VIKEND HRVATSKE KINOTEKE U KINU TUŠKANAC

Kratki program dugometražnih filmova Krste Papića

09.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatska kinoteka u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prikazuje kratki program dugometražnih filmova nedavno preminulog redatelja Krste Papića

Naslovi koji su na programu ('Iluzija' 1967., 'Izbavitelj' 1976., 'Tajna Nikole Tesle' 1980. i 'Život sa stricem' 1988.) svakako ne spadaju u najplodnije razdoblje redateljeva stvaranja, kraj 60-ih i početak 70-ih godina, kad nastaju antologijska djela poput 'Lisica' i 'Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja' te jedan izniman dokumentarni opus.

Razlog zbog kojeg su odabrani ovi naslovi svakako je djelomično uvjetovan njihovom smanjenom 'vidljivošću', što ih čini 'prikladnijim' za jedan kinotečni program, jer je obaveza nacionalnih arhivskih institucija osobito, čuvati cjelokupne opuse autora bez obzira na estetske i druge procjene. Druga je metoda odabira dostupnost 35-mm filmskih kopija spomenutih naslova u kvaliteti prikladnoj za prikazivanje.

Spomenuti antologijski naslovi su restaurirani i dostupni, kao i velik dio dokumentarnog opusa koji je također restauriran i dostupan u DVD izdanju. Najnedostupniji naslovi rezultiraju oni nastali od 1990. nadalje. Za film 'Infekcija' sačuvani su samo negativi, a za film 'Kad mrtvi zapjevaju' uz negative postoje i dvije tonske kopije u jako lošem stanju, pa su oba filma nedostupna, iako je, zahvaljujući sačuvanim negativima, jedna buduća restauracija moguća i nužna. 'Priča iz Hrvatske' pohranjena je, a Kinoteka posjeduje samo jednu kopiju u lošem stanju.

Krsto Papić u svom je posljednjem pismu upozorio na jedan ogroman problem hrvatskog filma: nepoštivanje autorskih prava i što je još strašnije prevaga producentskih prava nad autorskim. Ovim kratkim programom ili još više 'neprikazanim' dijelom programa, posredno upućujemo na jedan drugi problem: ugroženost filmova nastalih u devedesetima, za koje se zbog disfunkcionalnosti cjelokupnog sustava nije pravovremeno i u cijelosti ispunjavala zakonska obaveza i zbog čega će biti nemoguće sačuvati ove naslove za buduće generacije.

Međutim ono što nas očekuje u budućnosti još više zabrinjava: zbog kontinuiranih i brzih tehnoloških promjena producenti ispunjavaju zakonsku obavezu predajući filmove na originalnim digitalnim formatima. Kinoteka, prvenstveno zbog nedovoljnih financijskih zaseban slučaj, negativ nikad nije resursa, nije u stanju na pravilan način pohranjivati ovu građu. Naime, građa jest pohranjena u dobrim uvjetima međutim potrebno je osigurati mogućnost stalnih migracija materijala za koje su potrebna ogromna financijska sredstva kojima Kinoteka ne raspolaže. Ako se problem ubrzo ne riješi, ponovit će se ono što se već nekoliko puta u filmskoj povijesti dogodilo: ponovno ćemo imati desetljeća izgubljene filmske povijesti. (Lucija Zore, Hrvatska
kinoteka

Petak, 10. svibnja

19:00 sati,  'Iluzija', 1967.; 80 min.

21:00 sat, 'Izbavitelj', 1976.; 79 min.

Subota, 11. svibnja

19:00 sati  'Tajna Nikole Tesle', 1980.; 108 min.

21:00 sat,  'Život sa stricem', 1988.; 109 min.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a više o filmovima i redatelju saznajte na stranici filmski-programi.hr