NOVI IZAZOV

Kako je Goran Karan postao književnik?

16.05.2016 u 06:54

Bionic
Reading

Goran Karan, splitski glazbenik, trenutačno radi i na svom prvom književnom uratku. Iskustva i znanja, koja je stjecao tijekom 25 godina bavljenja glazbom, odlučio je staviti na papir, ukoričiti ih u knjigu. Ispričao nam je što ga je inspiriralo za novi izazov te što će se sve moći pročitati u njegovu književnom prvijencu

Glazbene autobiografije i knjige sa stihovima pjesama nešto su što se očekuje od izvođača. Goran Karan odlučio je napraviti nešto posve drukčije. Piše knjigu koja će poslužiti kao priručnik mladim glazbenicima, ali bit će tu sadržaja korisnog za sve ljubitelje glazbe.

'Prije nekoliko godina došla mi je ideja da svoju osobnost, iskustvo i sve što sam naučio do sada, izrazim kroz riječi. Imao sam priliku surađivati s Dinom Zonićem, autorom mjuzikla 'Sarajevskog kruga', u kojem sam pjevao glavnu mušku ulogu. Kako je postao američki državljanin pozvao me u Dayton u Ohiju da gostujem orkestru tamošnje umjetničke škole, a jedan od uvjeta je bio da im održim stručno predavanje, masterclass. Brzopleto sam pristao na to i onda sam u avionu napisao skriptu 'Performans is personality'. Unutra sam uspio staviti sve što je bilo iza mog 25 godišnjeg rada, a kad sam to prezentirao na masterclassu, sat mi je završio aplauzom. Po povratku u Hrvatsku odlučio sam da ću to još doraditi i da sve što znam zapravo želim prezentirati u književnom obliku. Knjiga trenutno nosi radni naziv 'Original'', ispričao je Goran Karan.


Trenuci opuštanja u rodnom Splitu

Pišući je, kaže, shvatio da se sve u knjizi odnosi samo na njegova iskustva pa je napravio intervjue i s drugim autorima popularne glazbe u Hrvatskoj i regiji.
'Prvo sam napravio intervju s Nenadom Ninčevićem. Budući da dolazim iz glazbene branše, znao sam postavljati dovoljno intrigantna i zanimljiva pitanja. Svi s kojima sam radio su mi se otvorili na lijep način. Pričao sam sa Đelom Jusićem, Zrinkom Tutićem, Goranom Bregovićem, Tončijem Huljićem i još nekoliko njih', kaže. Trenutačno je u fazi sređivanja tih intervjua koje je publika mogla pročitati i u glasilu Hrvatskog društva skladatelja Cantus.

'Radeći intervju s Rajkom Dujmićem, lijepo sam se stvarno upoznao s njim i iz toga je nastao naš duet 'Ako to je sve'. To mi je donijelo radost druženja, obogatilo fond znanja, a kolege su mi otkrili kojim su putem i načinima išli baveći se glazbom', ističe pjevač. Dodaje kako je svoje znanje htio podijeliti s drugima bez pretenzija da nekoga nešto uči nego da im više bude kao pomoć na glazbenoj cesti.
Inače voli čitati razne knjige, od stručne, popularne preko duhovne literature.
'Kad sam lani bio u Teksasu, kupio sam knjigu 'Nashville songwriter', u kojoj veliki autor countryja opisuju kako su nastajale neke od najpopularnijih pjesama. Trenutno čitam upravo tu knjigu, a čitam i dosta duhovne literature kojom želim od sebe napraviti bolju osobu. Uživam i u stripovima', otkrio je glazbenik koji, osim što redovito nastupa, sprema mjuzikl 'Naša bila štorija'.