PETAK NA ZGDOXU

Kontroverzni film o Ukrajini, novi Jelinčić i Marinković

28.02.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Pred nama je još jedan izuzetno bogat festivalski dan na ZagrebDoxu uz niz nagrađivanih međunarodnih filmova i autora

Petak na ZagrebDoxu započinje u 10 sati Pitching Forumom, centralnim događajem radionice Reality Check Workshop na kojem će se predstaviti 12 odabranih dokumentarnih projekata iz jedanaest zemalja. Cilj trodnevne radionice Reality Check Workshop pod vodstvom mentora Leene Pasanen i Stefana Tealdija jest pružiti podršku sudionicima u fazi strukturiranja projekata i osigurati im dodatna znanja i vještine potrebne za pronalazak međunarodnih sufinancijera. Poslije završetka radionice sudionici će predstaviti projekte panelu sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova i distributera. Ovaj program otvoren je za javnost, a održat će se u dvorani 2.

Filmski program počinje u 12 sati, kada će u dvorani 4 biti prikazani filmovi iz regionalne konkurencije: rumunjski dokumentarac 'Kako vam drago' Paule Onet i srpsko-njemački 'Pogrebnik' Dragana Nikolića. U 15 sati na rasporedu u dvorani 1 su dva filma iz Retrospektive filmske škole Wajda: 'Tri dana slobode' Lukasza Borowskog i 'U dači' Thierryja Paladina. 'Tri dana slobode' prati priču zatvorenika koji je nakon petnaest godina dobio tri dana slobode dok 'U dači' prati odnose unutar jedne obitelji u ruskoj vikendici zvanoj dača.

Premijerna projekcija filma 'Borba' Tomislava Jelinčića u sklopu programa Teen dox bit će održana u 16 sati u dvorani 5. Riječ je o sportskoj priči i to zagrebačke maturantice koja trenira tajlandski boks, ali se u Hrvatskoj nema protiv koga boriti. Učeći za maturu i upis na fakultet, sve napore i misli polaže u pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo u Portugalu u kojem je konačno očekuju protivnice. Autor Tomislav Jelinčić osobno će predstaviti film kroz razgovor s publikom nakon projekcije filma. Nakon 'Borbe', u sklopu Teen doxa, bit će prikazan kratkometražni švedski film 'Otvorenih očiju' Erika Bäfvinga.

Program Biografski dox u 18 sati u dvorani 4 donosi film 'Okupacija, 27. slika' autora Pave Marinkovića koji dokumentira Zafranovićevu životnu priču te nudi opis uspona, padova i kompromisa koje je učinio kako bi preživio kao umjetnik u vrijeme komunizma, ali i propuštene prilike i pogrešne procjene koje su mu kasnijih godina onemogućile prilagodbu. Autor Pavo Marinković nakon projekcije filma sudjelovat će u razgovoru s publikom.

U 19 sati u dvorani 1 bit će prikazan još jedan film iz međunarodne konkurencije – 'Otac i sin na putu' Marcela Łozińskog. Riječ je o zanimljivom zajedničkom projektu cijenjenih poljskih dokumentarista Marcela i Paweła Łozińskog koji su se odvažili na neobičnu filmsku avanturu – zajedničko putovanje automobilom kroz Europu koje su željeli zabilježiti kamerom. Ovaj je eksperiment, zbog iznenadne svađe, rezultirao s dvije različite verzije i vizije istog projekta - dva uspješna filma 'Otac i sin' te 'Otac i sin na putu'. Nakon projekcije filma publici će se kroz Q&A predstaviti sam autor Łoziński.


U isto vrijeme u dvorani 3 na rasporedu je američki dokumentarac 'Gori' autorskog dvojca Toma Putnama i Brenne Sanchez koji gledatelje vodi u Detroit, nekoć uzavrelu industrijsku meku, u srce vatre i života onih koji se protiv nje bore u najzaposlenijoj i najlošije financiranoj vatrogasnoj postaji u Americi. Film 'Gori' osobno će predstaviti autorica Brenna Sanchez kroz razgovor s publikom.

Za potrebnu dozu humora i zabave zadužen je, kao i svake godine, program Happy dox. Peti festivalski dan donosi čak dva ‘sretna’ dokumentarca i to u 20 sati u dvorani 4. Uz niz nagrada u Zagreb stiže film 'Slomo' – priča o deprimiranom i frustriranom dr. Johnu Kitchinu koji ostavlja posao neurologa i seli se na plažu te postaje sretni Slomo. Sreću zbog odlaska na bolje mjesto slavi i dokumentarac 'Mala zemlja' koji prati grčki trend selidbe iz grada u selo i to na primjeru tridesetpetogodišnjeg Theodorisa koji se nastanjuje na udaljenom otoku Ikaria, na kojem otkriva ljude koji ne samo da žive bolje, nego i dulje od drugih. Nikos Dayandas, redatelj filma, pridružit će se publici u razgovoru nakon projekcije.


U isto vrijeme u dvorani 5 publika će imati priliku gledati snovit kolaž o velegradu na rubu nestajanja – 'Detropia'. Ova priča o Detroitu redateljica Heidi Ewing i Rachel Grady sažima pripovijest o Americi u proteklom stoljeću, a danas slom ekonomije i izblijedjeli američki mit.

Iz velegrada u selo putujete s mađarskim filmom 'Igrači' čiji je redatelj Kristóf Kovács gost ZagrebDoxa, a o svom filmu govorit će nakon projekcije koja je na rasporedu u 21 sat u dvorani 1. U 'Igračima' gradonačelnik većinsko romskog sela sa stopom nezaposlenosti od 98 posto odluči građanima osigurati bolju budućnost i to na vrlo neobičan način - gradnjom teniskog terena.

Višestruko nagrađivani dansko-švedski dokumentarac 'Ekspedicija na kraj svijeta' vodi vas na veličanstveno putovanje na sam kraj svijeta, do otapajućih masiva sjeveroistočnog Grenlanda. Film je veličanstveno zamišljen i ostvaren – kao davno zaboravljen djetinji san koji proživljavaju odrasli umjetnici i znanstvenici. Nakon tog filmskog sna u javi će se publici obratiti redatelj filma Daniel Dencik. Projekcija ovog filma iz palete međunarodne konkurencije na programu je u 21 sat u dvorani 3.

Za kraj dana ostala je prava dokumentarna poslastica – po mnogima jedan od najkontroverznijih uradaka u programu 10. ZagrebDoxa. 'Ukrajina nije bordel' pod autorstvom je mlade australske debitantice Kitty Green, a njime prvi put javnosti nudi pogled na najprovokativniju feminističku organizaciju na svijetu – ukrajinski Femen. Za vrijeme snimanja filma redateljicu je čak oteo KGB, a film je na prošlogodišnjoj Mostri osvojio nagradu Lina Mangiacapre. Uvod u ovaj blok kontroverznih dokumentaraca koji kreću u 22 sata u dvorani 4 ponudit će američki kratkometražni dokumentarac 'Biblioteka praha'. Film će nam otkriti jezivu biblioteku s tisućama urni u kojima su ostaci neimenovanih pacijenata psihijatrijske bolnice u Oregonu koja je otkrivena 2004. godine. Ova jedinstvena priča otkriva tajanstvenu koroziju s urni i nekolicinu priča o tim zaboravljenim dušama.