TUŠKANAC, 15. LISTOPADA, 20 SATI

Jordi Sabatés oživljava pionira španjolske kinematografije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.10.2011 15:50
  • Objavljeno 13.10.2011 u 14:44
Sabatés-Chomon

Sabatés-Chomon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Kino Tuškanac

U subotu 15. listopada u kinu Tuškanac španjolski pijanist i skladatelj Jordi Sabatés glazbeno će oživjeti pionira španjolske kinematografije Segunda De Chomóna

Jordi Sabatés je za odabrane filmove briljantnoga španjolskoga filmaša Segunda de Chómona komponirao izvornu glazbu koju sam izvodi tijekom projekcije te tako od zaborava spašava djela španjolskoga sineasta, genijalnog umjetnika i jednog od pionira kinematografije.

Odabrani filmovi su: 'Danses cosmopolites à transformation', 'Le Roi des Dollars', 'Ah la barbe', 'La maison ensorcelée', 'Création de la serpentine', 'La valise de Barnum', 'L’album merveilleux', 'Electric Hôtel', 'Métamorphoses', 'Les oeufs de Pâques', 'Le spectre rouge', 'Les ombres chinoises', 'En avant la musique' i 'Symphonie bizarre'.

Segund de Chomón snimio je početkom 20. stoljeća više od tristo filmova u kojima je došla do izražaja njegova čudesna inventivnost. Snimao je filmove o lijepim i magičnim pejzažima, vilama, utvarama, avanturama, povijesne filmove, vesterne, komične scene, cijenjene dokumentarce i eksperimentalne filmove. Surađivao je na snimanju najznamenitijih pionirskih eksperimentalnih i epskih filmova, poput 'Cabirije' (1914) Giovannija Pastronea i slavnog filma 'Napoleon' (1927) Abela Gancea.

No Chomónova je najveća važnost, kako u njegovo doba tako i danas, u animaciji predmeta, sjena i lutaka. Bio je jedan od prvih majstora filmske animacije, a vrhunci iluzionizma dosegnuti su upravo u radovima tog redatelja.

Jordi Sabatés radio je i kao aranžer, skladao glazbu za kazalište i kino te objavljivao u glazbenim časopisima. Snimio je i brojne videopriloge za televiziju, među kojima se posebno ističu pijanistički dueti Tete Montoliu - Jordi Sabatés i Chick Corea - Jordi Sabatés.

Dobitnik je sljedećih nagrada: Državna nagrada za album godine 1983, Nagrada za najbolju jazz skladbu 1992, Nagrada za kreativnost 1993, počasni član Iberoameričkog umjetničkog foruma 2005, finalist glazbenih nagrada 2008. u kategoriji najboljeg jazz albuma za CD 'A propósito de Bola de Nieve', najbolji album u povijesti katalonskog jazza za CD 'Vampyria' (1974), klavirski duet s Teteom Montoliuem.

Ulaz za članove Filmskih programa je slobodan, a za sve ostale ulaznica je 10 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi