MRAČNI TRILERI I KAUBOJI

Kakvi nas domaći filmovi čekaju ove godine?

19.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Na valovima male renesanse hrvatskoga filma, u 2013. godini nas očekuje još desetak dugometražnih igranih filmova koji se protežu od mučnih trilera i krimića do satire o medijskoj kulturi i želji za slavom

Romantična komedija 'Sonja i bik', premijerno izvedena krajem 2012. uspješno je vratila gledatelje u kina na domaći igrani film, a tragikomedija 'Svećenikova djeca', koja je mrak kina ugledala na prijelazu iz 2012. na 2013, privukla ih je još više. Velikoj brojki se nada i film namijenjen djeci i mladima 'Zagonetni dječak', premijerno prikazan krajem veljače. U ostatku 2013. godine očekuje nas još desetak dugometražnih igranih filmova od kojih većina nije odabrala žanrovski put prije spomenutih uspješnih filmova, što, nadamo se, neće apriori rastjerati gledatelje iz kina.

'Šuti' – samoubojstvo kao kruna životnih udaraca

Većina producenata odlučila je premijere svojih filmova tempirati za kraj srpnja i Festival igranog filma u Puli, a prije njih očekuje nas 16. svibnja 'Šuti' Lukasa Nole. Film otvara pokušaj samoubojstva glavne junakinje Bebe koji odmata njenu životnu priču. Kap koja prelijeva Bebinu čašu gorčine i razočaranja je saznanje da njen suprug zlostavlja sedmogodišnju kćer. Do te završne kapi dovodi niz nelijepih trenutaka pokrenutih smrću majke u Bebinom djetinjstvu. U filmu glume Tihana Lazović, Živko Anočić, Lana Barić, Milan Pleština, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Enes Vejzović i Ivo Gregurević


'Visoka modna napetost' – homoseksualci na otoku

Ovo proljeće platna hrvatskih kina trebala bi ugledati i 'Visoka modna napetost' Filipa Šovagovića, koji potpisuje režiju te supotpisuje scenarij s Ivicom Đikićem. Riječ je o melodrami, socijalnoj satiri i još koječemu, u kojoj stanovnici malog otočkog zaselka u Dalmaciji silno žele postati stanovnicima mjesta. Kako titulu mjesta dobivaju zaselci sa sto i više stanovnika, a njih je 99, silno se trude pridobiti još jednog do dva stanovnika. Odluka pada na modnog kreatora i njegovog dečka. Tu dolazi do komedije situacije, nerazumijevanja i ostaloga. U filmu glume Goran Navojec, Marija Škaričić, Bojan Navojec, Mijo Jurišić, Miran Kurspahić, Bojana Petrović, Jure Radnić i drugi.


'Obrana i zaštita' – hrvatski 'berlinalac'

Dugometražni igrani prvijenac Bobe Jelčića Obrana i zaštita' svjetsku premijeru je doživio na velikom Berlinaleu, gdje je izazvao znatnu pažnju, dok će se regiji predstaviti u Puli te na Sarajevo Film Festivalu. Radnja filma se odvija u Mostaru, a prati jedan dan u životu Slavka Bogdan Diklić) koji se lomi hoće li otići na sprovod dugogodišnjeg prijatelja Đulage. Problem leži u činjenici da je Slavko Hrvat i katolik, a Đulaga Bošnjak i musliman – što su kategorije preko kojih se u Slavkovom svijetu ne prelazi tako lako. U filmu o podjelama u gradu koji živi podijeljeno, uz Diklića glume Nada Đurevska, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Sergej Trifunović i drugi.


'Hitac' – duhovi mračne prošlosti

Svoju premijeru u Puli će doživjeti još jedan film mučne teme kojega omataju duhovi mračne prošlosti uzrokovane naslovnim hicem. Istraga oko slučajnog hitca ispreplest će sudbine dviju friških trudnica - inspektorice Anite i Petre kojoj život komplicira skrb oko majke alkoholičarke. Na velikim prekretnicama, svaka u svome svijetu i jednako prepuštene same sebi, ove će dvije žene, korak po korak, tijekom istrage postati bliske. Režiju i scenarij filma potpisuje Robert Orhel, a glume Ecija Ojdanić, Iva Babić, Milan Pleština, Milan Štrljić, Barbara Nola, Enes Vejzović, Mia Biondić i drugi. Film je trenutno u montaži.


'Projekcije' – psihoterapija na djelu

Film Zrinka Ogreste, radnog naslova 'Projekcije', nastaje prema scenariju Lade Kaštelan. Riječ je o nekonvencionalnoj filmskoj priči koja se zadržava na jednom prostoru i teče u neprekinutom vremenu i neprekinutoj radnji (Aristotel bi bio zadovoljan). U fokusu priče je psihoterapijska seansa na završnoj godini edukacije iz grupne psihoterapije. Glumačku postavu filma čine Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Luka Petrušić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Polona Juh i Vladimir Jurc. Film je trenutno u fazi zaključenja montaže slike, a premijerno će biti prikazan u Puli.

