IVANKA MAZURKIJEVIĆ

'Kad se s Mrletom porječkam, ja prva popuštam'

Ivanka Mazurkijević

Ivanka Mazurkijević

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Pored toga što dijele bračni život te vode svaki svoj bend, dvoje iskusnih glazbenika Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle dijele i karijeru tandema specijaliziranog za skladanje i izvođenje glazbe za predstave i film. Koncertom 22. travnja u ZKM-u promovirat će svoj nedavno objavljeni album 'Colors'. Ivanka nam je ispričala kako nastaje njihova glazba, u kojim situacijama ostaje bez teksta, koje njezine, a koje Mrletove osobine je naslijedila njihova petogodišnja kći Eva te kako ona reagira na njihovu glazbu

Svestrani glazbenici i životni partneri već više od dvije godine stvaraju jedinstvenu glazbenu priču pod imenom Mr. Lee & IvaneSky, a sada su svoje pjesme, većinom nastale kao glazba za filmove i kazališne predstave, objedinili na albumu 'Colors'.

Vi i Mrle postali 
ste sinonim za dobru kazališnu i filmsku glazbu. Godi li vam to?
Naravno da ne smeta ako smo sinonim za 'dobru'. Čekam istu reakciju izvana te 'izvrsnu' glazbu. Mislim da svatko normalan teži uspjehu u onom čime se bavi. Uspjeh kao definicija je širok pojam, tako da moja definicija je 'dobiti Oskara za glazbu'. To znači da možemo raditi s kim i gdje hoćemo s nelimitiranim sredstvima.

Kakav je album 'Colors'? Koliko dugo je nastajao, kome je namijenjen?

Nastajao je u posljednje dvije godine. Nešto kao podloga izložbe, nešto iz filma 'Kauboji' Tomislava Mršića, nešto iz predstava 'Živjet ćemo bolje' te 'Svršimo s božjim sudom' Senke Bulić i neke pjesme koje su došle same, nepozvane. Od svih tih glazbenih podloga sagradili smo i 'pop samostojeće kuće'. Radiofonične bez obzira na porijeklo njihova nastanka. Namijenjen je direktno vama, isključivo za sve vas.

Tko će sve gostovati na koncertnoj promociji u ZKM-u? Kako ste birali goste i po kojem ključu inače birate one s kojima ćete surađivati?
Ključ je bio izvrsnost. Imali smo osjećaj da s pjesmama s kojima smo sretni autorski, možemo zvati ljude koje cijenimo. Tu su Matija Dedić, Charlie Jurković, Boris Štok, Frano Đurović s malim orkestrom za ZKM promociju, ekipa iz Rijeke: Baljak, Bin, Matej Zec (Let3), Vava, Ivan Valušek te glumci iz predstave 'Živjet ćemo bolje'. Katarina Bistrović Darvaš izvodi pjesmu 'Nije dobro' u predstavi pa se nadam da će gostovati na toj pjesmi.

Goran Jakus

Goran Jakus

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus


Ivanka i Mrle savršeno se nadopunjuju privatno i poslovno

Vaša glazba je neobična, nesvakidašnja. Gdje nalazite inspiraciju?
Uglavnom su to odlični tekstovi i situacije koje nas inspiriraju. Prijatelji, mjesta, život, nepravde i pravde.

Živite na dvije adrese, Rijeka-Zagreb. Koje su prednosti i mane takvog života?
Prednost: puno sadržaja, mogućnosti; mane: puno pakiranja te površnost.

Kad se vi i Mrle porječkate, tko prvi popušta?

Ja! Stara sam duša.

Kako, osim stvarajući glazbu, zajednički najradije provodite vrijeme?
Provodimo ga uz djecu koju imamo, prijatelje. Treba i pospremiti sve te kuće i stanove. Plaćamo račune, 'divimo' se svijetu (smijeh).

Kako vaša kći reagira na vašu glazbu i glazbu uopće?
Voli, nema izbora!

Koje svoje, a koje Mrletove osobine prepoznajete u njoj?
Moje su sve, a pedantnost i sitničavost je Mrletov dodatak. Šalim se, svega tu ima i od generacija iza nas.

U kojim situacijama ostajete bez teksta?
U današnje vrijeme svakodnevno, pogotovo na situaciju u zemlji. Katastrofalno mi je ponašanje i neinteligencija ljudi koji nas 'kao vode'.

Kako reagirate na očitu nepravdu ili uvredu?

Pa, pokušavam se boriti svim legalnim i nenasilnim metodama. Ubit ću ih spikom! Ne odustajte! Borimo se za slobodu medija i demokraciju. Žrtava ima bezbroj, no nemamo alternativu. Pretvorit će nas u roblje nulte kategorije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!