U FILMU 'BIUTIFUL'

Javier Bardem najveća zvijezda španjolske kinematografije

18.02.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Uvijek iskren i nikad patetičan, geslo je glumca koji je treći put u 23 godine karijere nominiran za Oscara

Većina holivudskih glumaca premazana je svim mastima, u intervjuima nerijetko govore samo ono što njihova publika želi čuti, ali ne i 41-godišnji Španjolac Javier Bardem. Uvijek iskren i nikad patetičan, geslo je glumca koji je treći put u 23 godine karijere nominiran za Oscara. Njegova uloga umirućeg uličnog kockara Uxbala u drami 'Biutiful' malo koga će ostaviti ravnodušnim, no Bardem, ma koliko ga slava zavodila, nikad neće dopustiti da ga imalo opije.

'Glumci uvijek prodaju priče kako je neka uloga za njih bila psihički zahtjevna. Ma dajte, molim vas, pa riječ je samo o filmu. Ponekad se pitam zašto se uopće bavim ovim apsurdnim poslom. Pomislim da bi bolje bilo da odem u Afriku i pomažem bolesnim ljudima. No, ne mogu jer sam veliki hipohondar. Gluma je jedino što znam raditi, i to dobro', objasnio je Javier na lošem engleskom, kojem ga je poučavala bivša djevojka, i to, kako kaže, najčešće u krevetu. Javiera je kao samohrana majka odgajala glumica Pilar Bardem, koja ga je vodila na sva svoja snimanja. Prvu ulogu dobio je već kao šestogodišnjak. Poslije je odlučio studirati slikarstvo, ali ga ta umjetnost nije dugo zanimala, pa se vratio onom u čemu su se proslavili mnogi članovi njegove obitelji. Veliki je obožavatelj Ala Pacina i već godinama čuva njegovu poruku na telefonskoj sekretarici kad ga je filmski veteran zazvao usred noći u Madrid i rekao da mu se jako sviđa njegova gluma u španjolskoj drami 'Prije noći'.

'Ne vjerujem u Boga, samo u Ala Pacina', česta je Bardemova uzrečica. Sebe ne smatra glumcem, već radnikom, a manu koju nerijetko ističe strah je od volana. Zasigurno ne bi na polici imao ni Oscara da nije poslušao braću Cohen kad su ga nagovarala da prihvati ulogu ubojice u filmu 'Nema zemlje za starce'.

'Ne vidim se u toj ulozi, ne znam voziti, loše govorim engleski i mrzim nasilje', uvjeravao je Cohene Bardem, ali oni su baš zbog toga željeli samo njega. Iako je vlasnik najprestižnijih glumačkih nagrada, Bardem se svake godine na neko vrijeme vrati u glumačku školu.

'Ne drži me uvijek entuzijazam u ovom poslu, ponekad mi treba poticaj, osvježenje, a to pronalazim u učenju', kaže glumac koji već godinama slijedi odluku da se za veliki novac ne prodaje holivudskim redateljima.

'Novac mi nije prioritet, ne trebaju mi bijesni auti i skupe kuće. Imam i ja svoju cijenu, ali i cilj. Na kraju karijere u jednoj ću sobi okupiti sve svoje likove, a ako ne budu imali o čemu razgovarati, znači da sam uspio', objašnjava Bardem koji je posljednju glumačku nagradu - Goya - posvetio Penelope Cruz i jednomjesečnom sinu Leu

'Hvala mojoj supruzi Penelope i sinu što su mi ugrijali srce i učinili me zadovoljnim čovjekom koji je svaki dan sretan!'