242351,240162,237550,230028
'Kauboji' – kazališni hit na filmskoj vrpci

Fenomen hrvatskih kazališnih dasaka, Exitova predstava 'Kauboji', u Puli će premijerno zaživjeti na filmskom platnu. U filmu i predstavi šest muškaraca, jedna žena (i njezin brat) okupljaju se s jednim ciljem – napraviti predstavu, a za dramaturški predložak odabiru vestern. Jašući na stereotipima žanra o borbi dobra i zla, razvijaju svoje životne priče neminovno utječući i mijenjajući jedni druge. Režije filma primio se Tomislav Mršić, a glumačku ekipu čine glumci iz predstave: Saša Anočić (ujedno režiser kazališne verzije), Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak. Za glazbu su zaduženi Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Film je prije nekoliko dana snimljen te slijedi montaža i ostalo.


'Svinjari' – satira o današnjim zvjezdicama

Dugometražni igrani prvijenac Ivana Livakovića, 'Svinjari', antiglazbena je satira o medijskoj kulturi i želji za slavom. Novinarka odlučuje učiniti sve što je u njenoj moći kako bi ugrabila svoj dio medijskog kolača, uključujući izmišljanje priče i uništavanje života slavnih. Navodne žrtve, pokazat će se, i više su nego spremne igrati njenu igru, čak i ako to podrazumijeva iskorištavanje vlastitih tragedija. U filmu glume Marin Radman, Iva Mihalić, Ana Maras, Damir Poljičak, Ivana Roščić, Iva Visković, Goran Bogdan, Vili Matula, Jasna Bilušić i drugi. Trenutno je u fazi postprodukcije. Slika je montirana, radi se montaža zvuka, animacije i efekti, a premijera bi trebala biti u Puli, rekao nam je redatelj Livaković.

'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' – slavni junak postaje dječak

Prvotno najavljena za veljaču, premijera filma za mlade i sve koji se takvima osjećaju, 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića', održat će se u rujnu. 'Zagonetni dječak je bio prvi gotov pa je imao prednost, a sljedeći slobodni termin je rujan', objasnio nam je scenarist i redatelj Silvije Petranović. Film nastao prema klasiku Ivane Brlić-Mažuranić trenutno je u montaži, a novina u odnosu na prijašnje ekranizacije je činjenica da je Hlapić – dječak, a ne miš. Mali postolarski šegrt otiskuje se u daleki svijet u borbi protiv nepravde. Na putu upoznaje Gitu, malu cirkusanticu i siroče, s kojom prolazi kroz razne pustolovine i probleme. Glavne junake glume mlađahni Mile Biljanović i Ena Lulić, a glumačku podršku daju im Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Milan Pleština, Goran Navojec, Kristijan Ugrina i drugi.


'Most na kraju svijeta' – potraga za starcem kasnih 90-ih

Okosnicu trilera, nastalog po scenariju Josipa Mlakića te u režiji Branka Ištvančića, čini potraga policajca Filipa (Aleksandar Bogdanović) za nestalim starcem. Radnja se zbiva kasnih devedesetih u selu gdje žive bosanski Hrvati naseljeni u kućama hrvatskih Srba. U filmu uz Bogdanovića glume Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Jelena Perčin i drugi. 18. veljače je završeno snimanje filma koji je trenutno u postprodukciji. Datum pretpremijere nismo uspjeli saznati.

'Djeca jeseni' – sadašnjost sputana tajnama prošlosti

Još jedan mračni triler očekuje nas ove godine, a datum premijere je također još neutvrđen. Riječ je o 'Djeci jeseni' redatelja Gorana Rukavine i scenarista Zvonimira Munivrane s jakom glumačkom trojkom na čelu: Leonom Lučevim, Juditom Franković i Ivanom Roščić. Markova supruga Maša nestala je u planinskoj ekspediciji, a njeno tijelo nikada nije pronađeno. Tri godine kasnije, Marko živi s 10-godišnjom kćerkom Marijom. U svakodnevnoj rutini pomaže im Lidija, zajednička prijateljica čiji su osjećaji prema Marku znatno više od prijateljskih. Marko, inače forenzičar, suočen je s izborom – čekati i tražiti dokaze o supruginoj sudbini ili prihvatiti novi život s Marijom i Lidijom. Misteriozna pisma koja svaki mjesec dolaze navodno od Maše, kao i neočekivani razvoj događaja, otkrivaju da Marko zna puno više o sudbini svoje žene nego što to izgleda.

'Drugi' – parodija (iz svijeta) sapunica

U filmu 'Drugi', Ivone Juke, životne priče nekoliko parova isprepliću se u pripremi proslave obljetnice sapunice u kojoj rade. Dijelom u stilu dramaturgije 'slice of life' (crtice iz života), dijelom u matrici sapunice, obrati kroz koje prolaze junaci razotkrivaju ispod idealiziranih krajolika sapunica ironiju i gorčinu svakodnevica. U filmu glume Nataša Dorčić, Lana Barić, Sebastijan Cavazza, Nataša Janjić, Vojo Brajović, Slavica Knežević, Asja Jovanović, Damir Markovina, Ana Begić Tahiri, Filip Križan i drugi. Zbog zahtjevnosti postprodukcije premijera filma će biti najvjerojatnije sljedeće godine.

Kad smo se već dotaknuli 2014, među filmovima koje ćemo gledati sljedeće godine trebali bi se naći i 'Mirni ljudi' Ognjena Sviličića čije snimanje počinje u ožujku i 'Zagreb cappuccino' Vanje Sviličić, koji će se snimati u travnju, potom 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić, 'Srce mesara' u režiji Antonija Nuića, 'Kosac' Zvonimira Jurića, 'Mrtve ribe plivaju na leđima' Kristijana Milića i 'Čudo u poskokovoj dragi' Rajka Grlića