ZBOGOM, TONY SOPRANO!

Iznenada preminuo James Gandolfini

20.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Glumac James Gandolfini iznenada je preminuo u Rimu, tijekom godišnjeg odmora s obitelji. Mediji nagađaju kako je 51-godišnji glumac najvjerojatnije umro od posljedica srčanog udara

Jučer je svijet šokirala vijest o iznenadnoj smrti slavnog filmskog i TV glumca Jamesa Gandolfinija, najpoznatijeg po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana iz HBO-ove serije 'Obitelj Soprano'.

Pedesetjednogodišnji glumac umro je u Rimu tijekom odmora s obitelji, javila je produkcijska kuća HBO, najvjerojatnije od posljedica srčanog udara, a prema pisanju Varietyja glumac je bio na putu prema filmskom festivalu u Taormini gdje je trebao gostovati i sudjelovati u panelu u četvrtak.

Karijeru je započeo 1987., no svjetsku slavu donijela mu je tek serija 'Obitelj Soprano' 1999. Za ulogu Tonyja Soprana osvojio je tri Emmyja.
Kritičari su hvalili njegovu sposobnost da s lakoćom balansira nasilnu i senzibilnu stranu Tonyja Soprana, i da učini ubojicu i okrutnog šefa mafije suosjećajnim.

'On je bio genije. Svatko tko ga je vidio i u najmanjoj ulozi to zna. On je bio jedan od najboljih glumaca ovog i svakog drugog vremena. Veliki dio tog genija ležao je u onim tužnim očima. Sjećam se da sam mu često govorio: 'Ti to ne razumiješ. Ti si kao Mozart', a s druge strane telefona bio bi muk. Suprugu Deborah i djecu Michaela i Lilianu ovo je shrvalo, ali vijest o njegovoj smrti loša je za cijeli svijet. Ponekad nije bio lak, ali bio je moj partner, moj brat na način na koji to nikada neću moći objasniti', kazao je David Chase, autor 'Obitelji Soprano'.

Nakon što je serija završila s prikazivanjem 2007., Gandolfini se posvetio filmskoj glumi nastupivši u filmovima 'Zero Dark Thirty', 'U banani', 'Ubij ih nježno' i drugima.

Rođen je u Westwoodu u New Jerseyju, u obitelji talijanskog useljenika i Amerikanke koja je odrasla u Italiji.