LEGENDARNI SPITFIRE

Izvučen iz mulja, a danas vrijedi 25 milijuna kuna

04.07.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Aukcijska kuća Christie's će 9. srpnja u povodu 75. obljetnice početka Bitke za Britaniju ponuditi na prodaju restaurirani primjerak prve serije Spitfirea, lovačkog zrakoplova kojem pripisuju vodeću ulogu u nanošenju poraza njemačkom zrakoplovstvu

Očekuje se da bi rijetki primjerak zrakoplova mogao dostići cijenu od 2,5 milijuna funti (oko 25 milijuna kuna), piše The Telegraph. Ovaj primjerak slavnog lovačkog zrakoplova srušen je 24. svibnja 1940. u zračnoj borbi tijekom evakuacije britanskih vojnika s plaža Dunkerquea.

Spitfireom je tada upravljao pilot Peter Cazenove koji je nakon savršenog prinudnog slijetanja s uvučenim podvozjem zrakoplova poslao radio poruku: 'Recite majci da ću doći kući na čaj', piše na internetskoj stranici Christie'sa.

Umjesto na čaju s mamom završio je u njemačkom zarobljeništvu, pokušao je pobjeći nekoliko puta pa je zaglavio u zloglasnom Stalagu III. u kojem je sudjelovao u krivotvorenju dokumentata za bijeg, što je poslije ovjekovječeno i na velikom platnu, u filmu 'Veliki bijeg'.

Nijemci nakon obaranja nisu pokušali spasiti Spitfire i on je potonuo u mulj pokraj francuske obale. Vjerojatno bi ostao na dnu mora da 1980. veliko nevrijeme nije 'promiješalo more' pa su se iz pijeska pojavili ostaci zrakoplova.

Spitfire je prvo bio obnovljen i izložen u Musée de l’Air na aerodromu Le Bourget u Parizu, gdje ga je zapazio i kupio francuski kolekcionar Jean Frelaut 1981. Nakon njega zrakoplov su 2000. kupili Mark One Partners. Zrakoplov je nakon potpune rekonstrukcije doveden u letno stanje i ponovo se vinuo u zrak u Duxfordu 1. rujna 2011.

'Divno leti', kaže Jussi Pylkkanen iz Christie'as. 'Namjeravamo ga izložiti prije prodaje kako bismo javnosti dali priliku da vidi ovaj izuzetan avion', dodao je.

Sav novac od prodaje ići će u dobrotvorne svrhe.