EMMANUELLE SEIGNER:

'Između karijere i obitelji, biram obitelj'

10.09.2013 u 06:50

Bionic
Reading

Francuska glumica iz filma 'In The House', koji ćete gledati u sklopu MAXtv Filmomanije 7 (19. - 29. rujna, Cineplexx Centar Kaptol), govori o feminizmu, domaćicama, glumi i uživanju u životu

Emmanuelle Seigner slavna je francuska glumica i bivša manekenka, mnogim čitateljima poznata i kao dugogodišnja supruga kontroverznog Romana Polanskog. Novi film 'In The House', u kojem glumi kućanicu Esther, snimila je s cijenjenim francuskim redateljem Francoisom Ozonom, o kojem kaže:

'Upoznali smo se prije ovog filma, 2007., za projekt o ženskom liku u stilu 'Under The Sand' (Ozonov film iz 2000., s Charlotte Rampling u glavnoj ulozi). Bila je to priča o ženi koja se zaljubi u prijatelja svog sina, lik koji je sličan Esther, ali u dramatičnijem kontekstu. Volim Francoisove filmove. Jako sam htjela raditi s njim i jako sam se razočarala kada taj film na kraju nije bio snimljen.

Kakvi su bili Vaši prvi dojmovi nakon čitanja 'In The House'?

Jako mi se svidjelo. Uloga Esther mi se činila zabavnom. U scenariju ju je bilo teško definirati, bila je tajanstvena, plutajuća. Postojalo je puno toga na čemu se moglo graditi.

Jeste li lik gradili sami?

Nikad ga ne gradim sama. Nisam glumica koja istražuje svoje uloge. Ne bih to trebala reći, ali istina je. Puštam redatelju da odluči, on je taj koji montira snimke. Njegov je zadnji rez. Pa zašto mu onda ne bih od početka dala ono što traži? Glumac postoji da bi služio redatelju. A to je i nešto što mi se često ne sviđa kada je ovaj posao u pitanju! Zato se bavim i pjevanjem. Pjevanje mi pomaže da budem smirenija kao glumica, kako bih se mogla predati.


Što je Francois Ozon očekivao od Vas?

Da nosim haljine koje on želi, da imam fizuru po njegovoj želji, da izgovaram svoje rečenice... Posao glumca puno je lakši nego što ljudi misle. Kada sam bila mlađa, pokušavala sam biti dobra. Sada kada imam više iskustva i samopouzdanja, mislim da si bolji kada se što manje trudiš biti dobar i pokazivati što možeš.

U filmu glumim Esther, dragu ženu, ali i staromodnu, kao kućanice iz pedesetih i šezdesetih. Ona je u potpunosti posvećena svojoj obitelji i svojoj maloj kući. Voljela bi se profesionalno baviti uređenjem interijera, ali nema ambicije. Ona je srednjoklasna kućanica kakve danas, nakon pokreta za oslobođenje žena, gotovo ne postoje. One se mogu vidjeti samo u pojedinim američkim TV-serijama, poput 'Kućanica'.

Uvjerljivo ste odigrali ulogu srednjoklasne kućanice, u isto vrijeme ostavši seksi.

Hvala, ali nisam se nimalo osjećala seksi! Pred kraj se malo popravim, ali bila sam šokirana kada sam vidjela film, nisam se prepoznala. Ali to je u redu. Kontroliranje imidža u suprotnosti je s našim glumačkim zanimanjem. Nismo manekenke.

Je li Esther sretna ili je žena kojoj je najdosadnije na svijetu?

Pomalo oboje. Definitivno joj je dosadno, ali ima muža i sina, a na kraju filma saznajemo da će imati novo dijete. Mnoge žene koje se odreknu svega zbog svojih karijera sanjaju o obitelji kakvu ima Esther. Idealno bi bilo imati oboje, ali nisu svi tako sretni. Ako bih morala birati između svoje karijere i obitelji, ja bih isto izabrala svoju obitelj.

Kako je bilo na snimanju?

Jako ugodno. Savršeno mi odgovara to kako radi Francois. Radi brzo, veseo je, talentiran, smiješan. Ne voli patnju na setu, što je dobra stvar jer je moja mazohistička strana uistinu nerazvijena! Mislim da je život previše važan, previše kratak i katkad previše bolan da bi tražili bol na poslu. Imam ugodan posao, zašto ne bih uživala u njemu? Glumi pristupam smireno, bez tjeskobe. Što ne znači da nisam posvećena onome što radim. Uvijek se trudim biti najiskrenija.