U DOMAĆIM KINIMA

Kick Ass – nova mjerna jedinica tinejdžerskog nasilja

  • Autor: Marcella Jelić
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 14:27
  • Objavljeno 15.04.2010 u 13:06
kick ass

kick ass

Izvor: Promo fotografije / Autor: Kick Ass Promo/ DanSmith

Kick Ass definitivno nije samo još jedna u nizu ekranizacija stripova o superherojima - Kick Ass je sinonim za novu normu nasilja namijenjenu prvenstveno mlađoj, tinejdžerskoj publici

Normu koja nedvosmisleno ukazuje na to kolikom se brzinom povisuje prag tolerancije nasilja kod novih generacija gledatelja, odraslih na playstationu i uz direktne, real-time, prijenose ratnih zbivanja na TV ekranima i internetu.

Priča je to o nesigurnom, introvertiranom i pomalo nespretnom srednjoškolcu koji, iritiran nezainteresiranošću društva za pravdu, pomoć slabijima i borbu protiv nasilja, odluči postati superjunak, no, lišen ikakvih posebnih vještina, znanja i moći, brzo postaje žrtva jačih. Dok se on igra junaka, gradom počinje harati nimalo bezazleni osvetnički tim strastvenih zaljubljenika u oružje – otac i kći, Big Daddy i Hit Girl, u krvničkom pohodu na glave najopasnijih zlikovaca...

Djevojčica ubojitih namjera, Hit Girl, najkontroverzniji je lik filma. Svojevrsna dekonstrukcija Lolite i  transformacija u Lolitu ubojicu, mokri je san nasiljem i slavom opsjednutih tinejdžera.

Redatelj Matthew Vaughn, inače bivši suradnik Guya Ritchieja ('Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške', 'Zdrpi i briši'), precizno detektira globalne trendove instant-slave koju je, zahvaljujući društvenim mrežama i suvremenim komunikacijskim platformama, danas posve lako ostvariti. Demokratizacija medija, kao što je poznato i iz domaćih primjera, otkriva svoju mračnu stranu svaki put kad neki egzibicionist odluči podijeliti bizarnosti iz svog života sa zainteresiranom javnosti. Istovremeno, redatelj podsjeća na neke temeljne ljudske slabosti – detektirane u davnim istraživanjima odnosa mase i pojedinca - prema kojima čovjek u grupi ima tendenciju neprihvaćanja odgovornosti za pomoć pojedincu u nevolji vjerujući da je altruistička akcija uvijek tuđa dužnost.

I dok se Vaughn bavi kritičkim promišljanjem društvenih odnosa, istovremeno tretmanom nasilja etablira posve drugačije društvene vrijednosti, a mi možemo samo skrušeno priznati da to radi na poprilično zabavan način, uz puno oporog crnog humora.

'Kick Ass' nije za svačiji ukus i definitivno nije za preporuku ciljanoj publici – onoj mlađoj od 18 godina - iako nema spora da će upravo ona ispuniti kinodvorane i za još koju stepenicu pomaknuti granicu svoga užitka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi