TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ljetna preporuka: Ove sjajne serije možete legalno gledati i u Hrvatskoj

02.08.2016 u 08:59

Bionic
Reading

Pred nama je još sigurnih mjesec dana (a možda i više) ljeta, godišnjih odmora i potencijalnog vremena za ljenčarenje i gledanje TV serija (ako vam je to đir). Ako još k tome imate pristup streaming servisima koji su dostupni u Hrvatskoj, evo naših prijedloga

Budući da u slučaju domaćih televizijskih kanala čak ni ljeti ne možemo računati na to da će prikazati kakvu zanimljivu seriju (pa makar i reprizno), ali i zbog toga što je 'klasično' gledanje serija na televiziji već totalno passe relativno nova dostupnost streaming servisa, putem kojih možemo binđati serije dok nam ne izraste antena navrh glave izvrsna je stvar za ljetne trenutke dokolice kada je vani tristo milijardi celzijevih paklenih muka i Zavod za javno zdravstvo nam prijeti smrću ako promolimo nos makar i do kioska po žvake. Pickbox, Netflix i HBO On Demand (ili za one tehnološki još naprednije - HBO Go) omogućuju nam da gledamo serije koje će na domaćim televizijama biti otkupljene otprilike onda kada sklopimo prvi savez s Klingonskim carstvom, a u nastavku ih je izdvojeno nekoliko koje se posebno dopadaju autorici članka ili su ovoga ljeta najhvaljenije, najrazvikanije i najočekivanije. Pa da vidimo čega tu sve ima...

1. Stranger Things (Netflix)

Prvi je na popisu Netflixov ovogodišnji megahit, o kojemu svi toliko pričaju da je postao ozbiljna konkurencija stručnim analizama izgleda stražnjica lokalnih starleta po jadranskim plažama. Osam epizoda serije 'Stranger Things' odvija se na američkom srednjem zapadu 1983. i jedna joj je od glavnih privlačnih točaka to što je vrlo uvjerljiv hommage američkoj popularnoj kulturi osamdesetih, filmovima Stephena Spielberga, Johna Carpentera i općenito, estetici američkog filma i televizije osamdesetih. Žanr je nešto između znanstvene fantastike, horora i avanturističke Goonies-zabave, govori o tajanstvenom nestanku dječaka i dvije istrage kojima ga se pokušava pronaći - službene, one lokalnog šerifa te neslužbene, grupe klinaca koji pokušavaju pronaći frenda uz pomoć djevojčice nadnaravnih sposobnosti. Ako ste nostalgični za osamdesetima, ovo je za vas zicer - nema šanse da vam se ne svidi. Ako pak niste, možda primijetite da ispod cijele te doista dobro isfurane estetike ima i nekoliko instanci prilično šepave glume, no sve u svemu, ovo se da pogledati i pritom se zabaviti.

Foršpan za seriju 'Stranger Things'


2. Kobna noć (HBO)

OK, ovo zasad još ne možete binđati u nekoj pregolemoj količini jer se tek prije koji tjedan počelo prikazivati na HBO-u pa i na HBO On Demandu trenutačno postoje tri epizode, ali bio bi totalni kriminal preskočiti spominjanje ove serije. Snimljena po predlošku BBC-jeve serije Criminal Justice, 'Kobna noć' priča priču o mladom njujorčaninu pakistanskog porijekla koji nakon jedne noći provedene sa ženom koju je pokupio tatinim taksijem - tu istu ženu pronalazi pokraj sebe mrtvu, preciznije ubijenu. Pa onda završi u zatvoru... 'Kobna noć' izuzetno je atmosferična, mračna, sugestivna, svi u njoj glume odlično, John Turturro kao odvjetnik upravo je spektakularan. Jedina je moguća zamjerka to što se radnja kreće tempom evolucije bičaša (možda čak i malo sporije), ali što se svega ostalog tiče, 'Pravi detektiv' može samo jesti prašinu 'Kobnoj noći'. Barem prema onome što smo dosad vidjeli.

Foršpan serije 'Kobna noć'

3. BoJack Horseman (Netflix)

Od 22. srpnja ove godine na Netflixu se može pogledati nova, treća sezona animirane serije 'BoJack Horseman', a ako niste pogledali prve dvije,što se mene tiče, PADATE RAZRED, pa brzo, BRZO na popravni i to nadoknadite. 'BoJack' je inače vrlo neobična animirana serija u kojoj ljudi i životinje ravnopravno nastanjuju svijet (ili barem Hollywood) kao inteligentna, zapravo antropomorfizirana bića, a naslovni je lik konj koji je prije dvadesetak godina bio golema zvijezda jedne humoristične TV-serije, a mi ga u prvoj sezoni susrećemo u trenutku kada pokušava obnoviti svoju karijeru, iako je bogat i ima sve, ali se osjeća prazno i depresivno. Ta njegova praznina, depresija i melankolija zapravo su glavni motiv cijele serije, ali nisu ni teške niti će vas ubiti u pojam jer je ipak generalno riječ o humorističnoj ili barem satiričnoj seriji koja se posprdno osvrće na slavu, Hollywood i svu silu modernih trendova. U trećoj sezoni pratimo BoJacka nakon što mu se napokon ostvario san - ponovno je oživio svoju karijeru i postao je filmska zvijezda. Hoće li sada napokon biti zadovoljan i sretan? Čisto sumnjam.

