'A JE TO'

Marko Cindrić u kultnom crtiću na kazališnim daskama

01.05.2016 u 21:38

Bionic
Reading

Uspomene iz djetinjstva na kultni češki crtić 'A je to' inspirirale su glumca Marka Cindrića i scenografa Davora Praha na ideju da priču o šlampavim majstorima Patu i Matu pretoče u kazališnu predstavu. Cindrić, kojeg publika najviše pamti po ulogama u televizijskim serijama 'Vatre ivanjske', 'Pod sretnom zvijezdom', 'Larin izbor', 'Loza' te ulozi u filmu film 'Broj 55', ispričao nam je kako je došlo do realizacije predstave i koliko će se razlikovati od animirane serije

Pat i Mat je čehoslovačka animirana serija o dvojici nespretnih majstora Patu (u žutoj majici) i Matu (u crvenoj ili sivoj majici) koju su osmislili redatelj Lubomir Bener i karikaturist Vladimír Jiránek. Pilot epizoda snimljena je 1976. godine u studiju Krátký film u Pragu, ali je zabranjena jer se autorima spočitavalo da pokazuje 'nedostatak socijalističke svijesti'.

Predstava će svoju premijeru doživjeti 13. svibnja u GK Trešnja, a Pata i Mata utjelovit će Asim Ugljen i Marko Cindrić.

'Moj prijatelj Davor Prah s kojim produciram predstavu i ja došli smo na ideju da bismo voljeli napraviti predstavu za sve generacije i sjetili smo se animiranog filma 'A je to!' koji smo obožavali kao klinci i koji je bezvremenski. Ove godine je 40. godišnjica tog animiranog serijala, svi ga se rado sjećaju i novi klinci ga i dalje gledaju', ispričao je Marko.

Otkrio je koliko će se predstava razlikovati od animirane serije.
'Radimo stiliziran pokret, kakav koristi i stop-animacija, u kombinaciji s klaunovskim. Moj profesor koji mi je predavao na The Oxford School of Drama Jonny Hoskins, koji je ujedno i učio kod Jacquesa Lecoqa na akademiji klauniranja u Parizu, došao je s Asimom Ugljenom i sa mnom raditi na pokretu. Predstava, kao i u originalu, ima bazičan i duhovit zaplet koji je smislio Mario Kovač, redatelj i dramaturg predstave. Gledajući TV reklamu, Pata i Mata oduševe prikazane ljepote hrvatskog Jadrana pa odluče krenuti na more, a putem im se dogode svakakve zgode i nezgode', rekao je glumac.

Dogovorio se za sastanak s tvorcima animiranog filma u Pragu, a kako im se svidjela ideja, potpisali su ugovor. Predstavu, kaže Marko, intenzivno produciraju posljednjih deset mjeseci.

'Glumačke probe su krenule prije tri mjeseca. U par navrata je cijela autorska ekipa zajedno gledala serijale crtića. Svi smo još sami doma puno puta pogledali sve epizode kako bismo skužili detalje koji bi, recimo, meni glumački pomogli da što vjernije prikažem Mata, a Asim Pata. Tomislav Babić koji nam radi originalnu glazbu i oblikovanje zvuka je isto sve pogledao i preslušao, glazba je ovdje jako bitna, isto kao i scenografija i kostimografija i pokret, sve kockice se moraju složiti', ističe. Njegova udruga Nu:Write Theatre Festival je s kazalištem Trešnja sklopila koprodukciju i predstava 'A je to' će se u Trešnji igrati godinu dana. Planiraju i turneju po cijeloj Hrvatskoj te gostovanja po Europi.


Asim i Marko s Jonnyjem Hoskinsom, oblikovateljem scenskog pokreta u 'A je to!'


Mario Kovač, Marko Cindrić, Tomislav Babić (autor glazbe i oblikovatelj zvuka) i Asim Ugljen

Marko je prvi hrvatski glumac s diplomom prestižnog Oxforda. Rekao je koliko mu to pomaže u ovdašnjim uvjetima.
'Mislim da mi znanje koje sam tamo stekao omogućava da se mogu prilagoditi svim uvjetima', ističe.

Voli i kazalište, a veliki je filmofil. 
'Zadnje što sam gledao, a da mi se urezalo u pamćenje je njemački film 'Victoria' koji je cijeli snimljen u jednom kadru. Fenomenalan je', rekao je. Kad se ne bavi svojim glumačkim pozivom, u slobodno vrijeme druži se s prijateljima, čita stripove i kad stigne, odlazi u prirodu.