U KINIMA: 'KOJI JE TVOJ BROJ?'

Konzervativna poruka blesave komedije

  • Autor: Marcella Jelić
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 09:17
  • Objavljeno 10.10.2011 u 09:05
koji je tvoj broj

koji je tvoj broj

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Dok se nastoji predstaviti kao film koji promovira vrijednosti slobodne, nesputane te o muškarcima i društvenom mišljenju neovisne žene, komedija 'Koji je tvoj broj?' ipak nudi nešto savim drugo

A to drugo, na veliku žalost gledatelja, nije čak ni osobito dobar smisao za humor. Prije je riječ o jednoj duboko konzervativnoj tezi miljama udaljenoj od ikakve ženske emancipacije koju se film pretvara da promovira.

Ponukana novinskim člankom u kojem se navodi kako prosječna američka žena u životu ima 10 seksualni partnera, dok one koje su ih imale više od 20 teže pronalaze supruga, Ally (Anna Faris) odluči revidirati svoj životni stil. Shvativši da je momak s kojim je upravo prekinula bio devetnaesti muškarac s kojim je spavala, odlučuje da se ubuduće više neće brzopleto upuštati u seksualne veze, te da joj je cilj ostati unutar statističkih okvira i zadrži se na maksimalno 20 partnera jer vjeruje da će tako moći pronaći supruga i neće biti percipirana kao laka žena.

Poput većine romantičnih komedija, i 'Koji je tvoj broj?' daje viziju svijeta u kojemu treba vjerovati u samo jednu životnu, pravu ljubav koja je sudbinska i tako jaka da ruši sve pred sobom, a krije se u liku dobrog prijatelja kojega junakinja nikada ne doživljava kao predmet ljubavnog interesa. U ovome filmu, ne osobito simpatični lik Ally fatalan je za njezina zgodnog susjeda Colina kojega glumi 'Kapetan Amerika', Chris Evans. Antipatičnost glavnog lika ne mora nužno biti problem, ali u ovom slučaju itekako jest, kad se nadoveže na to da siže ovog filma teško može biti stereotipniji, dijalozi blesaviji, a gluma neuvjerljivija. U glumačkom smislu, i to na negativan način, prednjači komičarka Anna Faris čiji antipatični lik zapravo potvrđuje konzervativnu tezu o tome kako djevojke koje krše pravila dobrog ponašanja ne mogu baš biti mile i drage, a 'spasiti' je može samo pravi muškarac (u ovom slučaju, njegovo seksualno iskustvo još je bitno veće od njezina, no to se ni trenutka ne postavlja kao nešto što bi na bilo koji način bilo sporno).

Istini za volju, kako se približava završnici, film postaje toliko blesav da gledanje postaje pravi 'guilty pleasure', no i unatoč tome neizbježan je zaključak da u ovom slučaju traženje odgovora na pitanje 'Koji je tvoj broj?' nije vrijedno truda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi