FESTIVAL IGRANOG FILMA U PULI

Kaštel i Kino Valli otvaraju svoja vrata

09.07.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Na današnjoj medijskoj konferenciji održanoj u pulskom Circolu, Festivalska direkcija najavila je filmsko otvaranje Kaštela i početak popratnih filmskih programa u Kinu Valli. Objavljen je i ovogodišnji dobitnik nagrade Marijan Rotar koja se dodjeljuje već sedmu godinu

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković otvorio je medijsku konferenciju predstavljanjem filmskih programa kojima se otvara 57. festival igranog filma u Puli u subotu, 10. srpnja.
Riječ je o tri programa: Međunarodni Europolis-Meridijani, retrospektiva Giuseppea Tornatorea te Pulica. Europolis-Meridijane će na Kaštelu u 21.30 otvoriti film Vojvotkinja (TheDuchess), redatelja Saula Dibba s Keirom Knightley, Ralph Fiennesom i Charlotte Rampling u glavnim ulogama.
Film je imao festivalsku premijeru u Torontu, osvojio nagrade Oscar i Bafta za kostimografiju, a Ralph Fiennes  je za svoju ulogu nominiran za Zlatni globus.
Retrospektiva filmova talijanskog oskarovca Giuseppea Tornatorea kreće filmom Profesor (Il camorrista) iz 1986. godine s Benom Gazzarom u glavnoj ulozi. Tornatoreova retrospektiva biti će na rasporedu kina Valli svaki dan od 10. do 15. srpnja od 18 sati. Djeci namijenjena Pulica svakog će dana od 10. do 17. srpnja od 10 sati otvarati kino Valli, a prvi film na rasporedu bit će animirani pustolovni 'U potkrovlju' o skupini zanemarenih igračaka koje žive u koferu u velikom potkrovlju u kojem borave i mnoge druge igračke, a sve se bude jedino kada ljudi, njihovi vlasnici, nisu u blizini.
Nagrada Marijan Rotar dodjeljuje se pojedincima i ustanovama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film, a ovogodišnjeg dobitnika su nadahnuto predstavile predsjednica upravnog vijeća javne ustanove Pula film festivalaKlara Udovičić i ravnateljica festivala Zdenka Višković-Vukić.
Ovogodišnji dobitnik nagrade Marijan Rotar je  pulska publika. Nagrada u vidu bedža poklanja se prvim kupcima karata za Arenu u simboličnoj količini od 5.700 komada, prvim primateljima propusnica prijatelj festivala u simboličnoj količini od 570 komada te svim gledateljima projekcija 10. srpnja u Kinu Valli i na Kaštelu.
Nagrada u vidu skulpture po autorskom konceptu Noela Mirkovića dodijelit će se 24. srpnja u Areni predstavniku ili predstavnicima publike, a bit će izložena u kinu Valli. Ravnateljica festivala Višković-Vukić pročitala je obrazloženje toj odluci iz kojeg izdvajamo: 'Suštinska i sudbinska pretpostavka i konstanta egzistencije festivala, upravo u Puli, zasigurno jest - publika i njezina vjernost filmu i Festivalu.'