PRIČE SVAKE GENERACIJE

Lica doajena HTV-a na tramvaju broj 14

07.09.2016 u 10:37

Bionic
Reading

Prije točno 60 godina na današnji dan zbio se prvi televizijski prijenos uživo a tim povodom pušten je u promet ZET-ov tramvaj oslikan motivima HRT-ove obljetničarske kampanje Priče svake generacije. Tramvaj će voziti na liniji broj 14, a na promocijskoj vožnji bili su HRT-ovi doajeni Vesna Spinčić Prelog, Gordana Grbić, Milka Babović, Suzana Hetrich, Saša Zalepugin, Đelo Hadžiselimović, Lazo Goluža i Maja Jurković

Hrvatska radiotelevizija nizom prigodnih sadržaja nastavlja obilježavati 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije. Cilj je cjelogodišnje kampanje podsjetiti građane o ulozi i važnosti Hrvatske radiotelevizije u izgradnji hrvatskoga društva.

U povodu 60. obljetnice prvoga izravnog televizijskog prijenosa uživo, ostvarenoga 7. rujna 1956. godine s otvaranja Zagrebačkoga velesajma, jučer je u promet pušten ZET-ov tramvaj oslikan motivima HRT-ove obljetničarske kampanju Priče svake generacije. Vozit će na liniji broj 14, simbolično povezujući Sljeme i Velesajam, a na promocijskoj vožnji bili su HRT-ovi doajeni Vesna Spinčić Prelog, Gordana Grbić, Milka Babović, Suzana Hetrich, Saša Zalepugin Đelo Hadžiselimović, Lazo Goluža i Maja Jurković, koji su dijelom ovogodišnje rođendanske kampanje Hrvatske radiotelevizije te su se početkom godine mogli vidjeti i na prigodnim poštanskim markama.

'Izravni prijenos svečanoga otvaranja Zagrebačkoga velesajma 7. rujna davne 1956. bio je prvi televizijski prijenos uživo u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na to jer je upravo njime, uz prijašnje obilježavanje prvoga izravnoga prijenosa s ORF-a 15. svibnja 1956., Hrvatska radiotelevizija postala medijskim predvodnikom sa zapaženim mjestom u razvoju radija i televizije u Jugoistočnoj Europi', istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Dodao je kako je Hrvatska radiotelevizija i danas ključan medij u državi te javni servis koji svakodnevno ispunjava svoje temeljne misijske zadaće i ciljeve.


Autori 'Kviskoteke' Maja Jurković i Lazo Goluža
'Suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom ostvaruje se svakodnevno na brojnim područjima, a započela je upravo 1956. jer je Zagrebački velesajam dio našega današnjeg Zagrebačkog holdinga. Dijelimo i podupiremo jednake vrijednosti kao i Hrvatska radiotelevizija te nam je zadovoljstvo i ovom suradnjom promicati društvene vrijednosti i odgovorno poslovanje', istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačkoga holdinga Ana Stojić Deban. Direktorica podružnice Zagrebački električni tramvaj Ljuba Romčević Žgela dodala je kako je ponosna na to što se promocijska vožnja u povodu HRT-ova velikoga rođendana poklapa s jučerašnjim 125. rođendanom Zagrebačkoga električnog tramvaja.Jučerašnjim se puštanjem u promet HRT-ova obljetničarskoga tramvaja najavljuje i skori početak javljanja novinara HRT – Radija Sljeme u zagrebačke autobuse i tramvaje.
'Nadamo se da će Radio Sljeme sa ZET-om uskoro započeti suradnju u kojoj će se naši novinari svakoga jutra u 7.15 javljati u sva ZET-ova vozila i davati pregled dnevnih događaja s naglaskom na vrijeme, promet i gradske komunalije', istaknula je vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran, ističući kako je projekt prošao eksperimentalnu fazu.

I pripadnica slavne zagrebačke spikerske škole Vesna Spinčić Prelog sudjelovala je u ovoj kampanjiHrvatska radiotelevizija dosad je u okviru komunikacijske kampanje Priče svake generacije ostvarila brojne aktivnosti. Kampanja je počela početkom ove godine tiskanjem prigodnih rokovnika i kalendara na kojima je bogata povijest Hrvatske radiotelevizije prikazana s pomoću najpoznatijih navoda, emisija i osoba.U travnju je u suradnji s Hrvatskom poštom izdana prigodna komercijalna poštanska marka, na kojoj se nalaze motivi radijske spikerice i kamermana, a izdana je u nakladi od 100 tisuća primjeraka. U svibnju je objavljeno novo izdanje Leksikona radija i televizije te prvi digitalni vremeplov s najbitnijim podacima iz povijesti Hrvatske radiotelevizije, a organizirana su i dva velika događanja – svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te donacijski koncert Svi za Vukovar za obnovu vukovarskoga Vodotornja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.


Gordana Grbić uz prepoznatljivu HRT-ovu obljetničarsku kampanju

Predsjednica Uprave Zagrebačkoga holdinga Ana Stojić Deban i v. d. glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić s HRT-ovim doajenima

150424,425125,400107,108489