Foršpan treće sezone 'BoJack Horsemana'


4. Pomalo crno (Pickbox)

Sitcom poznatog američkog glumca i komičara Anthonyja Andersona vrlo je zgodna zezancija sa zanimljivom temom. Naime, fora je u tome da glavni lik serije, Andre 'Dre' Johnson, uspješni direktor u oglašivačkoj industriji živi američki san. Prilično je imućan, djeca mu idu u dobre škole, žena mu je liječnica, otac mu se totalno ufurao u suburbani način života i tako dalje. Nema razloga za nezadovoljstvo, ali... ipak ima. Johnsonovi su, naime, afroamerikanci ili crnci, a po Dreovoj procjeni, totalno su se asimilirali u bjelačku kulturu i više nemaju dodira s onime iz čega je potekao - urbanom afroameričkom kulturom. On zato pokušava familiju približiti svojim korijenima. Možda se uz ovu seriju nećete baš grohotom smijati od prve do zadnje minute, ali definitivno je zgodna, pametna, promišljena i uvodi nas u temu koja je samo naizgled daleka od naše svakodnevice, a zapravo svi možemo o njoj razmisliti - o socijalnoj mobilnosti i kako ona djeluje na ponašanje pojedinaca i obitelji te što točno znači biti u dodiru s onime kako si odrastao. Vrlo, vrlo simpatična serija za razonodu koja vam, za razliku od dosta drugih razonodnih sitcomova, neće pojesti pola moždanih stanica.

Foršpan za prvu sezonu serije 'Pomalo crno'

5. Duhovi prošlosti (Pickbox)

Sjajna, fantastična, FENOMENALNA serija 'Duhovi prošlosti' pravo je malo remek-djelo. Prva je sezona premijerno prikazana na američkom Sundance Channelu 2013. i po mišljenjima kritičara diljem svijeta bila je jedna od najboljih serija te godine. Govori o Danielu Holdenu, muškarcu koji je još kao adolescent uhićen pod optužbom da je silovao i ubio svoju djevojku te je zbog toga osuđen na smrt. Nakon 19 godina provedenih ne samo u zatvoru, nego u zatvoru za osuđenike na smrt, Daniel izlazi iz zatvora jer su brojne pritužbe na njegovu osudu napokon uvažene zbog novih DNK dokaza, a Daniel se - nakon punih 19 godina, tijekom kojih je iz tinejdžera odrastao u muškarca koji se približava srednjoj dobi, a to odrastanje se odvilo u apsolutno nenormalnim uvjetima death rowa - vraća u 'normalan' svijet. Gledajte 'Duhove prošlosti', možda vas neće u klasičnom smislu zabaviti, ali će vas bez ikakve sumnje obogatiti

Foršpan za seriju 'Duhovi prošlosti'


6. Zamjenici (HBO)

E, sad. Ako ste voljeli brutalni humor serije 'Eastbound and Down' i njegova brutalno komičnog protagonista u interpretaciji Dannyja McBridea, sigurno ste već i sami čuli za ovu novu HBO-ovu komediju. Ako pak nemate blage veze što je 'Eastbound and Down', neću vam ga bez iznimke preporučivati jer je serija (iako meni super) takva da se i ne pokušava svidjeti svakome, a čini se da će takvi biti i 'Zamjenici', komedija o dvojici zamjenika ravnatelja jedne američke srednje škole, obojici prilično odurnim likovima koji su se nadali promaknuću na mjesto ravnatelja kada im šef ode s tog mjesta, ali im je mjesto izmaklo pred nosom jer je na njega imenovana izvjesna sveučilišna profesorica - žena pa još k tome i crnkinja. Dvojica presmiješnih gadova tu se - iako se međusobno mrze - udružuju da je 'skinu' i ta zavjera,  naravno, fantastično uspijeva kao materijal za šegu, ali ne i kao put do ravnateljskog mjesta. Isto kao i u slučaju 'Kobne noći', ovo još ne možete izbinđati u jednom dahu jer je na raspolaganju tek nekoliko epizoda, ali ako pogledate ovo što je vani, vjerojatno ćete nastaviti pratiti.

Foršpan za seriju 'Zamjenici'


Naravno, na sva tri spomenuta streaming servisa ima još hrpetina serija kojima se možete posvetiti ovoga ljeta, ali ovaj smo put probrali najbolje iz novih i relativno novih pridošlica u njihovu ponudu. Uživajte!