CANNES FILM FESTIVAL

Kako se kalio Chuck Norris

17.05.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Bili smo na svjetskoj premijeri dokumentarnog filma 'The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films', priče o studiju Cannon, titanu filmske produkcije koji je stvorio najpoznatija djela celuloidnih ikona osamdesetih kao što su Chuck Norris, Charles Bronson i Jean-Claude Van Damme

Neke su stvari u životu neprocjenjive. Poput gledanja Michaela Dudikoffa, legendarnog Američkog nindže, kako kao sredovječni muškarac oduševljeno govori o ponosu koji je osjećao kada je bio član iste obitelji koja je stvorila njegova idola Bronsona.

Prisjećajući se mladosti koju je proveo životareći u našim videotekama, Dudikoff izgara istim žarom kojim je publika popratila svjetsku premijeru dokumentarnog filma 'The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films', sage o studiju Cannon i filmovima koji su stvorili ne samo Bronsona, već Chucka Norrisa i Van Dammea, a koji su platnu listu dijelili sa svima, od Stallonea do Nicka Cassavetesa

Premijera u Cannesu bila je i trijumfalni reunion čuvenog dvojca, Menahema Golana i Yorama Globusa, Go-Go Boysa koji su sletjevši iz Izraela u Ameriku promijenili filmsku sliku osamdesetih i devedesetih, ušavši u svnove svakog klinca koji je živio tranziciju kina u VHS svijet moderne komercijalne eksploatacije. Projekciji je prethodila osobna najava Golana i Globusa, kao i mlade redateljice Hille Medalije koja je uspjela pomiriti godinama zaraćene rođake i pridobiti ih kao aktivne sudionike u stvaranju dokumentarca.


Duo je iz publike istjerao i u Cannesu ne tako često viđene stojeće ovacije, a kuriozitet je i to da je dokumentarac prikazan unutar programa Cannes Classics, rezerviranog za projekcije starih klasika. No važnost i utjecaj Golana i Globusa, koji su na vrhuncu slave toliko razvaljivali Cannes da su mediji festivalu dodjenuli nadimak Cannon Film Festival, toliki je da su selektori odlučili napraviti iznimku pa prikazati novi naslov koji odaje blještavo nostalgičnu posvetu prošlosti.

Nije da nema mana – iako su kućne snimke suludih sastanaka i pregovaračkih tehnika čisto blago filmske povijesti, dokumentarac ima i ponešto nategnutih komada drame, ponekad se čini da više naglašava poslovnu, a ne kreativnu stranu Golanove i Globusove priče, a pati i od kronične oskudice sugovornika – osim Dudikoffa, od ikona iz Cannonovog kataloga s Hillom su razgovarali tek Jon Voight i Billy Drago. Priče o desetljećima neisplaćenim glumačkim honorarima možda uistinu jesu istinite.

No manama unatoč, 'The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films' je fascinantan komad filmske povijesti koji je u groznici dokumentarnih spomenika konačno došao na red za dugometražni tretman.

Pročitajte i EKSKLUZIVNI INTERVJU s Menahemom Golanom, koji je tportal objavio 2011. - OVDJE