U KINIMA: 'KONFERENCIJA ŽIVOTINJA'

Konferencija loših klišeja

04.07.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Nepoznati animirani uradak jedan je od gorih koje možete pogledati

Posljednjih nekoliko godina računalno animirani filmovi postaju sve bolji, uglavnom ih proizvode studija Pixar ili Dreamworks, rušeći zidove između mlađe i starije publike zahvaljujući vrhunskim scenarijima i likovima. Kada se u kinima pojave filmovi nepoznatih studija animacije, rezultati su često očajni, kao što je bio slučaj sa ‘Alpha i Omega 3D’. Nepoznati njemački projekt iz 2010. godine, ‘Konferencija životinja’, stiže u naša kina i s pravom možemo biti skeptični oko kvalitete, pogotovo nakon solidnog ‘Rija’.


Iako na početku djeluje kao bezazlena dječja zabava koja će možda biti i donekle solidan film, ‘Konferencija životinja’ ubrzo se pokazuje kao potpuni promašaj. Radnja je jednostavna, skupina raznih životinja tražeći vodu oko delta rijeke Okavango u Africi pronalazi moderno ljudsko odmaralište, gdje velika brana sprečava dotok vode. Slijedi bitka životinja za spas svoje prirodne okoline. Prvi problem je potpuno besmisleno uvođenje likova životinja s raznih kontinenata u priču. Jasno je da je gledatelj spreman odbaciti nešto logike u ovakvim filmovima, ali kada se u jednom kadru, bez ikakva objašnjenja, nađu klokan, kornjače, polarni medvjed i kokoš, koje smo kadar prije vidjeli na posve drukčijim lokacijama, tada je jasno da se scenaristima nije dalo mnogo razmišljati. Naravno, bilo je potrebno nekako prebaciti te životinje za potrebe priče, kako bi se pokazala njihova ujedinjenost protiv ‘zlog čovjeka’, jedino što su scenaristi zaboravili da gledatelji nisu imbecili. Nažalost, uvrede gledateljevoj inteligenciji tek počinju. Svi likovi su stereotipovi bez trunka originalnosti, kopije cjelokupne povijesti loših animiranih filmova, kao što je zapravo i cijela priča te njen rasplet. Rijetki glazbeni brojevi nasumično su ubačeni bez ikakve logike, a šale su uglavnom na najnižoj razini. Ima li uopće pozitivnih odlika? Mora se priznati da postoji rijetka kvalitetna scena dijaloga, ali unutar cjelokupnog trajanja to je posve zanemarivo, poput ljudskih likova koji ovdje predstavljaju utjelovljenje zla (osim jedne male djevojčice, ali to je razumljiv klišej). Je li barem kvaliteta animacije na razini koju očekujemo za cijenu kino karte? Nažalost, kako je ovo proizvedeno pod malim europskim budžetom, animacija nije ni blizu razine kao u, recimo, ‘Riju’. Gledljivo, ali svakako se od kinofilma više očekuje.

Zaključno, ‘Konferencija životinja’ jedino će se svidjeti najmlađim uzrastima dok bi ostalima ovo moglo predstavljati veliki napor za gledanje zbog nedostatka ikakve kreativnosti. Isto tako, ekstreman pristup predstavljanja poruka o očuvanju prirode koji promiče gubljenje sredstava potrebnih za ljudsku egzistenciju svakako nije neka preporuka za animiranu edukaciju. Izbjegavati.