KONCERT U TVORNICI

Makedonski Mizar nakon četiri godine u Zagrebu

25.03.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Nakon duge četiri godine izbivanja sa zagrebačke glazbene scene, kultna makedonska rock grupa Mizar 16. travnja dolazi u Tvornicu kulture! Nekoliko dana prije Mizara, najluđi tulum uz osamdesete bit će uz grupu BOA, a obje grupe nastupaju u sklopu izložbe 'OSAMDESETE – slatka dekadencija postmoderne' koja se održava u HDLU punih mjesec dana, od 10. travnja do 10. svibnja

Mizar na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja. Grupa je osnovana 1983. u tadašnjoj socijalističkoj republici Makedoniji, a zbog stavova i avangardnog izričaja bili su pod povećalom 'bivše' vlasti. Tomislav Brlek, autor poglavlja o rocku u katalogu izložbe, ističe ih kao jedan od deset najznačajnijih bendova tog doba.

Njihova glazbena ideologija, fuzija je gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne muzike. Upravo ta kombinacija doživljava svoj uzlet 1988., kada su skladbe 'Devojka od bronza', 'Zlatno sunce' i 'Doždot' bile zvijezde vodilje cijeloj generaciji, ne samo u Makedoniji već i diljem Zapadnog Balkana. Nerijetko su dijelili pozornicu sa slovenskim Laibachom, a posebnu pažnju privukao je njihov zajednički koncert 2013. u Skopju.

U svojoj dugoj povijesti Mizar je imao tri pjevača: Risto Vrtev, Goran Tanevski i Goran Trajkovski. Dolaskom Gorana Tanevskog 1985. godine, sastavu se pridružio i klavijaturist Slobodan Stojkov čime se njihov glazbeni stil mijenja u ovo po čemu ih danas znamo. Počeli su koristiti elemente tradicionalnog makedonskog folklora i bizantske glazbe pomiješane s post-punkom, DarkWaveom i gotičkim rockom. Tri godine nakon, izdaju svoj prvi istoimeni debitantski album 'Mizar', a drugi studijski album pod imenom 'Svjat Dreams' objavljen je 29. siječnja 1991. godine. Do današnjeg dana postava se izmijenila, ali konstanta je bio i ostao Gorazd Čapovski - kompozitor, gitarist i ideološki lider Mizara.

Ulaznice za koncert dostupne su na prodajnim mjestima Entrija (Tvornica kulture, Aquarius cd shopovi, Churchill...) kao i online na entrio.hr Cijena do dana koncerta iznosi 70 kuna, a na dan koncerta ukoliko ih ostane, bit će 80 kuna