ŽARKO RADIĆ

'Jastreb je dio mnogih, pa i moje mladosti'

09.06.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Žarko Radić za tportal govori o svojim poslovnim izazovima, mladim glumačkim naraštajima te otkriva kakve filmove voli i što radi kad ne glumi

Glumac Žarko Radić poznat je po brojnim glumačkim ostvarenjima, među ostalim po ulogama u nekad vrlo gledanim serijalima 'Kapelskim kresovima', 'Bolji život', 'Otpisani' te prvoj hrvatskoj sapunici 'Vili Mariji', a iza njega su upravo i posljednje epizode u seriji 'Kud puklo da puklo'.

'To je najbolja serija ovog formata u kojoj sam do sada sudjelovao. Imajući na umu da se radi o 171 epizodi, mislim da cijela ekipa koja je radila na projektu treba biti zadovoljna rezultatom koji smo postigli. Prije svega za to je zaslužan Goran Rukavina koji je projekt smislio', ističe.

Usta su mu puna hvale za Novu TV i ekipu pisaca na čelu s Vladom Bulićem koja je odradila izvanredan posao, tako da su glumci i režiseri dobili mogućnost da naprave dobru satiru.

'Svakodnevno susrećem mnogo ljudi koji s osmijehom pričaju o seriji. Što može biti ljepše u ovim teškim vremenima', rekao je Žarko Radić. U seriji glumi Svetu Tepavca, lik koji je osvojio gledateljstvo svojom simpatičnošću, a posebno i time što je u jednoj epizodi pustio glas i zapjevao 'Dio puta tvog', pjesmu Jasmina Stavrosa. Na facebook-stranici serije koja broji više od 34 tisuće fanova, isječak s njegovim pjevanjem postao je pravi hit te je do pregledan 81.000 puta.

'Nema ništa ljepše nego do suza nasmijati kolege kamermane, rekvizitere, garderobere, organizatore koji svakodnevno rade 11 plus sati. To će mi najviše nedostajati nakon snimanja serije', rekao je glumac. Upravo zbog 'Kud puklo da puklo' dao je ostavku na mjestu direktora drame splitskog HNK-a. Zbog toga, kaže, nije požalio.

'Kad smo počeli snimati 'Kud puklo da puklo', očekivao sam da ću snimati dva do tri dana tjedno. Kako se dogodilo da sam morao snimati više dana, bio sam prisiljen dati ostavku. No nije to jedini razlog. Istovremeno se dogodilo da je intendant gospodin Bilić, koji je mene postavio za ravnatelja drame, otišao, ni ja nisam imao izbora nego otići', objasnio je. Iako tu seriju mnogi nazivaju sapunicom, on smatra da samo formatom podsjeća na nju.

'Siguran sam da bi mnogi kolege s radošću sudjelovali u ovom projektu', ističe. Glumom se nikad nije koristio u privatnom životu.


Žarko Radić u seriji 'Kud puklo da puklo' glumi vlasnika trgovine u Oštrovcu

'U našem jeziku glumiti se često poistovjećuje s pretvaranjem što nikako ne bi trebalo, jer je to pogrešno. U engleskom jeziku pod pojmom glume podrazumijeva se akcija, odnosno djelovanje, što je puno ispravnije. Ne mislim da se treba glumom služiti u privatnom životu i to stvarno izbjegavam', priznao je.

Svaki mu je novi glumački zadatak novi izazov.
'Mi glumci uvijek krećemo od nule bez obzira na to koliko godina iskustva imali. Nikakva količina iskustva vam ne garantira da ćete uspješno obaviti novi zadatak i da ćete rezultatom biti zadovoljni. Mi se bavimo vrstom timskog rada i užasno puno stvari se mora posložiti da bismo na kraju imali dobar rezultat', kaže.

Jedna od uloga koja ga je obilježila i zbog koje je u vrijeme prikazivanja 'Kapelskih kresova' dobivao 300 pisama dnevno je - Jastreb. Nije mu problem to što ga nakon bogatog glumačkog iskustva mnogi još pamte po liku iz kultne partizanske serije.

'Ne smeta mi to, navikao sam. Jastreb je dio mnogih, pa i moje mladosti. Ponekad mi je žao što ja tu ulogu glumački nisam bolje odradio. Bio sam premlad i nedovoljno iskusan za tako velik zadatak', priznao je.

U Hrvatskoj danas ima više dobrih mladih i zanimljivih glumaca nego što je to bio slučaj u njegovoj mladosti.
'Nažalost mnogi od njih nemaju dovoljno posla i zato bi nadležni trebali razmisliti o potezima koji bi spriječili hiperprodukciju glumaca', ističe.

Kad ne glumi i ne radi, voli se družiti s prijateljima, šetati, pročitati dobru knjigu, pogledati dobru predstavu ili odigrati partiju karata. Voli pogledati i kakav dobar film.

'Ne volim 'Ratove zvijezda' i ne volim previše ubijanja', otkrio je.

Početkom svibnja proslavio je 65. rođendan i kaže da je to brojka koja nije mala, ali je respektabilna.
'Dobro se osjećam. Nadam se da ću još dugo osjećati radost radeći', priznao je.

Iz svoje prošlosti ne bi mijenjao ništa.
'Čovjek jedino može mijenjati sebe. Mijenjao bih neke svoje loše odluke, neke loše postupke', kaže. Nakon godina provedenih u Beogradu i Americi, danas je u Splitu.
'Znajući sebe, ne bih se smio zakleti da će to biti moje zadnje odredište za život', izjavio je. Nikad ne bi, mogao živjeti tamo gdje ne funkcionira, ali život je, kaže, čudo i natjera ljude na svašta. O privatnom životu nikad ne govori, premda su posljednjih godina mediji pisali kako se nakon 40 godina razveo od supruge Snježane, s kojom ima dva sina, te da je u vezi s Esterom Šimek.

Skroman i jednostavan glumac, kaže, nema prevelikih privatnih ni poslovnih želja koje bi još želio ostvariti.
'Za sve lijepo što mi se dogodi, zahvalan sam', ističe.