NAŠA 'MIŽERJA'

Kako će Klapa s mora proći na Eurosongu?

13.05.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Svi ostali! Ako je vjerovati kladionicama, Hrvatsku s 'Mižerijom' na ovogodišnjem Eurosongu očekuje mizerno mjesto pri kraju liste. Na vrh su se smjestili Skandinavci, a svih 39 pjesama ove godine kvalitetom je prilično ujednačeno uz dvije iznimke. Taj grozni klupski euro pop dance i dalje prevladava. Jesu li kladionice ponovo bile u pravu, saznat ćemo već u utorak, 14. svibnja na prvoj polufinalnoj večeri, a potom možda i u finalu u subotu, 18. svibnja, možda

Krenimo od iznimaka. Rumunjska ove godine šalje Cesara s pjesmom 'It's my life' koji je nadmoćno pobijedio u rumunjskom natjecanju za pjesmu Eurovizije pa stoga treba ozbiljno posumnjati u ukus rumunjskih TV-gledatelja, ali i žirija. Njegov glas mnoge će nasmijati do suza iako nema sumnje da će neki ostati zapanjeni kakav glas može proizvesti jedan muškarac. Poput Klausa Nomija početkom 80-ih, ali u trash varijanti. Vokalni show počinje nakon 35. sekunde spota.


Među ostalih 38 pjesama iskočila je i Crna Gora pjesmom 'Igranka' u izvedbi popularne grupe Who See koja je ugostila Ninu Žižić. Riječ je o vrlo popularnoj crnogorskoj grupi koja je ostvarila odličan uspjeh u regiji hitom 'Reggaeton Montenegro'. 'Igranka' je odlična klupski dub step hit koji će se vrlo teško naći pri vrhu (kladionice su Crnogorce smjestile uz Hrvatsku pri dnu), ali će partijaneri, koji se slučajno nađu uz TV te večeri, sigurno dati svoj glas za njih. Dodatni vjetar u leđa dao im je i odličan, ali provokativan spot. Svakako treba spomenuti da su Makedonci odlučili poslati svoj najjači adut, ali ne za Eurosong, već za lokalnu romsku svetkovinu jer šalju pjevača Lozana koji uz pomoć Esme Redžepove pjeva neugodnu turbofolk pjesmu 'Pred da se razdeni'. S razlogom su po prognozama na samom dnu. Serbia se plasirala na kladionicama negdje oko sredine zahvaljujući vrlo simpatičnoj pop pjesmi 'Ljubav je svuda' u izvedbi Moje 3. Vrlo lako bi mogle dospjeti i među prvih 10. Slovenci kao da su se dogovorili s Crnogorcima i odlučili promovirati dub step zvuk, u nešto više house maniri. Više kao ljetni klupski hit nego ikakav bolji plasman na Eurosongu.


Kladionice forsiraju ove godine Skandinavce pa bi po njima tako trebala pobijediti Danska s pjesmom 'Only Teardrops' u izvedbi Emmelie de Forest. Tipična eurovizijska pop pjesmica pamtljive melodije za fućkanje uz naglašen ritam s dvojicom razmahanih bubnjara na pozornici. Ako se osvrnemo unatrag i sjetimo se svih ostalih pobjednika, Emmelie iz šume stvarno ima sve predispozicije za pobjedu.


Norveška pak šalju nabrijani elektronski pop hit 'I Feed You My Love' koju pjeva Margaret Berger. Zvuči poput novog singla Depeche Modea. Nije loše, ali teško da će pobijediti. Iako Nizozemska navodno neće dalje od četvrtog mjesta, Anouk s pjesmom 'Bird' ima sve šanse ostaviti najdublji trag i najveće šanse da pamtimo Eurosong 2013. upravo po ovoj divnoj pjesmi. Bajkovit ugođaj, nježna melodija i njezin prekrasan glas. Jednostavno lijepa pjesma.

Navodno je među favoritima i Dina Garipova koju šalju Rusi s pjesmom 'What If'. Jedna tipična pop balada koja ne zvuči uopće loše, a Garipova pjeva na engleskom i zvuči poput pop zvijezde s novim hitom. Prošle godine su iz neobjašnjivih razloga osvojili publiku Babuškama i zasjeli na neočekivano visoko drugo mjesto pa se ove godine sigurno nadaju pobjedi. Možda im se i dogodi.


Među prvih deset su se na kladionici smjestili i Zlata Ognevich iz Ukrajine s jednom dosadnom baladom a la Celine Dion, Njemica Cascada s pjesmuljkom a la David Guetta 'Glorius' te Talijan Marco 'zuluf' Mengoni s romantičnom kanconom a la Eros Ramazzoti zbog koje će ga podržati žene, majke i djevice EU-a.


Ostale zemlje ne nude neka iznenađenja, ali valja izdvojiti Aremeniju s vrlo pitkom rock baladom u stilu Pearl Jama, Kristu Siegfrids iz Finske s pop dance hitom 'Marry Me' koju bi komotno mogla pjevati i Pink, Malta koja šalje Gianluca Bezzina s pjesmom 'Tomorrow' u stilu Brune Marsa te Grke Koza Mostra & Agathon Lakovidis sa zabavnim ska hitom i pjesmom bliskom narodima i narodnostima Balkana i Mediterana 'Alcohol Is Free'.


A Hrvatska? Sudeći po trendu euro pop dance ritmova i sveprisutne elektronike i sintetičkih ritmova, Klapa s mora samo će podsjetiti tih stotinjak milijuna TV-gledatelja da rezerviraju svoj smještaj na Jadranu u zemlji u kojoj su ljudi ponosni na 'Mižerju'. Što je najbizarnije, u pitanju je jedna od boljih pjesama s ovogodišnjeg Eurosonga.