi filmaši koji su u ovih devet dana postali sastavni dio grada. Mirjana Karanović bila je i glavna zvijezda same dodjele. Dočekana ovacijama, pljesak je poput dive utišala zvjezdanim naklonom.

Petnaesti Sarajevo Film Festival polako završava, a točku na jubilarno 'i' stavit će Mickey Rourke svojim naklonom publici nakon svečane projekcije filma 'Hrvač'. Ovogodišnji Festival oborio je mnoge dosadašnje rekorde. U devet festivalskih dana preko sto tisuća gledatelja imalo je prilike vidjeti 232 filma iz čak 53 zemlje. Festival je i medijski jako dobro popraćen. Čak 750 predstavnika medija iz 35 zemalja prijavljeno je kako bi popratilo festival.

Stellan Skarsgård
Danko Stjepanović
Gillian Anderson
Darren Aronofsky


Najuočljiviji trag, onaj zvjezdani, na ovogodišnjem festivalu zasigurno je ostavio Mickey Rourke, a Gillian Anderson dodatno je posula zvjezdanu prašinu po Sarajevu. Onaj važniji iako ne toliko istican dio festivala svakako je veliki broj odličnih filmova, kako u natjecateljskim, tako u ostalim programima.

Uz filmove, u popratnim programima imali smo prilike vidjeti i čuti velike znalce filma otvorene za druženje i dijeljenje vlastitih iskustava filmašima i zaljubljenicima u film. Tako su posjetitelji mogli uživati u društvu glumaca Jamesa Nesbitta, Stellana Skarsgårda, Anamarije Marince, Kerry Fox, redatelja Olivera Hirschbiegela, Cristiana Mungiua, Hanno Hoefera, Lukasa Moodyssona, Jima Sheridana i mnogih drugih, koji su došli predstaviti svoje filmove ili sudjelovati u jednom od programa.

Festival je i ovom jubilarnom brojkom napravio korak dalje prema sigurnim filmskim stazama potvrdivši primat na području regionalnih filmskih festivala, ujedno bivajući glavnim izlogom sve boljeg i kvalitetnijeg istočnoeuropskog filma na svjetskom tržištu.