NOVOSTI S ISTOKA

Kina gradi najskuplji filmski studio na svijetu

24.09.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Malo po malo, Kina postaje ozbiljna konkurencija Hollywoodu, a dokaz je i novi megastudio

Studio nosi naziv Oriental Movie Metropolis, a Guardian piše da je cijena ovog produkcijskog pogona vrtoglavih 5,1 milijardu funti! Riječ je o najvećoj filmskoj investiciji svih vremena, a iza projekta stoji Wang Jianlin, treći najbogatiji Kinez na svijetu, čija će kompanija Dalian Wanda Group izgraditi golemi studio u Quingdau.

Oriental Movie Metropolis sadržavat će 20 različitih lokacija za snimanje, uključujući i prvi podvodni filmski studio na planetu, kao i izložbeni prostor, dvorane za konvencije, trgovački centar, zabavni park i čak sedam hotela. No neće biti najveći na svijetu, jer taj rekord i dalje drži Ramoji Film Cuty u Indiji, s više od 40 studija za snimanje unutar jedne ograde.

Na svečanoj objavi plana gradnje pojavili su se i glumci kao što su John Travolta i Catherine Zeta Jones, svjesni sve veće kineske uloge u svijetu filma.

Bogataš Wang novac je zaradio nekretninama, ali kao ljubitelj filma kupio je američku kino-mrežu AMC te je producirao 'Man Of Tai Chi' Keanu Reevesa