SILA SE BUDI

Kako se hrvatski Star Wars fanatici spremaju za veliku premijeru?

16.12.2015 u 08:55

Bionic
Reading

U Zagrebu je 12. prosinca održan prvi Star Wars dan u Hrvatskoj. Naravno, povod je dolazak najnovijeg nastavka pod imenom 'Ratovi zvijezda: Sila se budi', a to nam je bila izvrsna prigoda da popričamo s Matijom Matečićem, predsjednikom Udruge ljubitelja 'Zvjezdanih ratova' Mos Croatia Spaceport

Matija nam je otkrio kako što ih je motiviralo za održavanje prvog Star Wars dana, koliko dugo već postoje kao udruga te odgovor na vječito pitanje: tko je pucao prvi?

Održan je prvi Star Wars dan u Hrvatskoj, kako ste došli na ideju da ga organizirate?

Dolaskom nove trilogije 'Star Warsa', točnije epizode 7, primijetili smo velik interes za ovu franšizu. Udruga postoji već 14 godina, a svaki put prije filma okupi puno fanova. Tako smo htjeli ove godine obilježiti dolazak filma organiziranim događanjem u kojem smo beskrajno uživali kostimirajući se u likove iz filma. Imali smo sreće da je Cineplexx prepoznao našu ideju pa smo u suradnji s njima održali prvi Star Wars dan u CC1 Eastu gdje smo cijeli dan imali igre za djecu, borbe s likovima, slikanja, natječaje. Reakcije slučajnih posjetitelja su bile odlične, baš svi su se htjeli fotkati s Darthom Vaderom i ekipom, a bilo je i puno onih koji su ciljano doveli djecu na event, što nam je posebno drago. Mahom su to mlađi roditelji, fanovi 'Star Warsa' koji sad odgajaju jednu novu generaciju ljubitelja 'Zvjezdanih ratova'.

Naravno, sve je obilježeno i odličnim kostimima koji izgledaju kao da su upravo sišli s velikog ekrana. Kako doći do tih kostima i koliko je vremena potrebno da se slože?

Kostimi zaista izazivaju veliko oduševljenje, a kako i ne bi kada su napravljeni zaista kvalitetno i prema onima s velikog ekrana. U Hrvatskoj se kao takvi ne mogu kupiti, a narudžbe iz vana su jako skupe. Iz tog razloga se naši članovi mahom odlučuju na osobnu izradu kostima pa je to što ste mogli vidjeti zapravo hand made. Npr. cijeli Darth Vader je napravljen u kućnoj izradi, u što je uloženo puno ljubavi i vremena, pola godine svakodnevnog rada.

Kada je nastala Udruga Star Wars Hrvatska?

Udruga ljubitelja 'Zvjezdanih ratova' Mos Croatia Spaceport je nastala prije 14 godina i od tada redovno sudjeluje na hrvatskim znan-fan konvencijama, organizira druženja članova i slično. Posjedujemo i knjižnicu knjiga 'Star Wars', a službeno glasilo udruge je portal StarWars.com.hr na kojem se možete i učlaniti u udrugu te čitati vijesti vezane uz franšizu. Naravno, dolaskom društvenih medija svi smo se bolje povezali pa osim tajne grupe članova udruge imamo super odaziv fanova na fan stranici Star Wars Hrvatska.

Bliži nam se i premijera iščekivanog novog nastavka 'Sila se budi'. Što ste pripremili tim povodom?

Premijera je tako blizu da više ne čitamo ništa po internetu jer se bojimo spojlera (smijeh). Konačno se bliži 16. 12., kada imamo pretpremijernu projekciju u Cineplexxu u CC1 EAST, samo za članove udruge, ali će se paralelno film puštati i u drugim dvoranama. Tako da smo pripremili pravi mali Star Wars party prije filma, naime od 22:30 će u lobiju kina biti prigodan program, dolazi više od 25 kostima iz filmova, zapravo svi najveći fanovi u Hrvatskoj. Kako bi izdržali do filma, pripremili smo i posebne slastice SW, tako da, dođite - imamo kolačiće! Naravno, bit će tu puno slikanja, a i nagradna igra u kojoj će se moći osvojiti SW notebook. Sasvim je sigurno, Sila će se probuditi!

I za kraj, pitanje koje izaziva vječne svađe: tko je pucao prvi - Han ili Greedo?

Han shot first
. Malo je takvih likova koji ostanu jako dugo popularni i inspiriraju generaciju za generacijom. Han Solo je tako dijelom utjecao na to da i svoj poslovni servis nazovem po njemu – Solo. Naime Han je samotnjak koji je zapravo shvatio važnost pridonošenja zajednici, a i Solo je program koji ima besplatni paket Jabba (također lik iz filma) za izdavanje računa i fiskalizaciju s istim ciljem – pomaganju poduzetnicima početnicima. Osim toga imamo chat-agente Han Solo i Leia, a mnogi korisnici prepoznaju nazive te nam otkriju kako su i sami veliki fanovi.