KINESKI METAL

Kineski umjetnik Ai Weiwei izdaje heavy metal album

13.03.2013 u 07:36

Bionic
Reading

Kontroverzni, angažirani i genijalni kineski umjetnik širi područje djelovanja i na glazbu

Ai Weiwei u stalnom je ratu s kineskim komunističkim vlastima, no to ne znači da ne nastavlja sa svojim djelovanjem – dugoj listi postignuća uskoro će, piše The Guardian, pribrojiti i izdavanje metal albuma. Weiweijeva glazbena karijera zapravo je album od devet stvari, koji je snimio s rock glazbenikom i prijateljem Zuoxiaom Zuzhouom, a Weiwei je pjevač, kao i autor tekstova pjesama.

'Neke su kao heavy metal, neke su više punk, a neke su pop', kaže Weiwei o prirodi tih pjesama, dodavši da se za glazbu zainteresirao tijekom boravka iza rešetaka, gdje ga je vlada 2011. smjestila na 81 dan:

'Iskreno, nikad nisam slušao glazbu. Onda, tijekom mog pritvora, stražarima je bilo jako dosadno pa su me stalno pitali: 'Znaš li pjevati?' Bio sam tako tužan što nisam mogao pjevati ništa osim revolucionarnih pjesama koje smo morali učiti kad smo odrastali... Kada sam izišao, shvatio sam da nikada nisam uistinu slušao glazbu ili pjevao pa sam odlučio snimiti album.'

Ai Weiwei će album prije objave poslati Eltonu Johnu, koji je lani izazvao skandal posvetivši ovom umjetniku svoj koncert u Pekingu, a od kojeg želi iskreno mišljenje o snimljenom materijalu.