RÖYKSOPP

'Junior'

30.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Rasplesani Norvežani vraćaju se s novim albumom. I? Red plesa, red sanjarenja, ali najčešće oboje u jednom

Torbjørn Brundtland i Svein Berge postali su senzacija na plesnoj sceni još 2001. godine, kada su izbacili svoj slavljeni prvijenac 'Melody A.M.' i krenuli graditi status elektroničkog benda koji zna pomiriti ples, IDM i chill-out-eklektiku, osiguravši si gaže od Cafe del Mara do nabrijanih noćnih klubova Berlina. Nisu bili ni prvi ni jedini, naravno, ali imali su talent da isplivaju na vrh i sreću da pronađu dobar menadžment koji je znao prodati taj talent kako spada.

Ono što me najviše iznenađuje jest to da je prošlo već osam godina od njihovog prvijenca – tješi me samo to što nisam ostario jedini!

A kako je prošlo starenje Bergea i Brundtlanda?

I dalje iza kompletnog materijala stoje sami, a u realizaciji im pomaže omanja vojska gošći, plejada atraktivnih švedskih ženskih vokala, na potezu od Robyn i Lykke Li do Karin Elisabeth DreijerAndersson The Knife) i Norvežanke Anneli Marian Drecker (Bel Canto).

'Junior' je, kako je sâm Berge objasnio, mješavina chill out prvijenca ('Melody A.M.') i kinetičkog nasljednika ('Understanding'). I nije lagao. Album donosi sve od retro disca ('The Girl And The Robot') koji zvuči kao zagubljeni biser Kylie Minogue do neobično prljavog downtempa za one ljetne terase koje podnose mješavinu balearske romantike i masnog electro seksipila ('Vision One'). Balearski duh vraća se u još rasplesanijem izdanju u 'This Must Be It', kao što 'Röyksopp Forever' kombinira isti duh s oružjem najboljih talijanskih B-filmskih sountracka sedamdesetih (kolega Lindstrøm trenutno popularnu kombinaciju radi mrvicu bolje, ali i ovo je prilično dobro).

Najveća zaraza (čitaj: hit) krije se pod naslovom 'Tricky Tricky' – javite hoćete li je moći izbaciti iz glave i nogu do jeseni! Kada izlazi 'Senior', 'jesenski' brat 'proljetnog' 'Juniora', najavljen kao njegov instrospektivniji, atmosferičniji i ambijentalniji pandan.

Do tada, plešite i chillajte uz 'Junior'. Imate čitavo proljeće i ljeto pred sobom.

Ocjena: 8/10

Izdavač: Wall Of Sound